Business-ul din spatele Academiei Hagi!** SUPER-REPORTAJ ProSport despre „fabrica” de staruri a fotbalului românesc!

Gică Hagi a pus pe picioare în 2009 un proiect grandios, ce poate scoate la lumină fotbalul românesc. „Academia Hagi” funcționează la turație maximă, cu aproape 300 de fotbaliști împărțiți pe categorii de vârstă. ProSport a aflat detaliile financiare din spatele acestui business.

Cel mai mare fotbalist român a demarat proiectul în perioadă de criză, dar acest aspect nu l-a împiedicat să se dezvolte de la an la an. Academia are acum 14 echipe, la toate categoriile de vârstă, de la 6 la 18 ani, deasupra tuturor aflându-se echipa de seniori Viitorul Constanța, care activează în Liga a II-a, cu șanse mari de promovare pe prima scenă. „Sunt două proiecte diferite. Academia este locul unde descoperim, selectăm și formăm fotbaliști de mare performanță. Viitorul Constanța este partea de business”, spune Gică Hagi.

Taxă, doar la copiii sub 12 ani

Dintre cei 300 de fotbaliști din Academie, aproape 240 sunt implicați în proiectul „Fotbal de duminică”. „Sunt jucători cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Aici poate veni oricine, dar trebuie să plătească o taxă lunară de 120 de lei, la care se adaugă costul echipamentului. Toți jucătorii trebuie să fie echipați cu Puma”, spune Hagi.

Cei mai buni sunt selectați și continuă în cadrul proiectului de mare performanță, de la 13 la 18 ani. De aici, toate costurile sunt asigurate de Academie. Există și unele excepții, în cazul unor copii talentați cu vârste sub 12 ani, dar care provin din familii cu posibilități reduse. „Pe aceștia îi scutim de taxe și alte cheltuieli”, spune Hagi. În acest moment, Academia are 66 de fotbaliști în programul de mare performanță. Aceștia locuiesc și mănâncă la Hotelul Iaki din Mamaia și sunt școlarizați la un liceu
din Ovidiu.

20.000-25.000 de euro pe an pentru un jucător

Care este bugetul anual al Academiei? „Aproximativ un milion de euro”, spune Gică Hagi. Aici intră toate cheltuielile cu jucătorii (cazare, masă, cantonamente), salariile antrenorilor, deplasări etc. Academia are 65 de angajați, iar Gică Hagi a făcut un calcul estimativ al costului per jucător. „Suma este cuprinsă între 20.000 și 25.000 de euro pe an. În această sumă intră și amortizările cu investiția de la Ovidiu, unde construim un Complex Sportiv de 10 milioane de euro”, explică „Regele”.

Brandul Hagi face 1,5-2 milioane de euro pe an

Cum acoperă Gică Hagi bugetul de un milion de euro? „Din sponsorizări și din buzunarul propriu. Fotbalul este un fenomen social, care trebuie întreținut. Există trei componente prin care se asigură un buget: televiziune, spectatori și sponsori. Noi avem doar ultima dintre ele”, explică fostul mare fotbalist.

Hagi are însă un mare atu. Numele său este cel mai puternic brand din sportul românesc. „Brandul Hagi valorează în jur de 1,5-2 milioane de euro pe an”, explică Mihai Neguț, managing Partner la 4 All Sports & Entertainment. Gică a atras astfel alături de el mai mulți sponsori, care îl ajută la asigurarea bugetului: BRD, Automobile Bavaria Group (BMW), Puma, Pepsi, Man, MHS Truck & Bus, Hotel Iaki (deși este Hotelul „Regelui”, acesta facturează toate serviciile făcute cu sportivii Academiei, banii fiind ulterior achitați din Fundație).

Caută un partener principal

Toate cele șapte societăți enumerate mai sus sunt însă „parteneri secundari”, contribuția lor fiind undeva între 50.000 și 500.000 de euro anual. „Partenerul principal încă îl mai căutăm. Sper să-l găsim cât mai repede”, explică „Regele”. Un astfel de sponsor ar trebui să contribuie cu o sumă cuprinsă între 600.000 și un milion de euro anual.

