CIFRA FIAREI | 7 momente povestite de Lăcătuș pentru ProSport. De la golul cu călcâiul cu IFK Goteborg, la Valentin Ceaușescu. Legendarul stelist împlinește azi 52 de ani | VIDEO

Lucrurile s-au brodat în așa fel încât a ajuns la Steaua. Iar țesătura de pase celebră în anii 80 și 90 l-a avut și pe el în prim-plan. Adulat. Înjurat. Gălăgios. Actor. Dictator. Rupător. Purtat pe brațe. Strivit de disprețul fanilor rivalelor. Pasator. Marcator. Lider în adevăratul sens al cuvântului. Cumpătat uneori. Autor al unor acțiuni fără explicație alteori. Peste toate, un simbol pentru steliști. Pentru suporterii altor formații e doar un fost fotbalist valoros. Dar mai presus de toate, Marius Lăcătuș a devenit protagonistul unor momente de care își aduc aminte toți cei care iubesc fotbalul.

Secvențele frumoase trec de fiecare dată ca un abur fragil. Dar la fiecare moment aniversar sau atunci când prezenul duce lipsă de sportivi care suferă la capitolul mentalitate sau nu dau dovădă de o răutate pozitivă, ne întoarcem la vedetele din trecut. La 52 de ani, Marius Lăcătuș povestește pentru ProSport 7 repere importante din cariera sa.

1. LOVITURA DE LA 11 M ACORDATĂ‚ ERONAT DE ARBITRU LA PARTIDA ROMÂNIA – URSS 2-0, LA COPPA DEL MONDO

„Dacă el l-a văzut… Și l-a dat… Și am marcat… Și am făcut 2-0… Înseamnă că totul s-a terminat cu bine. Nu?”

2. DRIBLINGUL DIN FINALA CUPEI DINAMO  – STEAUA 6-4

„Mi-aduc aminte că am driblat vreo 5 adversari, printre care și pe prietenii Andone și Lupescu, am pătruns în careu, dar mi-am închis mult unghiul. Mi-am lăsat tot altruismul la o parte, deși aveam doi colegi bine poziționați, și am șutat în umărul lui Stelea. Era prea frumos ca să mai și înscriu. Nu a contat driblingul meu. Dinamo a fost mult prea bună atunci”

 

3. DEBUTUL LA NAȚIONALĂ‚ CU ECUADOR DE LA GUYAQUIL

„O perioadă lungă de pregătire cu naționala, ajungem în Ecuador, noi, toți tinerii, ne doream să debutăm alături de un Costică Ștefănescu, Ilie Balaci, Negrilă, Ungureanu, alături de jucătorii de la Dinamo. A fost demult. Parcă foarte demult! Eu am intrat pe parcurs și a fost o plăcere să joc în acel meci, timpul trecea parcă altfel, cu o altă viteză”

4. DOUĂ‚ MECIURI PE CARE LE-AR REVEDEA LA ORICE ORĂ‚

Sunt multe, multe amintiri frumoase, Steaua avea o echipă foarte puternică atunci, dar să știi că poate zilele astea mă voi uita și la meciul cu Sparta Praga (n.r. 5-1 în Cehia, sezonul 88-89, turul manșei inaugurale din CCE) și la partida cu IFK Goteborg (n.r. 5-1 la București, sezonul 88-89)”

5.. CIUDATUL GOL MARCAT CU CĂ‚LCÂIUL ÎN MECIUL CU IFK GOTEBORG

„Am primit o pasă în adâncime, am fost faultat în careu, arbitrul a lăsat jocul să continue, iar când am căzut, se pare că am atins mingea cu călcâiul pentru că i-am schimbat puțin și traiectoria. Pe moment nu mi-am dat seama, abia apoi când m-am uitat pe casetele video am sesizat și eu ce se întâmplase de fapt. Că de fapt atinsesem mingea”

6. VALENTIN CEAUȘESCU

„Singurul loc unde puteam să ne certăm era la stadion (râde). El a însemnat foarte mult pentru echipa de fotbal, pentru toți, nu numai pentru noi, cei tineri. El discuta cu toții, și cu noi tineri, dar mai mult cu cei mai în vârstă: Tudorel Stoica, Pițurcă, Boloni. A însemnat foarte mult pentru Steaua”

7. ANTRENORUL DE LA FIORENTINA, SEBASTIAO LAZARONI

„Eu l-am apreciat pentru faptul că mi-a spus în față: „Eu nu te-am dorit la echipa asta! Eu am vrut un atacant de careu, gen Oleg Protasov. Dar conducerea clubului te-a vrut pe tine”. Pentru asta l-am apreciat și am rămas apoi în relații bune cu el. Mi-a zis că trebuie să mă obișnuiesc, că-mi oferă șanse și totul depinde numai de mine dacă mă voi impune sau nu”

 

 

Publicat: 05 04. 2016, 18:21
Actualizat: 05 04. 2016, 18:58