„Cazul Panduru” la Real Madrid. În 1991, Steaua pierdea la masa verde în Cupă după ce folosise un jucător suspendat. Aceeași greșeală comisă miercuri de Real stârnește hohote în întreaga lume. Ce a scris presa română atunci și ce scrie cea spaniolă acum
Cea mai galonată echipă a Occidentului și cea mai importantă echipă a Estului sunt legate, începând de miercuri, 2 decembrie 2015, de același tip de gafă monumentală foarte greu de întâlnit la cluburile de top. Real Madrid a câștigat în deplasare cu Cadiz, scor 3-1, în prima manșă din „16″-imile de finală ale Cupei Spaniei, însă a folosit un fotbalist aflat în stare de suspendare și e pasibilă să piardă la masa verde cu scorul de 0-3. Exact aceeași eroare era comisă de oficialii Stelei în martie 1991, în sferturile de finală ale Cupei României.
Rusul Denis Șerișev (25 de ani pe 26 decembrie) a fost introdus miercuri de antrenorul Rafa Benitez pentru prima oară ca titular la Real după ce a fost readus la echipă de la Villarreal, unde fusese împrumutat. Fotbalistul a deschis scorul la Cadiz în minutul 3 și a fost schimbat la pauză, dar după meci s-a constatat că era suspendat din cauza cartonașelor galbene încasate sezonul trecut în Cupa Spaniei. S-a declanșat imediat un adevărat balamuc în Spania. Cadiz a făcut scandal și cere vehement ca Real să piardă meciul cu 0-3 la masa verde. Gerard Pique, de la FC Barcelona, a postat pe Twitter un șir de emoticoane care sugerează că a râs cu lacrimi de gafa celor de la Real Madrid. 86.000 de oameni i-au redistribuit postarea și alți 57.000 au marcat-o ca favorită în intervalul de timp relativ scurt scurs de miercuri seară până joi la prânz.
Site-urile de sport din Spania și nu numai țin aproape de subiect, furnizând informații în timp real asupra acestui caz greu de crezut la un colos al sportului precum Real Madrid, cea mai importantă echipă din istorie.
Comisiile FRF au bâlbâit cazul 40 de zile, până în preajma returului
Cazul apărut acum în Spania este însă remarcabil de asemănător cu un altul petrecut în urmă cu 24 de ani și care a implicat de asemenea o mare putere, de data asta a Estului: Steaua București. Pe 13 martie 1991, în prima manșă a sferturilor de finală din Cupa României, Steaua remiza în Ghencea cu divizionara secundă Unirea Alba Iulia, scor 1-1. „Roș-albaștrii” îl folosiseră însă pe un tânăr jucător de mare perspectivă abia transferat de la Reșița, Basarab Nică Panduru, care era suspendat pentru cumul de cartonașe la vechea sa formație.
Aici, asemănările între cele două cazuri încep să se estompeze. Presa română de la acea vreme a înștiințat publicul foarte târziu și a alocat foarte puțin spațiu subiectului. Comisia de Disciplină și, apoi, Comisia de Apel a FRF au încercat să fugă de luarea unei decizii, au tărăgănat incredibil acest caz extrem de simplu din perspectiva regulamentului și au dat verdictul final, meci pierdut cu 0-3 de Steaua, abia marți, 23 aprilie, la 40 de zile după ce se disputase jocul și asta numai pentru că nu mai puteau amâna: peste numai o săptămână, la 1 mai 1991, erau programate partidele-retur.
În buna tradiție a presei de dinainte de 1989, presa anunța boacăna făcută de puternica echipă a Armatei într-un colț și la o săptămână distanță după ce se petrecuse
Steaua a câștigat la Alba Iulia cu 2-1 după ce, la pauză, avusese 2-0, dar a fost insuficient ca să se mai califice în semifinale. Unirea a mers mai departe alături de Universitatea Craiova, Inter Sibiu și FC Bacău.
