Carabaș, cel mai tare din oraș!** Fostul jucător este administratorul unui hotel din Eforie Nord
Printre cei care și-au frecat mulțumiți palmele pentru sezonul excelent de care se bucură turismul românesc în acest an s-a numărat și fostul fotbalist al Farului, al FC Național și al Stelei, Stelian Carabaș, administratorul hotelului Belona din Eforie Nord, una dintre cele mai solicitate locații din stațiune pe perioada sezonului estival.
De la fotbal la manageriat în turism, pasul nu pare chiar unul foarte simplu de făcut. „Eu am știut de la început ce voi face după ce nu voi mai juca fotbal”, spune Stelică.
A învățat greu cum se conduce un hotel
„Socrul meu a lucrat în turism și pe vremea cealaltă, știe totul pe partea asta. Avem două hoteluri, Dacia Sud, în Mamaia, și Belona (foto mic), în Eforie Nord, de a căror administrare ne ocupăm în familie. Așa-i la noi, la machidoni, totul e în familie, cu ce am venit eu și ai mei, cu ce au venit soția și ai ei, am pus totul la un loc, nu există «asta e a mea» și «asta e a ta». Nu, totul la un loc. Ca să fiu sincer, la început a fost greu. Eu, venit direct de pe terenul de fotbal, să mă apuc să manageriez un hotel. Dar, ușor-ușor, ajutat și de socru, și de soție, am învățat. Chiar îmi place mult ceea ce fac. Și cred că fac bine, dat fiind că hotelul este full mai tot sezonul. Acum, după câțiva ani, deja lucrurile merg ca pe roate. Am oameni care își știu, fiecare în parte, treaba la hotel, la restaurant, la plajă, dar oricum noi stăm toată vara aici, adică eu, soția, Maria, și cei doi băieți, Mario și Dimitrie, pentru că trebuie să ai permanent lucrurile sub control, trebuie să supraveghezi treaba cu ochii tăi”.
În sezon, ziua de muncă are 17 ore
Fostul fotbalist spune că „în sezon, ziua de muncă începe pe la opt dimineața și se încheie la douăsprezece-unu noaptea! Nu că ai face cine știe ce, dar trebuie să fii permanent în mijlocul lucrurilor, oricând poate apărea ceva. De muncă este însă destul și în afara sezonului, mereu e nevoie de investiții în hotel. Mare parte din câștigul de peste vară trebuie reinvestit în locație, pentru că, dacă rămâi în urmă, pierzi clienți. Apoi, prin februarie-martie e de alergat cu încheierea contractelor cu agențiile de turism, cele care îți trimit turiști peste vară. Dacă nu lucrezi cu agențiile, ești mort. Ehe, sunt multe de făcut, poate par chestii mărunte văzute din afară, dar care în turism sunt foarte importante și fără de care nu ai cum să ții pasul cu concurența!”.
Contre cu Piți după ce l-a rupt pe Neșu
Legat de perioada în care activa ca fotbalist, fostul jucător de bandă dreapta a surprins, la un moment dat, prin 2005, când a spus: „Eu joc fotbal de plăcere, nu pentru bani”. Acum detaliază: „Păi, dacă vă uitați la majoritatea echipelor pe la care am trecut, mi-ați da dreptate. La Național erau întârzieri cu lunile la bani, în Cipru a fost vacanță plătită, la greci cam la fel, dar nu mă plâng, de bani n-am dus lipsă niciodată”.
Un alt episod important din cariera lui a fost perioada petrecută la Steaua, 1999-2001. Stelică spune că „primul sezon a fost foarte bun, al doilea, mai puțin bun”. Al doilea corespunde cu venirea lui Victor Pițurcă în Ghencea. La unul dintre antrenamente, la un duel pentru minge, Carabaș l-a accidentat grav pe Neșu, care a suferit o fractură de peroneu și a trebuit să stea mai bine de o jumătate de an în afara terenului. Supărat pe Carabaș, Pițurcă l-a scos temporar din lot, iar la finalul sezonului a renunțat la el. Stelică avea să declare apoi că „Pițurcă nu știa cum să-i facă loc în echipă unui jucător de-al său, de-asta m-a suspendat”, trimiterea fiind la Sorin Paraschiv.
Acum, el se rezumă la a declara doar că „nu mai contează ce a vrut sau ce a urmărit, ce rost are să mai dezgropăm morții după atâția ani? Dar pentru Neșu mi-a părut rău și atunci, dar și acum, după accidentul teribil de la Utrecht. I-am transmis însănătoșire grabnică printr-un intermediar”.
Carte de vizită Stelian Carabaș
– născut pe 2 octombrie 1974
– 1991-1997 Farul Constanța (Divizia A)
– 1997-1999 și 2001-2002 FC Național (Divizia A)
– 1999-2001 Steaua București (Divizia A)
– 2002-2003 Ankaragücü (Turcia, Liga I)
– 2003-2004 AEL Limassol (Cipru, Liga I)
– 2004-2005 Xanthi (Grecia, Liga I)
– 2005-2007 Anorthosis Famagusta (Cipru, Liga I)
– 2007-2009 Săgeata Stejaru (Diviziile D și C)
– 273 de meciuri și 21 de goluri în Divizia A
– un meci în echipa națională, România – Cipru, 2-0, pe 26 aprilie 2000
– 4 meciuri în Cupa Cupelor, sezonul 1997-1998, cu FC Național
În 2005, Carabaș a fost la un pas de a deveni investitor la Farul Constanța! „Venisem cu mai mulți oameni de afaceri care chiar își doreau să bage bani la Farul. Pe atunci, echipa era condusă de Gheorghe Bosânceanu. Până la urmă, totul a picat, dar nu din vina lui Bosânceanu”. Fostul fotbalist recunoaște că poate și acum ar investi la Farul sau la un alt club. „Urăsc cantonamentele, de-asta nici nu am îmbrățișat o carieră de antrenor. Sunt sătul de stat departe de familie”.
Articol de Ioan Viorel
ioan.viorel@prosport.ro