Campionatul viitor poate începe cu doar 15 echipe! Care sunt variantele

UPDATE 13:57 Adunarea Generală a FRF s-a încheiat! Toți cei prezenți la această ședință vor asista și la finala Cupei.


UPDATE 13:52 Președintele FRF a lansat ipoteaza că sezonul viitor se poate disputa cu doar 15 echipe. Patru echipe au retrogradat din punct de vedere sportiv: Gloria, CSMS Iași, CS Turnu Severin și Concordia Chiajna. Rapid și U Cluj au retrogradat din punct de vedere administrativ, dar ardelenii mai pot spera la o decizie bună la TAS.

Promovatele sunt FC Botoșani, Corona Brașov, ACS Poli Timișoara și Săgeata Năvodari cu amendamentul că ultima formație așteapă încă apelul în privința licenței.

Variantele posibile:

–17 echipe: dacă U Cluj obține o decizie favorabilă la TAS, iar Săgeata primește licența

–16 echipe: dacă doar una dintre cele două echipe primește dreptul de a juca în Liga I

–15 echipe: dacă niciuna dintre cele două formații nu primește licența


UPDATE 12:34 Avram cere în Adunarea Generală să fie repus în funcție: „Consider că înțelegerile parafate cu celelalte persoane (Crăciunescu si Deaconu) ar fi trebuit să fie încheiate doar pe perioada suspendării mele. Nu înțeleg de ce președintele FRF nu ridică acea suspendare”

Președintele FRF a replicat: „Comisia Juridică va da un răspuns”

ProSport a scris despre acest subiect AICI


UPDATE 12:25 Mircea Sandu, în dialog cu oficialii lui U Cluj: „Dacă veți lua licența la TAS, asta va însemna pentru mine încetarea colaborării cu domnul Duru, chiar dacă este foarte bun”


UPDATE 12:16 Mircea Sandu și-a exprimat punctul de vedere cu privire la formatul campionatului: „Anul viitor vor fi 16-17 echipe în Liga I!”. Mircea Sandu a anuntat și că Liga a II-a va avea o serie de 15 echipe și una de 15-16 în funcție de prezența sau absența Craiovei!


UPDATE 12:15 Mircea Sandu a cerut ca, în cazul în care Rapid și U Cluj merg la TAS, oamenii de la Comisia de Licențiere doar să pună la dispoziție documentele în baza cărora au luat deciziile, nu să se ducă acolo și să depună mărturie


UPDATE 11:55 Amicalul cu Trinidad Tobago este mai scump decât finala Cupei României. Costurile totale pentru meciul naționalei sunt de 207.000 de euro, în timp ce pentru finala Cupei s-au cheltuit 160.000 de euro.


UPDATE 11:33 Sorin Corpodean a fost premiat pentru proiectul „Fotbal în Munții Apuseni”, iar Jean Pădureanu a primit o plachetă pe care era inscripționat mesajul: „De la un prieten, pentru un prieten”. De menționat că Pădureanu nu se află în sală.


UPDATE 11:19 Mircea Sandu a destins atmosfera în momentul în care a intrat în sala unde are Adunarea Generală a FRF. Președintele Federației a deschis ședința cu o replică amuzantă:  „Bună dimineața! Și dacă e dimineață, înseamnă că s-a trezit și Tamaș”

La Adunarea Generală a participat și ministrul Tineretului și Sportului, Nicolae Bănicioiu care a ținut un discurs despre dezvoltarea sportului confirmând sprijinul pentru planurile FRF. „Orice proiecte aveți, apelați la noi ca la un prieten”, a încheiat ministrul Bănicioiu.

Apoi, Mircea Sandu a continuat cerându-le celor de la CCA să taie în carne vie: „I-am cerut președintelui CCA să dea afară arbtrii care decid rezultate și destine”


S-au terminat meciurile din acest sezon de Liga I, nu însă și discuțiile. Adunarea Generală a FRF de astăzi va decide configurația viitoarei stagiuni, urmând ca problemele legate de licențiere în ceea ce privește echipele care au promovat pe plan sportiv din Liga a 2-a să fie lămurite într-o altă ședință ce va avea loc luni.

Federația Română de Fotbal va stabili dacă în sezonul viitor vom avea doar 16 echipe sau se va păstra actuala formulă cu 18 formații. În eventualitatea în care va fi aleasă prima variantă atunci Liga I se va juca după sistemul play-off și play-out.

Inițial, în martie, Comitetul Executiv al FRF luase decizia ca prima ligă să continue în formatul cu 18 echipe până la finalul sezonului 2016-2017, dar în condițiile în care atât de multe formații au probleme cu licențierea a revenit în discuție posibilitatea de reduce numărul de combatante din Liga I

Cine promovează?

În plan sportiv, din Liga a 2-a au promvoat FC Botoșani, Săgeata Năvodari, Corona Brașov și ACS Poli Timișoara, dar trei din aceste echipe nu sunt încă sigure de prezența în Liga I. Oficialii formației ACS Poli au anunțat însă că formația bănățeană a primit „ok”-ul din partrea Comisiei de acordare a licenței.

Directorul Administrației de licențiere din cadrul FRF, Viorel Duru, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că doar cinci grupări au primit licența pentru a evolua în prima divizie din cele 11 cluburi de Liga a II-a care au solicitat-o, conform deciziei primei instanțe.

„Sistemul de licențiere la Liga a II-a este în desfășurare. S-a luat o decizie în primă instanță, care a putut fi atacată cu apel până pe 28 mai. Pe data de 3 iunie vor fi audiate cluburile care au făcut apel la deciziile de refuzare a licenței, dar nu pot nominaliza. Din 11 cluburi care au solicitat licența, cinci au primit, iar șase se puteau duce în apel. Dintre cele șase doar patru au apelat decizia. Pe 7 iunie se va da decizia definitivă și executorie pe plan național. În termen de 21 de zile dacă nu iau licența, pot apela la TAS”, a spus Duru.

Retrogradatele din Liga I

La finalul acestui sezon au retrogradat în plan sportiv Concordia, CS Turnu Severin, CSMS Iași și Gloria Bistrița. Din punct de vedere administrativ, au mai „picat” Rapid și Universitatea Cluj. Tribunalul le-a aprobat planul de restructurare ardelenilor, în timp ce Rapid a înaintat un memoriu prin care cere anularea sistemului de licențiere pentru următoarele trei sezoane, deci cel puțin la nivel teoretic cele două formații mai pot spera la o răsturnare a situației.

Publicat: 01 06. 2013, 13:58
Actualizat: 01 06. 2013, 14:13