Finala Cupei României din acel an a fost câștigată de Universitatea Craiova: 2-1 cu FC Bacău, goluri Nicolae Zamfir (48 și 64), respectiv Jercălău (53).
La moldoveni, căpitanul echipei era Gheorghe Burleanu, tatăl actualului președinte al FRF.
Gafa anului în presa română din 1991, gafa anului în presa spaniolă din 2015
Diferența cea mai mare între cazul Cadiz – Real Madrid 2015 și cazul Steaua – Unirea Alba Iulia 1991 este însă la modul în care au fost aduse la cunoștința publicului.
„Marea gafă” este titlul de joi al publicației El Mundo Deportivo, care își anunță astfel cititorii că Real Madrid s-a făcut de râs
Folosirea jucătorului suspendat Panduru și pericolul ca Steaua să piardă la masa verde
erau anunțate de „Gazetă” în colțul din stânga-sus, într-un chenar minuscul
„Marca”, „AS” și „El Mundo Deportivo”, cele trei mari publicații de sport din Spania, vuiesc din prima clipă după ce s-a aflat despre eroarea comisă de Real Madrid. Toate trei au deschis ziarul de joi cu acest subiect – desigur, în chei diferite, în funcție de afinitățile pro-Real sau pro-Barcelona – și l-au dezvoltat în timp real pe parcursul zilei, în edițiile electronice.
„Chirigota en Cadiz” („Glumă în Cadiz”) a titrat AS, ilustrând prima pagină cu momentul schimbării lui Șerișev. „Marca” a pus pe copertă o poză uriașă cu Șerișev ținându-și mâinile în cap, titlul fiind „Si Bernabeu levantara la cabeza…” („Dacă Bernabeu ridică fruntea..”). Ziarul de casă al celor de la FC Barcelona a împărțit prima pagină în două, partea de sus fiind rezervată formației catalane, iar cea de jos situației de la Real, cu titlul „La gran pifia” („Marea gafă”).
AS, publicație cu simpatie declarată față de Real Madrid, umple prima pagină cu gafa favoriților
Decizia definitivă a FRF de a dicta meci pierdut cu 0-3 împotriva Stelei a fost rezumată în 400 de litere, în josul paginii 3
„Gazeta sporturilor”, unicul ziar de sport din România în 1991, a scris prima oară despre situația apărută la meciul Steaua – Unirea tocmai joi, 21 martie, la opt zile după meci. Cititorii au aflat ce s-a întâmplat dintr-o casetă minusculă, înghesuită în stânga frontispiciului, cu titlul „Steaua – Unirea Alba Iulia 0-3??”.
Au urmat alte zile de tăcere. Subiectul anului, eliminarea Stelei din Cupa României la masa verde din cauza unei erori inadmisibile la un club care se respectă, era pur și simplu ignorat de presa română. Într-o redacție plină de „corifei”, oameni cu renume precum Ioan Chirilă, Eftimie Ionescu și Sorin Satmari, nimeni nu părea dispus să pună mâna pe acest „cartof fierbinte”. Abia pe 28 martie și-a asumat Ovidiu Ioanițoaia responsabilitatea de a ataca subiectul, însă cu un titlu confuz: „Ne îndreptăm spre un nou caz Minerul Certej?!”. Apoi, o nouă și lungă liniște până în preajma ședinței de la Comisia de Apel, care marți, 23 aprilie, urma să judece recursul făcut de Steaua la o primă decizie luată de Comisia de Disciplină a FRF. Același Ovidiu Ioanițoaia a semnat un editorial cu titlul „Sugestie pentru FRF” în care scria că Steaua e vinovată, dar, în același timp, „prevederile ROAF nu sunt cele mai explicite”.
Sentința definitivă a Comisiei de Apel, prin care Steaua pierdea la masa verde turul „sferturilor” din Cupa României cu o divizionară secundă și era ca și eliminată din competiție, a fost notată sec de „Gazeta sporturilor” miercuri, 24 aprilie, într-un chenar minuscule, cu titlul „Comisia de Apel a confirmat: 0-3″, în subsolul paginii 3.