Clubul lui Oprescu, caz de ambulanță!** Achiziții proaste, licitații dubioase, facturi suspicionate de fals la CSM București
Scandalul izbucnit la CSM București, clubul bugetofag al primăriei Capitalei, scoate la lumină fapte incredibile. Pentru oamenii din subordinea lui Sorin Oprescu banul public a devenit o peltea întinsă după bunul plac: achiziții proaste, licitații dubioase, facturi suspicionate de fals. Citiți în rândurile care urmează cronica unei risipe uluitoare la un club care n-a avut niciun calificat la JO de la Londra, dar care a cheltuit între 2008 și 2012 cât federațiile – atenție, federații! – de gimnastică, atletism, canotaj, handbal și rugby la un loc!
1. Halate mai multe decât toți poloiștii din România
Când a devenit președintele clubului, în primăvara lui 2012, Petre Brănișteanu a găsit în magazia CSM un morman de halate de baie, 600 la număr. Clubul are 175 de sportivi profesioniști, la toate disciplinele, dar nu există secție de înot sau de polo, unde halatul face parte din recuzita sportivilor în bazin. Gurile rele susțin că Brănișteanu l-ar fi sunat pe șeful federației de polo, Anatol Grințescu, de la care a aflat că halatele respective ar putea echipa toți sportivii legimați la polo în România. „A existat un proces de predare – primire, pe care eu am refuzat să-l semnez. Informația este reală, am găsit 600 de halate de baie”. Fosta contabilă a clubului, Iustina Cornel, care a lucrat cu președintele Valentin Samungi, a replicat sec: „Halatele sunt bune în continuare. De ce nu le-a împărțit secțiilor? Ce, sportivele de la volei nu au nevoie de halate atunci când ies din baie?„.
2. Pantofi sport pentru prichindei donați la Asistența Socială
Halatele de baie nu sunt un caz izolat. Povestea adidașilor găsiți în magazie ar putea fi hilară, dacă nu s-ar consuma pe bani publici. 300 de perechi de pantofi de sport, de foarte proastă calitate, „made in China”, achiziționați pe o grămadă de bani zăceau în magazie, refuzați de secții. „Pot să confirm că au existat acești adidași. N-am avut ce face cu ei pentru că erau măsuri mici, 32-33, și i-am donat la Asistența Socială. La fel s-a întâmplat și cu mai multe treninguri”, spune Brănișteanu, care s-a eschivat atunci când i s-a cerut să prezinte sumele plătite de club pe acest segment. Se vorbește de 550.000 de lei, însă pe portalul licitațiilor publice există un singur contract „la vedere” pentru echipament sportiv, câștigat de Ultrasport srl în 2008 pentru 99.929 lei (fără TVA).
Lanțul slăbiciunilor
Cine este Ultrasport? Conform unui comunicat postat în noiembrie 2008, societatea a organizat un eveniment sportiv-electoral cu titlul „Dan Radu Zătreanu și echipa sa” în Parcul Titanii din Sectorul 3. Cine e Zătreanu? Fostul președinte al Comisiei Învățământ, Cultură, Culte și Sport din Consiliul General al Capitalei (organism care vizează fondurile pentru sport ale Primăriei), candidat la funcția de președinte al FR de Șah. Cine i-a făcut lobby lui Zătreanu în campania federală? Dan Păsărelu, cel bănuit că a decontat în fals zeci de mii de euro la CSM București, pentru competiții la care nu a participat.
„Știu de problema adidașilor, știu și cine a adus firma asta, Ultrasport. De ce nu spune însă domnul Brănișteanu și că a cumpărat recent tricouri fără licitație de un miliard de lei vechi de la Fratelli, firma lui Bogdan Voina? Lovește acum în secții?”, este replica Iustinei Cornel.
3. Să vină ambulanța!
CSM are și parc auto, însă mândria clubului nu sunt autocarul și microbuzul achiziționate prin ofertă publică (aproximativ 9 miliarde de lei vechi), ci o ambulanță. „Este o Ambulanță de Tip B supradotată. Domnul primar Oprescu a fost foarte încântat când a văzut-o. Din câte știu am luat-o prin firma TEONEL”, este explicația Iustinei Cornel. Achiziția a fost făcută pe vremea lui Samungi și nu a fost folosită NICIODATĂ‚. „Conform Legii, orice ambulanță care asistă competițiile sportive trebuie să aibă aparatură specială de resuscitare. Asta costă destul de mult, iar Salvarea luată de CSM nu are așa ceva. De aceea zace acum undeva în spatele Sălii Floreasca”, susține o sursă din club.
