COSR a primit decorația „Nihil Sine Deo” din partea Regelui Mihai
Comitetul Olimpic și Sportiv Român a primit, marți, cu prilejul împlinirii a o sută de ani de la înființare, decorația „Nihil Sine Deo” din partea Casei Regale, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Elisabeta.
- Regele Mihai I nu a fost prezent la ceremonia de decorare, însă decorația a fost din partea sa.
Decorația i-a fost înmânată președintelui COSR, Alin Petrache, de către principesa moștenitoare Margareta, care a fost însoțită de soțul său, principele Radu, principesa Maria și principele Nicolae.
Din partea COSR au fost prezenți Alin Petrache, Ioan Dobrescu, Elisabeta Lipă, Adrian Stoica, Ivan Patzaichin, Violeta Beclea-Szekely, Nicu Vlad, Laura Badea, George Boroi, Irina Deleanu și Georgeta Damian.
Alin Petrache i-a oferit principesei Margareta un tablou cu însemnele COSR, dar și o insignă a forului.
„Dintr-o nefericită întâmplare, Comitetul Olimpic a luat naștere în același an în care a început primul război mondial și într-un anume fel, această sută de ani pe care a parcurs-o, ca și Jocurile Olimpice moderne, s-a suprapus peste cele mai grave drame umanitare. Comitetul Olimpic a trebuit să treacă prin primul război mondial, sportivii români au trebuit să treacă prin al doilea război mondial, printr-un devastator război rece de patru decenii, dar și printr-un sfert de secol care a urmat după 1989, în care unele dintre federațiile române de sport au întâmpinat unele dintre cele mai mari umilințe pe care le-au avut de la înființare din cauza lipsei de fonduri. Știm că centenarul pe care îl sărbătorim cu mândrie e cu atât mai glorios, cu cât nu s-a petrecut în secolul cel mai ușor din istoria noastră. Șase generații ale Casei Regale au fost alături de COSR”, a declarat principele Radu, după ceremonia de înmânare a decorației.
Președintele COSR, Alin Petrache, a afirmat că forul pe care îl conduce este onorat pentru distincția primită. „E un privilegiu pe care îl valorizăm corect și care ne onorează. Acordarea acestei decorații regale reprezintă o ilustră confirmare a aportului olimpismului românesc în evoluția și statutul țării noastre. În calitate de purtători ai acestei decorații, suntem mai determinați să ne demonstrăm valoarea având alături de noi Casa Regală a României. Iată că acești o sută de ani nu rămân nepunctați de nimeni și sunt recunoscuți de Casa Regală”, a adăugat Petrache.
Președintele Federației Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, a precizat că distincția primită de COSR va responsabiliza foarte mult forul condus de Alin Petrache. „A fost o ceremonie deosebită. Am mai participat o singură dată la o asemenea ceremonie și este foarte emoționantă. Casa Regală s-a alăturat COSR și asta nu poate fi decât o onoare pentru sportivii care am ridicat steagul pe cel mai înalt catarg. Această distincție ne responsabilizează foarte mult, deoarece Casa Regală își alege oamenii de valoare cu care să-și asocieze imaginea”, a explicat Lipă.
Fostul canotor Ivan Patzaichin a menționat că a fost foarte emoționat, având în vedere că a primit o distincție asemănătoare în urmă cu doi ani. „Am participat cu mare plăcere și emoție, pentru că acum doi ani am și fost decorat. Toți sportivii trebuie să fie mai conștienți pentru că au această responsabilitate față de România, dar mai ales față de Casa Regală”, a mai spus Patzaichin.
Decorația regală „Nihil Sine Deo” a fost instituită la data de 30 decembrie 2009, prin ordinul Regelui Mihai I, șeful Casei Regale a României. Ea poate fi acordată personalităților marcante din domeniul social, științific, educațional, cultural, spiritual, economic, politic și militar, care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanță de înalt nivel, au avut o inițiativă ieșită din comun, au dat dovadă de generozitate și spirit de răspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogăți prezentul românesc. Decorația poate fi acordată și unor instituții sau organizații, dacă activitatea lor este în mod unitar circumscrisă acestor criterii.
Comitetul Olimpic Român a fost înființat în 1914 și este o asociație de interes național aparținând mișcării olimpice.
România a fost prezentă la toate edițiile Jocurilor Olimpice începând cu anul 1924, excepție făcând două ediții de vară, cele din 1932 și 1948, și una de iarnă, cea din 1960.
Comitetul Olimpic și Sportiv Român are un palmares de 301 de medalii (din care 88 de aur, 94 de argint și 119 de bronz), câștigate de sportivii români la Jocurile Olimpice de vară, de la prima ediție, Paris, 1924, până la ediția Londra 2012, la care se adaugă medalia de bronz obținută la Jocurile Olimpice de iarnă de la Grenoble, din 1968.
Comitetul Olimpic și Sportiv Român va fi decorat, marți, de către Regele Mihai I, cu prilejul împlinirii a o sută de ani de la înființare, a declarat principele Radu, luni seară, la gara Băneasa, la finalul călătoriei-simbol pe care Familia Regală a făcut-o cu trenul, de Ziua Națională a României.
„Mâine o să fie decorat de către Majestatea Sa Regele Comitetul Olimpic și Sportiv Român, care împlinește o sută de ani de la înființare”, a spus principele Radu.
El a precizat că Regele Mihai I nu va fi prezent la ceremonia de decorare, însă decorația va fi din partea sa.