Cazul românilor care au arbitrat incognito amicale ale echipelor din Liga 1 ia amploare! Prins cu minciuna: imaginea care dovedește prezența unui arbitru în Antalya la un alt meci suspect, despre care ProSport scria încă din 2012

Scandalul arbitrilor româini care au condus incognito meciuri ale echipelor din Liga 1 în cantonamentele din Cipru și Antalya, fiind prezentați drept arbitri străini, ia amploare. Meciurile conduse de aceștia sunt suspecte că ar fi fost aranjate pentru pariuri și nu mai puțin de opt arbitri români sunt implicați în acest scandal, conform unei investigații GSP.

  • Mai mulți arbitri români și-au schimbat identitatea și s-au dat drept bulgari sau sloveni pentru a arbitra meciuri amicale ale echipelor din Liga 1 în Antalya și Cipru, luând câteva decizii care ridică mari semne de întrebare (DETALII AICI).

Primarul cu fanion, prins cu minciuna
Primarul PNL al comunei Dărmănești, Valentin Mihalache, este unul dintre arbitri prezenți în Antalya în această iarnă, fiind tușier la partida Pandurii – Krîlia Sovetov, scor 2-2, într-o brigadă din care au mai făcut parte alți doi români, Cristian Catană și Costinel Neagu.

Deși Mihalache a negat pentru sursa citată că în trecut ar mai fi arbitrat alte meciuri amicale în Antalya, numele acestuia se leagă și de cazul „Blaturi la Voința”, despre care ProSport a scris pe larg în 2012. Atunci, mijlocașul Marius Postolache, retras între timp din activitate, mărturisea că a simțit că partida Voința Sibiu – Cracovia Krakow, scor 0-3, nu s-a jucat corect și chiar a refuzat să mai joace, fiind schimat după doar 5 minute deși nu avea nicio problemă fizică.

„Așa e. Am ieșit, deși nu eram accidentat. Nu am vrut să joc într-o piesă de teatru. Nu pot să spun mai multe”, Marius Postolache, jucător Voința Sibiu în februarie 2012

Mihalache spune că nu a mai abitrat în Antalya, dar a fost  fotografiat în 2012 la meciul suspect al Voinței Sibiu
În mod spectaculos, la cinci ani distanță de la partida respectivă, Postolache l-a identificat într-o imagine surprinsă atunci pe tușierul Valentin Mihalache, care într-un interviu publicat de Gazeta Sporturilor în această săptămână negase ferm că ar mai fi arbitrat în Antalya în trecut.

„Mi se părea cunoscut. Acum, știu de unde. E șoferul de TIR de acum 5 ani. Eram în restaurantul hotelului, în Antalya, în 2012, voiam să mănânc o omletă. M-am uitat fix la el și mi-au rămas în minte ochii ăștia albaștri. Sunt neobișnuiți. Da, arbitrii meciurilor au stat în hotel cu noi„, a declarat Postolache acum pentru sursa citată.


Imaginea din stânga e surprinsă în acest an, la partida Pandurii – Krîlia Sovetov 2-2. Imaginea din dreapta a fost surprinsă în 2012, la meciul Voința Sibiu – Cracovia Krakow 0-3. În mod evident, Mihalache apare în ambele cadre

Cine sunt arbitrii români care au condus meciuri incognito în Antalya

  • Cristian Catană
  • Dan Petre
  • Laurențiu Nicolae
  • Cristian Grigorașcu
  • Valentin Mihalache
  • Costinel Neagu
  • Septimi Burtescu
  • Răzvan Nedelcu


FRF a demarat o anchetă. Reacția lui Mureșan când a aflat

La scurt timp după apariția informațiilor în presă, FRF a anunțat demararea unei anchete și faptul că arbitrii implicați vor fi reținuți de la delegări până la clarificarea situației.

Printre partidele conduse de arbitri români se numără meciurile CFR Cluj – FC Ufa (Rusia), scor 2-0, și Astra – PogoÅ„ Szczecin, scor 1-3 (VEZI VIDEO). În ambele partide au fost dictate lovituri de la 11 metri fără să existe vreo infracțiune evidentă, iar jucătorii echipelor au ratat intenționat penalty-urile.

La ProSport LIVE, președintele CFR-ului, Iuliu Mureșan, a oferit detalii incredibile despre modul în care s-a acordat penalty în meciul cu Ufa, precizând că ardelenilor li s-a spus că arbitrii partidei sunt din Slovenia.

„Am rămas perplex când am aflat că acea brigadă de sloveni și de bulgari era, de fapt, de români! Am avut o reacție de uimire, de uluire. Ne-au arbitrat foarte rău și schimbător. Mai întâi în favoarea echipei adverse, apoi pentru noi, ne-au dat penalty. Ne gândeam cum să-l înjurăm în engleză.

De la început mi s-a părut suspect, dar vă mai spun un amănunt. Un arbitruun arbitru sloven era la tușă în primul meci, cu UFA, iar apoi era la centru, în meciul cu echipa din Ungaria. Dar noi nu ne-am dat seama, pentru că arbitrii au venit foarte târziu la meci. Au intrat în vestiarul lor fără să vorbească cu nimeni de la noi. Au intrat direct pe teren. Erau foarte tăcuți, nu prea vorbeau și au arbitrat cum au arbirat.

Oricum, eu și după al doilea meci am declarat la final că arbitrajul mi s-a părut suspect și că parcă ar fi jucat la pariuri. Am avut o senzație că ceva e incorect și se pare că se confirmă.

Nu-mi venea să cred când am aflat că sunt români! Dar se pare că totul e posibil. Am 15 ani de când sunt președinte la CFR și am văzut multe. Credeam că le știu pe toate, dar se pare că nici nu am văzut tot și nici nu le știu pe toate.

În ambele partide s-a întâmplat să ni se dea penalty. În primul meci chiar a ratat Nascimento și s-a repetat pentru că un antrenor era era în teren, protesta. Un jucător i-a atras atenția arbitrului și s-a repetat. Să zicem că acolo era justificat. Și a fost și o tragere la Bud. A avut deci acoperire și la penalty și la repetare.

Dar în al doilea meci, cu echipa din Ungaria, a fost un penalty la care toți jucătorii au rămas uluiți. Portarul a respins mingea cu mâna și a dictat henț, ne-a dat nouă mingea. Și jucătorii noștri, împreună cu antrenorii, se uitau către noi și voiau să nu dea gol. Deși nu e fair-play în fotbal să faci chestii din astea, i-am înțeles pe jucători. Meciul s-a jucat pe bune, noi am jucat implicați și ne așteaptă meciul cu Steaua. Și nu au dat gol, efectiv nu au vrut. Cum s-a întâmplat și la Astra. Au simțit că ceva nu e în regulă”, a declarat Iuliu Mureșan la ProSport LIVE.

 

 

Publicat: 01 02. 2017, 11:44
Actualizat: 01 02. 2017, 12:05