CIO își alege, marți, noul președinte
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) își va alege al nouălea președinte din istorie, marți, la cea de-a 125-a sesiune, la Buenos Aires, belgianul Jacques Rogge părăsind această funcție după 12 ani.
Șase candidați luptă pentru cea mai înaltă funcție din sportul mondial: germanul Thomas Bach (60 de ani), ucraineanul Serghei Bubka (50 de ani), portoricanul Richard Carrion (61 de ani), Ng Ser Miang (Singapore – 64 de ani), elvețianul Denis Oswald (66 de ani) și Ching-Kuo Wu (Taiwan – 67 de ani).
Cel care va fi ales președinte va avea un mandat de opt de ani, care poate fi reînnoit o singură dată, pentru patru ani.
CIO are în prezent 103 membri, inclusiv președintele în exercițiu, care de obicei se abține de la vot. Cei șase candidanți pot vota, în schimb membrii CIO din țările vizate de alegeri (patru elvețieni, un german, un ucrainean) trebuie să se abțină de la vot atât timp cât compatriotul lor este în cursă.
De la înființarea sa, în 1894, la Paris, CIO a avut doar opt președinți. Francezul Pierre de Coubertin, renovatorul Jocurilor, a fost al doilea președinte al organizației, pe care a condus-o timp de 19 de ani și al cărei sediu l-a transferat la Lausanne, în 1915.
Recordul de longevitate nu poate fi întrecut, deoarece din 1999 mandatul prezidențial a fost limitat la opt ani, cu posibilitate de a candida din nou pentru alți patru ani.
Numele noului șef al CIO va fi anunțat chiar de Jacques Rogge marți, la ora 15.30 GMT (18.30 – ora României).
Tot marți, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Octavian Morariu, se află printre cei nouă candidați reținuți pentru a intra în CIO. Ceilalți opt candidați sunt suedezul Stefan Holm, campion olimpic în 2004 la săritua în înălțime, kenyanul Paul Kibii Tergat, cvintuplu campion mondial la cross-country, Larry Probst, un înalt responsabil al Comitetului Olimpic American, brazilianul Bernard Rajzman, filipineza Mikaela Maria Antonia Cojuangco-Jaworski, rusul Alexander Jukov, etiopianca Dagmawit Girmay Berhane și olandezul Camiel Eurlings.
Sursa: Mediafax