De doi ani domină de o manieră categorică futsalul românesc. Alături de handbalistele de la Oltchim, reprezintă singura echipă calificată într-o fază avansată a unei cupe europene și, totuși, „se scrie atât de puțin despre noi. Mulți nici nu știu că existăm”. Este marele of al băieților de la City’us Târgu Mureș, echipa de fotbal în sală care va lupta în zilele următoare pentru un loc în careul de ași al Europei.
Între 16 și 18 noiembrie, la Lisabona, trupa ardeleană va juca într-una dintre grupele Elite Round ale UEFA Futsal Cup, echivalentul Ligii Campionilor din fotbalul mare, și va încerca să se califice la turneul final. Pentru a fi însă acolo, trebuie să-și câștige grupa. Misiune foarte grea pentru mureșeni, dat fiind că vor evolua împotriva gazdelor de la Sporting Lisabona, a georgienilor de la Iberia Star Tbilisi și a ungurilor de la Raba Eto Györ, toți cu bugete incomparabil mai mari.
Arestarea lui Țerbea i-a lăsat fără prime de calificare
Ușor, ușor, la Târgu Mureș s-au strâns cei mai buni jucători din țară. Chiar toți, pentru că în campionat City’us nu are rival. „Nu e chiar în regulă – spune antrenorul Kacso Endre, cel care alături de preparatorul fizic Marius Pârciu se ocupă de echipă -, pentru că, neavând meciuri tari pe plan intern, e greu să fii la un nivel înalt când ieși la competițiile internaționale. În plus, nu ne putem bate cu ei în ceea ce privește partea financiară, la salariile jucătorilor. Păi, la noi, jucătorii cel mai bine plătiți iau 1.500 de euro pe lună, în timp ce italienii de la Marca Futsal, cu care am jucat în prima fază a grupelor UEFA Cup, aveau cel puțin 8.000 pe lună! Nici la bugete nu ne comparăm, noi suntem undeva pe la 500.000 de euro anual, cei de afară, vorbesc de cei puternici, pe la 5 milioane minimum!”.
Banii pentru buget vin atât de la primărie, cât și de la diverși sponsori. Totuși, principalul susținător era Sorin Țerbea, omul arestat în dosarul de dare de mită în care este implicat și Vasile Avram. Fără el, salariile au fost plătite, dar nu și primele de calificare în Elite Round, 2.000 de euro de fiecare jucător.
Trei brazilieni și aproape toată naționala României
La Târgu Mureș, futsalul chiar este rege. Cei de la echipă spun că, atunci când este meci european sau cine știe ce mare derby, sala de 3.000 de locuri este aproape plină. În rest, la partidele obișnuite se strâng oricum 800 – 1.000 de oameni, ceea ce pentru un sport prea puțin mediatizat în România înseamnă ceva.
În încercarea de a ține pasul cu formațiile de top din Europa, ardelenii și-au adus pe lângă aproape toată naționala României și trei brazilieni. Cel mai valoros este portarul Carlao, care are deja doi ani la gruparea mureșeană, în timp ce mai tinerii Murillo și Viola abia au sosit. Evident, nu sunt brazilieni de primă mână, dar pentru campionatul nostru sunt mai mult decât OK. Principalul obiectiv este acum pătrunderea, în premieră pentru România, în „Final Four” din UEFA Cup, dar asta s-ar putea compara, ca impact și ca surpriză, cu o eventuală calificare a ciprioților de la Apoel Nicosia în finala Ligii Campionilor din luna mai a anului viitor, de pe „Alianz Arena”!
De 20 de ori mai slab plătiți decât cei de la El Pozo
Vedetele echipei sunt Florin Matei, căpitanul naționalei României, și Robert Lupu. Ambii au evoluat și în Spania, dar în liga secundă. „Oricum, nivelul de acolo era mult peste ceea ce este în prima ligă din România”, spune Lupu. La rândul său, Matei, care este fiul fostului fotbalist Ștefan Matei, om de bază la Petrolul Ploiești acum 20 de ani, spune că „era bine în Spania din punct de vedere financiar, dar pe plan sportiv, nu prea. Dacă era prima ligă – da, însă așa nu merita. Am preferat să venim acasă și să jucăm în Europa, decât acolo doar pentru ceva bani în plus”. „Oricum, nu ne comparăm cu echipele de top de afară. Păi, am vorbit anul trecut cu spaniolii de la El Pozo Murcia și spuneau că din cauza crizei le-au scăzut salariile la 30.000 de euro lunar, de la 50.000, cât aveau înainte! Aveau buget de zece milioane de euro, cum să te bați cu ei?”, a completat Lupu.
Mai bine la Târgu Mureș decât la Palmeiras!
Căpitanul celor de la City’us este portarul brazilian Carlao, cel despre care antrenorul Kacso Endre povestește că „are un joc de picior extraordinar. Nici nu avem nevoie de al cincilea jucător de câmp pe finalul meciurilor în care suntem conduși, pentru că el joacă la fel de bine ca și ceilalți din atac!”. Se încearcă acum chiar naturalizarea goalkeeperului brazilian, astfel încât să poată evolua pentru naționala României, lucru de care el spune că ar fi încântat. În țara natală a jucat la Palmeiras, „dar acolo câștigam de două ori mai puțin decât aici, unde, pe lângă salariu, clubul îmi asigură două bilete dus-întors pe an până în Brazilia și îmi plătește și chiria apartamentului în care locuiesc în oraș”. Dintre ceilalți jucători, cei care nu au apartamente închiriate de club locuiesc la hotel. Toți, însă, au asigurate două mese pe zi: prânzul și cina.
2 victorii a obținut City’us în prima fază a grupelor Ligii Campionilor, 4-1 cu MNK Split și 7-1 cu Ilves Tampere. Românii au pierdut cu Marca Futsal Ravenna, 2-5
Articol publicat de Ioan VIOREL
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER