Colegii din generația de aur regretă că l-au convins pe Lupescu să lase UEFA pentru a candida la șefia FRF: „Ne e rușine că l-am băgat pe Ionuț în porcăria asta!”. Lupescu nu se va mai întoarce niciodată. Cum au ajuns învingătorii Angliei și ai Argentinei „trădători de țară”
Alegerile pentru președinția Federației Române de Fotbal din 18 aprilie 2018 vor mai bântui, multă vreme de acum încolo, mentalul colectiv al suflării din acest sport, prin șocantul lor rezultat. Cei 254 de electori au avut de ales între Ionuț Lupescu, fost internațional susținut de aproape toți marii performeri ai României, de opinia publică și de microbiști, și Răzvan Burleanu, președintele în funcție. A ieșit la vot, cu majoritate zdrobitoare (67%), ultimul.
„Pentru el, FRF e un capitol închis. Nu va mai candida niciodată”
Generația de aur este considerată de Burleanu și votanții săi „răul cel mare” pentru fotbalul românesc, „umbre ale trecutului” și „șomeri” care vor să pună mâna pe FRF. Alături de Mircea Lucescu, foștii internaționali care au jucat în străinătate sunt acuzați, de mulți dintre alegători, drept „trădători de țară”
Impactul emoțional a fost devastator. Suporterii echipelor ai căror conducători au votat cu Burleanu sunt furioși pe șefii cluburilor respective. În timpul ăsta, membrii generației de aur care s-au străduit un an să-l convingă pe Lupescu să părăsească funcția de director tehnic la UEFA ca să candideze la șefia FRF sunt literalmente șocați. „Ne este rușine la toți că l-am băgat pe Ionuț în porcăria asta! Nimeni nu și-a imaginat că, având de ales între Lupescu și Nimeni, oamenii își vor vedea strict interesul lor personal și vor vota cu Nimeni”, a comentat pentru ProSport unul dintre foștii componenți ai generației de aur.
Un altul privește lucrurile mai rece: „Este fără cuvinte ce s-a petrecut. Am crezut că, până la urmă, oamenii vor discerne care este binele fotbalului. N-a fost așa. Au ales în funcție de alte criterii. Lupescu nu va mai reveni niciodată. Venise cu cele mai bune intenții. Chiar asta dorea, nimic altceva – să ajute fotbalul românesc. Urma să populeze federația cu oameni care înseamnă ceva pentru acest sport la nivel național și mondial, să aducă în FRF competența. Acum, nici dacă, prin absurd, s-ar repeta alegerile și l-ar ruga oamenii să vină la FRF, nu o va mai face. Pentru el e un capitol închis. E valabil pentru toți componenții generației de aur. A făcut niște greșeli, cu toții am făcut niște greșeli. Dar, una peste alta, tot ceea ce s-a petrecut a fost o uriașă palmă dată fotbalului, fotbaliștilor, antrenorilor, suporterilor. Această mișcare, ca fenomen, a fost umilită și pusă în genunchi”.
Suporterii – 55,4% pro-Lupescu. Alegătorii FRF – 67% pro-Burleanu
Alegătorii FRF. FOTO: Mediafax
Ionuț Lupescu a ezitat îndelung să dea curs rugăminților făcute de foștii coechipieri, de a pleca de la UEFA pentru a intra în cursa pentru șefia FRF. „Mie îmi este bine unde sunt acum. Mai mult vor alții să candidez decât vreau eu… Mă gândesc și voi anunța decizia mea”, îi spunea (pe atunci) directorul tehnic al UEFA reporterului ProSport, cu câteva săptămâni înainte să anunțe că va candida.
Două au fost momentele în care foștii coechipieri l-au înconjurat cu rugămințile lor: astă-toamnă, la meciul jucat la Chiajna în memoria lui Didi Prodan, și la începutul acestui an, când asaltul a fost reluat la comemorarea lui Michael Klein, la Hunedoara. Lupescu a cedat, crezând că și votanții sunt pe aceeași lungime de undă cu suporterii și foștii internaționali.
N-a fost așa.
Cu două zile înaintea alegerilor, New Challenge Marketing Research, o companie de cercetări sociologice, a dat publicității un sondaj de opinie din care rezulta că 55,4% din microbiști îl doreau pe Lupescu președinte la FRF, Burleanu fiind preferat de numai 10,1%. Cu foarte rare excepții (numărabile pe degetele de la mâini), toți antrenorii și fotbaliștii importanți ai României din ultimele 4 decenii l-au susținut tot pe Lupescu.
Delegații prezenți în sală l-au votat, însă, în majoritate copleșitoare pe Răzvan Burleanu. Discursul acestuia, axat pe pericolul iminent și teribil pe care l-ar reprezenta pentru fotbal foștii internaționali (în fața sa stăteau Lupescu, Chivu și Mircea Lucescu), a fost preluat și asimilat de simpatizanții săi. Președintele s-a referit la generațiile de jucători care au calificat România la Europene și Mondiale ca fiind o „gașcă”, „umbre ale trecutului întoarse cu alte măști”, „șomeri” care pun la îndoială „forța noastră” pentru că „vor reinstaurarea favoritismelor și a intereselor proprii”. Alegătorii săi i-au împărtășit resentimentele.
Trăsnea, Liga 2 futsal, votant Burleanu și turist pe banii federației: „Alde Lucescu și alți trădători de țară fac bani în străinătate”
Zecile de reprezentanți ai cluburilor de fotbal în sală luați în excursie pe banii FRF de Burleanu și oamenii săi la începutul anului, în Slovenia, sub pretextul turneului final al Europeanului de futsal, i-au privit cu ostilitate pe Lupescu, Chivu și Lucescu. FOTO: Sportul Ilustrat/Sorin Pană
După alegeri, Iulian Trăsnea, reprezentant al echipei Luceafărul Buzău, din Liga a 2-a la futsal, i-a acuzat pe foștii internaționali că s-au îmbogățit în străinătate. „Alde Mircea Lucescu și alți trădători de țară fac bani în străinătate pentru familiile lor. Noi ce să facem dacă suntem săraci, să ne împușcăm? Eu mă chinui de șase ani cu această echipă. Acest Burleanu, hulit nemeritat, ne-a ajutat foarte mult. Răzvan Burleanu a făcut tot ce a promis și a câștigat alegerile pe merit. Lupescu a fost mare fotbalist, dar n-a dovedit nimic în administrație”, a declarat Trăsnea pentru Libertatea, după ce Lucescu, furios pe rezultatele alegerilor, spusese că pe Burleanu „l-a votat sărăcia, cluburile de fotbal feminin și fotbal în sală, unele înființate peste noapte”.
În februarie, Iulian Trăsnea, emisarul Luceafărului Buzău, s-a numărat printre zecile de președinți de cluburi de la futsal care au fost urcați în avion și plimbați în Slovenia, la turneul final al Europenelor de fotbal în sală, acolo unde România s-a calificat după ce a naturalizat în grabă mai mulți fotbaliști străini. Federația le-a plătit acestora integral vacanța în țara ex-iugoslavă.
La Euro 2018 – fotbal în sală, naționala a terminat Grupa C cu zero puncte, fiind bătută de Portugalia (scor 1-4) și Ucraina (scor 2-3).