Cazul care a ȘOCAT România: misterioasa moarte a unui înotător de 12 ani!** Nimeni n-a văzut și n-a auzit nimic
Robert Răzvan Marin, sportiv legitimat la clubul Delfinul București, a decedat noaptea trecută, după ce a căzut de la etajul trei al Hotelului de la Piatra Arsă, unde era în cantonament cu echipa. Puștiul a fost găsit dimineață, zdrobit de o placă de beton.
Răzvan Marin, unul dintre cei mai promițători înotători români, a fost găsit mort la Piatra Arsă, unde se afla în cantonament cu echipa.
Anchetatorii se întrec în supoziții, niciuna fără hibe, iar momentan decesul copilului de 12 ani nu poate fi explicat.
Un caz tulburător a înfiorat, ieri, lumea sportului românesc. Un tânăr înotător din București a decedat în timp ce se afla în cantonament cu echipa sa, la Complexul de la Piatra Arsă. Trupul său a fost descoperit ieri, la primele ore ale dimineții, strivit de o placă de beton. Când a căzut? În ce condiții? De ce nu l-a văzut nimeni? Cine e de vină? Sunt numai câteva întrebări la care procurorii prahoveni au încercat să afle răspuns în urma anchtei declanșate ieri.
Singur la părinți
Robert Răzvan Marin avea 12 ani. Singur la părinți, blonduț, frumușel, inteligent, cu premiu luat an de an, genul de copil în jurul căruia se construiește universul unei întregi familii. La bazin s-a dus prima oară pe la cinci ani, mai mult ca să învețe să înoate, dar a rămas să facă performanță, la clubul privat Delfinul București. Pasiunea pentru înot l-a îndreptat și spre Colegiul Național Emil Racoviță, unul cu clasă vocațională, deși ulterior s-a transferat la Școala 190. Medaliile și diplomele adunate acasă au venit mai mult de la competițiile muncipale, dar asta nu l-a împiedicat să viseze a deveni un viitor Michael Phelps. „Doamne, nu-mi vine să cred! Când am aflat parcă m-am spart în bucăți. Nu știu când îmi voi reveni din această lovitură”, spune cu glasul sugrumat unchiul micuțului. Lică este operator la ProTV, iar vestea l-a găsit în Polonia, unde se afla la un turneu de fotbal dedicat fotbaliștilor de 12 ani. Exact vârsta pe care o avea și fiul surorii sale.
Descoperit de un ospătar
La finele lunii august, clubul Delfinul a organizat un cantonament montan pentru cei mai buni înotători ai clubului. A fost ales Complexul Sportiv Național Piatra Arsă, un loc unde mai toate loturile se pun la punct cu pregătirea fizică. „Au venit la noi cu o comandă pentru 43 de persoane. Dintre acestea, trei erau adulți, doi antrenori și un supraveghetor. Mâine (n.r. – azi), ar fi trebuit să plece la București, pentru că se termina cantonamentul, dar părinții au venit de urgență și și-au luat copiii cu o zi înainte”, povestește Mihai Casandrescu, șeful hotelului de la Piatra Arsă.
Tragedia s-a petrecut în noaptea de joi spre vineri. Nimeni nu știe cu exactitate ora la care Robert a căzut de la etaj. Cert este doar că a fost descoperit la primele ore ale dimineții. „Unul dintre ospătari a deschis fereastra să arunce o țigară și a văzut trupul zdrobit de ciment. A înlemnit și a abia a putut să-mi spună că este un copil mort sub geam”, explică Mihai Casandrescu. De aici pornesc speculațiile…
Nimeni n-a auzit și n-a văzut nimic
Procurorii au sosit la prima oră, iar părinții micuțului au fost anunțați. Până ca aceștia să ajungă la Piatra Arsă, a apărut și prima variantă. Băiatul ar fi vrut, pe la ora 2:00, să facă o glumă și să-i sperie pe colegii din camera alăturată. A deschis fereastra și a încercat, pășind pe streașina subțire și foarte înclinată, să ajungă la geamul celorlalți. S-a dezechilibrat și a căzut în gol. „Este o aberație!”, au replicat imediat rudele micuțului. „Lui Robert îi era frică de înălțime, niciodată n-ar fi făcut acest lucru”. Varianta mai are și alte hibe. Chiar n-ar fi auzit nimeni țipătul de groază al copilului? Cei doi colegi din cameră nu i-ar fi urmărit aventura și n-ar fi dat alarma când acesta a căzut?