Ce nu asigură sponsorii pune Gică Hagi din buzunarul propriu. „Toți banii mei intră în Academie”, explică el. Profitul de la Iaki, veniturile din antrenorat au fost investite în cel mai grandios proiect din fotbalul românesc. „Punem deoparte doar banii de concediu. Atât. Restul e la Academie”, povestește Gică.

Samsarii n-au intrare la Academie

Ca orice afacere, Academia va trebui cândva să-și scoată banii, chiar dacă Hagi nu se gândește deocamdată acolo. „Finalitatea proiectului va fi undeva peste cinci ani. Obiectivele noastre până acum au fost să facem Academia, să construim complexul sportiv de la Ovidiu, care este finalizat în proporție de 70 la sută.

Ne-am consolidat poziția pe piață, lumea ne cunoaște și suntem cei mai buni prin rezultatele obținute, prin trofee. Jucătorii să capete experiență în meciuri internaționale. Când va fi proiectul profitabil? Poate niciodată. Eu construiesc ceva de durată, produc valoare din punct de vedere fotbalistic și social”, explică el.

Hagi are însă un mare avantaj: toți jucătorii au contracte semnate cu Academia și cu el, samsarii fiind ținuți la distanță. Orice fotbalist care se va transfera ulterior va aduce bani la Academie. „De ce să colaborez cu vreun impresar? Are cineva intrare mai mare decât mine la echipele de afară?”, punctează „Regele”. Spania, Italia și Turcia sunt piețe unde Hagi are ușile deschise
oricând.

În 2020, Hagi promite că naționala României va fi formată în majoritate din jucători de-ai lui. Dacă va fi așa, rentabilitatea Academiei sale nu va mai fi o variabilă, ci o certitudine.

10 milioane de euro reprezintă investiția de la Ovidiu, unde se construiește un complex sportiv de talie mondială. Acolo se va muta Academia începând cu anul viitor, când se vor finaliza construcțiile

Gavra, vârf de anticipație

Gică Hagi se ferește să nominalizeze jucători din Academie care pot ajunge sus. „Nu dau nume. Mă feresc. Pot spune că am 40 de jucători de mare perspectivă, dintre care zece vor fi de top”, susține liderul all-time al marcatorilor la naționala României.
În locul lui Hagi vorbesc selecționările la loturile naționale și rezultatele jucătorilor de la Academie. La naționala Under 18, calificată fără înfrângere la turul de elită al Europeanului din 2012, atacantul Cristian Gavra (18 ani) a marcat patru din cele cinci goluri ale tricolorilor la grupa desfășurată în Suedia. Arădeanul este unul dintre pariurile „Regelui”.

Ibrahimovic, Torres, Mutu…

Gavra a venit la Academie în ianuarie 2009. Nu l-a văzut jucând live pe Hagi, dar simte în tot ceea ce îl înconjoară ce a însemnat „Regele” pentru fotbalul românesc. „Este o onoare pentru mine să joc pentru o echipă condusă de Gică Hagi. Este un model pentru noi”,
spune Gavra.

La 1,86 metri și 75 de kilograme, arădeanul pare un atacant fragil, dar compensează prin tehnică și execuție. Modelul lui este suedezul Zlatan Ibrahimovic, dar crede că mai degrabă i se potrivește „stilul Torres”. Dintre români, este impresionat de Mutu, însă doar de ce arată acesta pe teren. „Este un jucător inteligent, de anticipație. Va exploda pe la 21 de ani”, este pronosticul lui Hagi.

Ține cu Liverpool și cu Steaua

Gavra ține cu Liverpool, pentru tradiție și atmosfera extraordinară pe care o creează suporterii „cormoranilor”, dar și cu Steaua. „N-aș pleca direct în străinătate. Mai întâi aș vrea să joc la o echipă din Liga I și după aceea să ajung la o echipă mare de afară”, este visul tânărului de 18 ani. Critic cu el însuși („Întotdeauna analizez ce am greșit la un meci”), Gavra știe că mai are mult de lucru până să ajungă sus.

Pe lângă Academie, Hagi mai trebuie să asigure un buget pentru echipa din Liga a II-a și pentru continuarea lucrărilor la Complexul de la Ovidiu, care se dorește a fi terminat anul viitor

Publicat: 28 10. 2011, 10:00
Actualizat: 28 10. 2011, 10:20