Când și Bill Gates te place…
*Eliza Samara (23 de ani) a încheiat 2012 pe cea mai înaltă clasare a sa din carieră, locul 18. În plus, a câștigat medalii la europene și a ajuns până în optimi la JO de la Londra, competiție la care a fost felicitată de unul dintre cei mai mari bogătași ai lumii
*Sportiva e la cel mai bun an al său: se situează pe locul al 3-lea în topul european și pe poziția a 18-a în ierarhia mondială
ProSport demarează o serie de materiale cu performeri pentru care sărbătorile de iarnă au o semnficație aparte. Ștafeta pleacă de la Eliza Samara, jucătoarea școlită la Farul și LPS Constanța, care acum joacă și pentru Fenerbahce Istanbul. În urmă cu aproape 17 ani, de Crăciun, primea prima sa paletă de tenis de masă.
Când erai mică îi cereai lui Moș Crăciun să…
Merg la concursuri foarte multe și să văd nenumărate țări și iată că acum mi s-a întâmplat visul.
Acum îi ceri să…
Să fiu săntoasă și să ajung acolo, îmi doresc și să nu mă accidentez. Parcă acum aveam șase ani și țineam în mână paleta Tibhar cu care am jucat până la 19 ani. Dacă nu s-ar fi schimbat regulile, aș fi evoluat și acum cu ea.
Per total cât de bun a fost 2012 pentru tine?
După Olimpiadă mi-a fost foarte bine, de atunci am început să urc, să-mi găsesc ritmul. Cred că a fost un an, mulțumitor să-i spun, nu foarte bun pentru că n-am reușit să iau o medalie în proba individuală a Campionatului European. E ca un vis sau mai bine spus ca o dorință de-a mea să urc pe podium la simplu la Europene.
Poate și tendința țărilor europene de a naturaliza asiatice îți blochează visul. Ce părere ai despre această politică?
E deprimant să te întâlnești cu ele, să câștige, să urce pe podium, să le cânte imnul Spaniei să spunem și să vezi că ele nici nu știu să-l fredoneze. Să n-aibă habar! Dar ușor, ușor, încep să le bat. Cel puțin am început să mă țin de ele și asta e bine. Le văd că se uită la meciurile mele, mă filmează și pot să afirm că sunt jucabile, cum spunem noi în tenisul de masă. Am avut recent meci cu numărul 1 mondial (n.r. chinezoaica Ding Ning) și pot să zic că am fost în grafic. Nu sunt foarte departe de asiatice, dar mai am mult de muncă.
Multă muncă sau și puțin noroc?
În tenisul de masă volumul mare de muncă te face să ai acea minge în plus față de adversar, acea doză suplimentară de atenție, să beneficiezi de sângele necesar pentru a schimba ceva când e 8-8 sau 9-9. Asta fac practic asiaticele, de asta câștigă tot. Norocul? Contează de la începutul unui turneu, atunci când se face tabloul, până la meciul propriu-zis.
O altfel de felicitare
Tușele fac parte din acest noroc?
N-ai cum să-ți propui să o țintești, mie mi se întâmplă foarte rar, la 1-1, 2-1, nu la un scor decisiv. Un schimb de mingi decisiv se câștigă cu capul, pentru că psihicul unui jucător de masă trebuie să fie foarte puternic.
Am o curiozitate. În meciul din turul 3 al competiției olimpice, câștigat în fața sportivei Tie Yana (4-2), Bill Gates a venit la final și te-a felicitat. Povestește-ne episodul.
Lângă masa mea, în aceeași fază, juca o americancă (n.r. Ariel Hsing). El fiind un mare fan al tenisului de masă a venit s-o încurajeze, dar m-a urmărit și pe mine pentru că jucam simultan. După meci, a venit și m-a felicitat, dar abia am putut să-i răspund din cauza emoțiilor. Rar te întâlnești cu astfel de oameni.
Te oprești vreodată din antreÂnamente?
Da, acum în vacanță.
De ce?
Păi dacă e vacanță! Mai fac o pregătire fizică, ceva, dar nu mai mult. Eu aud sunetul mingii de tenis de masă și în somn, așa că încerc măcar în această perioadă să stau deoparte. Mai vin prietenii și mă cheamă la un ping-pong, cum îi spun ei. Le întind o capcană și le spun: „Gata, joc cu stânga cu voi” și se gândesc deodată că ar avea o șansă să mă bată. Purtați de val, ei uită că eu sunt stângace…
Câte puncte le lași?
Cel mult unul.
Și la 48 de ani?
Ce zici de faptul că în multe parcuri din România au început să apară mese de tenis de masă?
Am rămas plăcut impresionată pentru că până acum doi ani nu vedeam așa ceva prin parcuri. Cu timpul am observat că vin foarte mulți amatori să joace și din plăcere la sală și asta mă bucură.
Tu ești legitimată în Turcia. Spune-mi cum e acolo…
Jucăm într-o sală de baschet și vin și 2000 de oameni. Când câștigi un punct important, se unde un woooow, când pierzi… te înjură. Îmi zic „Samara, Samara – Hagi!” și eu le răspund „Nu, nu Eliza Samara!”. Așa sunt ei, fanatici!
Ai doar 23 de ani și parcă joci de-o viață la acest nivel. Până la ce vârstă te vezi jucând?
Cea mai vârstnică jucătoare de tenis de masă, Ni Xialian, din Luxemburg, are 48 de ani. (n.r. în 1983 devenea la Tokyo campioană mondială cu echipa Chinei – în prezent e pe 58 ITTF). Am jucat cu ea și am bătut-o dar foarte greu, are un stil aparte, sper să mă țină balamalele și să nu mă accidentez. Poate voi juca și la 48 de ani, dar acum sunt mică. Uneori cred că viața trece ca un meci de tenis de masă.
La meciul Elizei din turul al treilea de la Olimpiadă am stat în apropierea lui Bill Gates. El a și practicat tenisul de masă și se cunoaște cu Doru Gheorghe, antrenorul român al Statelor Unite. A aplaudat în picioare câteva mingi câștigate de Eliza
Cristinel Romanescu, președinte FRTM
Fondator al Microsoft alături de Paul Allen, americanul Bill Gates (57 de ani) este unul dintre cei mai bogați oameni din lume, averea sa fiind estimată în jurul cifrei de 66 miliarde de dolari