Ambulanța, pe care ProSport a reperat-o exact la locul precizat, a costat 5,3 miliarde de lei vechi, iar o astfel de „bijuterie” nu și-a permis, de pildă, clubul Dinamo. Cu banii cheltuiți pe aceasta, CSM și-ar fi asigurat un contract cu un serviciu privat de Ambulanță pentru cel puțin 1.200 de evenimente sportive.
CSM își apără șeful: „N-a semnat nimic”
CSM București a reacționat aseară pentru prima dată de la declanșarea scandalului. Printr-un comunicat de presă nesemnat, clubul municipalității încearcă să-l scoată din ecuație pe șeful cel mare, Sorin Oprescu. După ce se precizează că Petre Brănișteanu a făcut sesizare la Serviciul de Investigare a Fraudelor împotriva lui Dan Păsărelu („era suspendat, nu avea calitatea de organizator de competiții”) și a lui Valentin Samungi („nu există documente pentru proceduri de achiziție, conform legii, la contractele de peste 10.000 de euro”), comunicatul CSM spune că pe niciun document de cheltuieli pentru activitatea sportivă nu apare semnătura primarului general, ci doar a lui Samungi și a Iustinel Cornel.
„M-au făcut din pix cu 2,9 miliarde de lei”
Debandada fiscală cu iz penal de la CSM București este exemplificată de un diferend creat între club și unul dintre furnizorii săi de servicii. Dorinel Artene (foto jos) a colaborat în 2011 și 2012 cu CSM pe diferite proiecte, pentru care a primit bani de la primărie prin firma sa, Art Evolution Sports srl. „Pe Artene l-au adus Anca Alexandrescu și Doru Prioteasa”, a dezvăluit Iustina Cornel. Artene, fost jurnalist sportiv, respinge orice aranjament. „Eu am lucrat doar la suprafață, cu bani primiți prin trezorerie. Am făcut acțiuni pentru toate secțiile clubului, i-am dus pe sportivi la mare, am promovat numele CSM. Sunt acte pentru toate sumele cheltuite”, spune Artene.
Există însă un punct nevralgic, pe care fostul jurnalist îl atribuie foștilor conducători ai CSM. „Mai aveam de recuperat niște bani de la club, conform devizelor. Numai că noua conducere mi-a răspuns că nu mai există nicio datorie față mine. Am cerut documentele și m-am crucit. Sunt câteva facturi prin care mi s-ar fi făcut plățile respective, ba sunt și atașate niște chitanțe pe care le-aș fi eliberat eu. Toate chitanțele sunt cu câte 5.000 de lei, astfel încât banii să fie luați cash, din casierie. Ca să vă dau un exemplu, eu aș fi facturat clubului închirierea unei săli de volei, contra sumei de 52.800 de lei. Păi eu am sală de volei?”, susține Artene.
Samungi: „Eu sunt acoperit cu multe decizii”
Acesta și-a contactat avocata și este decis să meargă mai departe. „Este un fals grosolan. În primul rând, semnătura de pe acte nu este a mea. În al doilea rând, mi-au scris greșit numele firmei și au întocmit actele la date când eu pot demonstra că nu eram în țară. În fine, eu nu am chitanțier. Nu acuz pe cineva anume, eu îmi vreau banii. Am auzit însă că unele persoane se lăudau că l-au făcut pe Artene din pix cu 2,9 miliarde de lei vechi”, a mai punctat fostul jurnalist.
Contactat de ProSport, fostul președinte Valentin Samungi a precizat: „Când s-a înființat clubul a fost ales și un Consiliu de Administrație, cu rol deliberativ, nu consultativ. Eu sunt acoperit cu multe decizii și m-am ocupat doar de banii pentru performanță, nu și de cei din proiectele speciale. Să răspundă fiecare pentru faptele sale”. Iustina Cornel nu a putut fi contactată după apariția acestor noi elemente. Cu o zi înainte, în GSP, fosta contabilă puncta: „Le-am zis domnilor Păsărelu și Artene să le plătim prin bancă. Dar ne-au spus că erau premii pentru sportivi, pentru copii și alte cheltuieli care se făceau cash”.