La audieri, nimeni n-a văzut și n-a auzit nimic, amplificând astfel misterul din jurul accidentului. Mai mult, se pare că fereastra din camera în care a fost cazat Robert la etajul trei era închisă de dimineață, când s-a declanșat nebunia. „Cei doi colegi cu care dormea au spus că nu li s-a părut anormal că lipsește. Au crezut că a dormit în altă parte”, spun surse apropiate anchetatorilor.
Durerea și bănuielile tatălui
Pe la orele prânzului au sosit la Piatra Arsă și părinții lui Robert. Sfâșiați de durere, abia au avut puterea să articuleze câteva cuvinte. „Nu-i găsim vinovați pe cei de la club, pentru că este al cincilea an când copiii vin la Piatra Arsă în cantonament. Au fost de fiecare dată supravegheați bine. Ne punem și noi întrebări, dar ne gândim la trei variante. Ori a vrut să facă o glumă și să se ducă dintr-o cameră în alta pe afară, ori alți copii i-au spus că n-are curaj să iasă pe geam să să stea pe streașină, iar el a vrut să dovedească contrariul, ori s-a trezit noaptea buimac și, în loc să deschidă ușa dinspre baie, a deschis geamul, căzând în gol. Eu aș crede mai degrabă a treia variantă”, a declarat tatăl băiatului (foto mic) pentru ProTv. Nici măcar o singură bănuială că fiul său a fost împins! Trupul lui Robert Răzvan Marin a fost adus aseară la Institutul de Medicină Legală din Ploiești.
„Antrenorul să-și ia un avocat”
Un copil a murit în timpul unei acțiuni organizate. Cine răspunde în astfel de situații? „Vina va cădea pe umerii antrenorului, deși acesta în mod normal nu ar trebui să fie tras la răspundere. Nu poate să supravegheze copiii și la ora două noaptea. Totuși, legile sunt legi. Poate scăpa numai dacă le-a făcut elevilor instructajul înainte și i-a pus să semneze un tabel că au luat la cunoștință. Ceea ce, părerea mea, nu cred că s-a întâmplat. Sfatul meu este ca antrenorul să-și ia un avocat, pentru că nu scapă”, a explicat un magistrat din baroul București. Unul dintre antrenorii care însoțeau grupul, Dan Drăguleț, are ani buni de vechime pe marginea bazinului, fiind un tehnician apreciat.
Nu aveau medic în cantonament
Accidentul petrecut la Piatra Arsă mai deschide o dezbatere. Dacă Robert Răzvan Marin ar fi fost descoperit imediat după ce a căzut și ar mai fi fost în viață, șansele sale de supraviețuire ar fi fost minuscule, pentru că nu exista niciun medic pe o distanță de zeci de kilometri. „N-au toate loturile olimpice cadru medical angajat, darămite cluburile! Se poate face o discuție pe această temă, dar este inutilă. Ar fi ideal ca orice club, orice secție să aibă medic, dar nu există nici bani și nici atât de multe cadre specializate”, spune un director din ANST. În același timp cu înotătorii de la Delfinul, în Complexul de la 2000 de metri altitudine s-au mai aflat și alte grupuri de sportivi, însă niciunul nu era însoțit de un cadrul medical.
La Piatra Arsă, cu ani în urmă, una dintre angajate a născut pe timp de iarnă, iar în lipsa unui ajutor specializat a fost moșită de medicul lotului de kaiac-canoe!
Putea cădea pe pământ!
Trupul lui Robert Răzvan Marin a fost descoperit pe singura dală de ciment din fața cabanei, pusă pentru a acoperi gura unui canal. Dacă băiatul ar fi căzut un metru mai la stânga sau mai la dreapta, el ar fi aterizat pe pământul acoperit pe alocuri de bucăți de iarbă, ceea ce i-ar fi sporit șansele de supraviețuire.
„Sunt șocat! Nu știu ce ar trebui să spun în astfel de momente. Avea doar 12 ani, o viață întreagă în față. Nu pot să înțeleg ce s-a întâmplat”, tatăl lui Robert Răzvan Marin.