Burleanu încă mai luptă cu greaua moștenire Mircea Sandu: UEFA dă FRF 4 milioane de euro pentru meritul de a organiza meciuri la Euro 2020. Tocmai la timp: rezervele de 6,5 milioane lăsate în conturi de odiosul fost președinte dispar în ritm alert
Efectele devastatoare ale „federației falimentare” lăsate moștenire de odiosul Mircea Sandu în 2014 îl vor mai bântui încă multă vreme, de acum înainte, pe competentul său urmaș, preacinstitul Răzvan Burleanu. Tânărul președinte va trebui, în 2020, să găsească un rost pentru suma de 4.000.000 de euro, bani pe care UEFA îi va trimite în conturile FRF pentru că predecesorul lui Burleanu, folosindu-și nefasta sa influență, a adus la București 4 din meciurile ediției următoare a Campionatului European.
Din fericire, cunoscând expertiza – dealtfel, unanim recunoscută – a profesioniștilor aduși în FRF de noul conducător al fotbalului românesc, după 2014, această nouă provocare va fi cu siguranță acceptată și rezolvată, la fel cum s-a reușit și în cazul celor 6.500.000 de euro lăsate în conturi de maleficul fost președinte.
Noul președinte a reușit imposibilul: să salveze fotbalul. În mandatul său, situația s-a stabilizat, fiind evitat cu succes excedentul financiar, deși FIFA și UEFA insistă să trimită ajutoare de aproape 10.000.000 de euro pe an. Iar asta, fără ca fotbalul să sufere!
Așa cum chiar Răzvan Burleanu – reales de „oamenii de fotbal” cu majoritate zdrobitoare pe 18 aprilie 2018 – a povestit în repetate rânduri, a fost o misiune dificilă să stabilizeze financiar FRF după dezastruosul mandat Mircea Sandu. Federația fusese proiectată, a relatat oripilat Burleanu, să meargă în pierdere cu 5.000.000 de euro pe an. O situație falimentară, căreia noul președinte și camarazii săi în uniforme i-au pus capăt la timp pentru a salva federația și, de ce nu, chiar fotbalul.
Răzvan Burleanu dirijează cu multă îndemânare cheltuirea milioanelor moștenite de la odiosul predecesor și a sumelor colosale trimise pe capul FRF de UEFA și FIFA. FOTO: Mediafax
Astăzi, FRF este o instituție modernă, plină de profesioniști în meseria lor, o instituție care reușește să consume doar cu puțin mai mult decât produce, deși nu e ușor să țină sub control și ajutoarele nerambursabile de 6,5 milioane de euro virate de FIFA și UEFA, precum și cele aproape 3,5 milioane de euro date de UEFA în contul drepturilor TV pentru meciurile din preliminarii.
Nu e nevoie să fii un expert ca să înțelegi cât de greu trebuie să fie să cheltuiești toate aceste sume în așa fel încât efectele lor să nu se simtă deloc în starea fotbalului intern.
Anul trecut, rezervele valutare ale FRF s-au redus cu numai 700.000 de euro, ceea ce l-a îndreptățit pe Răzvan Burleanu, de la prezidiul Adunării Generale din 18 aprilie, să proclame că operațiunea de redresare a fotbalului a reușit, iar federația a făcut chiar un profit – mic, ce-i drept, dar totuși profit – de 150.000 de euro.
Din lac în puț: abia scăpați de cele 6,5 milioane de euro care zăceau în conturi, Burleanu și camarazii săi vor trebui să gestioneze alte 4 milioane trimise pe cap de UEFA
Momentul noii poveri pe care Burleanu și profesioniștii FRF vor trebui s-o ducă este, totuși, potrivit. Pacostea milioanelor lăsate în conturi de Mircea Sandu poate fi rezolvată până în 2020, când UEFA le va trimite pe cap cele 4.000.000 de euro aferente organizării de către România a meciurilor de la Euro.
Noua conducere dovedește, așa cum era de așteptat, dibăcie în a gestiona aceste adevărate „bombe cu efect întârziat” lăsate în urmă de Mircea Sandu. Sigur că misiunea nu e tocmai ușoară, dar și șefii federației sunt redutabili în a cheltui banii căzuți pe capul lor. Spre exemplu, din cele 6.500.000 care zăceau în conturi pe 5 martie 2014 și care nu făceau altceva decât să producă dobândă, escadronul lui Burleanu a „rezolvat” deja 2.600.000. Azi, în aceste conturi mai sunt 3.900.000 de euro.
Așadar, timpul până la Euro 2020 e scurt, dar nici iuțeala șefilor FRF nu trebuie subestimată.