Crimă de Oscar!** Detalii șocante în cazul Pistorius. Ce s-a întâmplat în noaptea în care Reeva Steenkamp a fost ucisă
Scenariul cazului Oscar Pistorius (26 de ani), care și-a împușcat prietena, începe să se contureze, dar mai sunt multe întrebări fără răspuns.
O bâtă de cricket plină de sânge a fost găsită la locul crimei.
Pistorius și-a chemat familia înainte să alerteze autoritățile.
De ce? O întrebare atât de grea. Milioane de oameni din întreaga lume încearcă să-i răspundă de joi, atunci când o poveste frumoasă s-a transformat în cel mai negru coșmar posibil. Oscar Pistorius, atletul sud‑african care a învins barierele dizabilităților fizice și a câștigat în tribunal dreptul de a concura la Jocurile Olimpice, este acum în fața tribunalului, acuzat de crimă cu premeditare după ce prietena lui, Reeva Steenkamp, a fost găsită moartă în casa lui.
Aceasta este versiunea juridică a știrii. Oficial au apărut puține date suplimentare, cel puțin până marți, când se judecă cererea de eliberare pe cauțiune a lui Pistorius, care pledează nevinovat. Pe surse, povestea este mult mai complicată. Un scenariu a fost prezentat ieri de City Press din Africa de Sud. O sursă credibilă care susține că o bâtă de cricket plină de sânge este piesa centrală în anchetă. Se investighează trei posibilități: Pistorius și-a atacat prietena cu bâta, Reeva s-a apărat cu ea sau Pistorius a folosit‑o pentru a sparge ușa băii unde se adăpostise prietena, cu care se întâlnea din noiembrie. „S-a găsit mult sânge pe bâtă, testele vor arăta cui aparține”, a precizat o sursă. Sportivul și-a sunat tatăl în noaptea crimei la ora 3:20, chemându-l la el acasă, înainte să alerteze autoritățile și medicii! Când familia a ajuns, Oscar cobora cadavrul fetei pe scări, din dormitor la intrare. I-a spus surorii sale că a confundat‑o pe Reeva cu un hoț. Trei surse susțin însă pentru City Press că este exclusă, conform probelor, o astfel de confuzie. La sosirea familiei, victima încă respira, iar Pistorius a încercat să o resusciteze. Când au sosit medicii și Poliția, după câteva minute, Reeva a fost declarată decedată.
Poliția l-a audiat câteva ore la locul crimei, în prezența avocatului. Acolo ar fi descoperit mai întâi un cartuș în dormitor. Se bănuiește că primul glonț ar fi lovit-o în șold, după care Reeva a fugit și s-a încuiat în baie. Pistorius ar fi tras de încă trei ori, unul din gloanțe lovind-o în cap, în timp ce era cu mâinile pe față, de unde și o urmă de rană la deget.
Poliția a insistat ca Pistorius să fie testat de droguri sau steroizi, care în cantitate mare pot declanșa comportament extrem de agresiv.
De aici, apar alte și alte întrebări.
Dacă pledează vinovat poate primi 20 de ani
Sute de ziariști urmăresc ce se întâmplă la tribunal și la secția de poliție unde este deținut Pistorius, în Pretoria. Twitter-ul s-a dovedit, încă o dată, cel mai bun mod de a informa rapid și eficient. Barry Bateman, de la Eyewitness News, a răspuns la sute de întrebări, dovedindu‑se informat, dar și echilibrat. Vă prezentăm, cu acordul lui, câteva idei care explică aspecte ale cazului.
Ce pedeapsă maximă riscă în Africa de Sud?
Închisoare pe viață. Dacă pledează vinovat, poate primi 20 de ani. Dacă primește pedeapsă pe viață, poate cere eliberare condiționată abia după 25 de ani, când ar împlini 51.
Când ar putea începe procesul?
Cel mai probabil la sfârșitul anului. Dacă nu se aprobă eliberarea pe cauțiune, rămâne închis până atunci. Sistemul nu e cu jurați, un judecător ia decizia.
Cum e stabilită crima cu premeditare cerută de acuzare?
Cauzarea morții după ce s-a luat în calcul rațional momentul sau metoda, crescând șansele reușitei sau evitând descoperirea. Deocamdată s-a cerut încadrarea doar pentru audierea legată de eliberarea pe cauțiune. Alegând crimă cu premeditare, pare că acuzarea are un dosar solid.
Ce altă încadrare ar putea primi?
Omor din culpă, caz în care ar putea primi o pedeapsă cu suspendare. Cel mai probabil, asta va susține apărarea. pentru premeditare, importantă va fi stabilirea momentului în care Oscar și-a luat arma.
Care va fi strategia de apărare?
Încă nu a fost comunicat nimic. Poate vom afla marți, la audierea cererii de eliberare pe cauțiune. La această decizie se poate face apel.
Are Pistorius sprijinul oamenilor din Africa de Sud, în ciuda dovezilor?
Lumea e împărțită. Reacțiile au fost de șoc, neîncredere, tristețe, compasiune sau dezamăgire.
Poliția a confirmat sau infirmat zvonurile?
Poliția nu confirmă sau infirmă nimic.
Cine are acces în sală la proces?
Oricine, e un tribunal deschis publicului.
Presa va avea acces la proces?
Teoretic da. Practic, după ce s-au făcut fotografii în timpul primei audieri, deși judecătorul interzisese, e posibil ca la următoarele înfățișări să fie mai aspre condițiile. Fotografia cu Oscar plângând a fost făcută de afară, printr-o fereastră, de un fotograf local și vândută unei agenții. Dacă se dă o interdicție vor suferi toți ziariștii. Ceea ce și-ar dori și apărarea
Pistorius, specialist al probei de 400 de metri, e primul sportiv cu handicap acceptat la Jocurile Olimpice (Londra 2012).