Un interviu cu Crin Antonescu, președintele liberalilor și fost ministru al Sportului, se realizează mai greu decât unul cu Gorbaciov. A fost nevoie de două luni de insistență prin e-mailuri și telefoane la Departamentul de comunicare al PNL, urmate de alte două ore în anticamera biroului său din sediul de pe Bulevardul Aviației. Când, într-un final, apare, Crin Antonescu ne întâmpină cu o figură destul de mohorâtă. Explicația o primim rapid. „Sunt foarte supărat după meciul de aseară (n.r. – miercuri seara). O echipă mare nu se poate califica într-o finală de Liga Campionilor în felul în care a făcut-o Inter”, își varsă năduful președintele liberal.
Începem interviul și, pentru câteva zeci de minute, galbenul și albastrul de la PNL se transformă în roșu și albastru, culorile formațiilor pentru care fostul candidat la președinția României suferă cel mai mult: Steaua și FC Barcelona.
-De când sunteți fan Barça? -Din 1973 sunt trup și suflet alături de Barcelona. Au trecut aproape 40 de ani de atunci și pot să spun cu mâna pe inimă că echipa din Catalunya mi-a adus foarte multe satisfacții.
„Țin cu Barça de când s-a transferat Cruyff acolo”
-De ce Barcelona și nu Real? -Țin cu Barcelona din momentul în care s-a transferat Cruyff acolo. Mi-a plăcut foarte mult acest jucător și odată cu mutarea lui în Spania am descoperit o formație cu adevărat spectaculoasă. Nu întâmplător se spune despre Barcelona că este mai mult decât un club. Barça e o stare de spirit și, fie că ești prezent la fiecare meci pe „Nou Camp”, fie că îi ții pumnii de la mii de kilometri, nu ai cum să nu fii mândru că ești fan blau-grana.
-Mai țineți minte primul dvs. obiect cu însemnele Barçei? -La finele anilor 70, niște prieteni care lucrau pe un vapor mi-au adus un fanion și un fular cu Barcelona. Am fost foarte mândru la acea vreme de cadoul primit. Din păcate, nu le mai am, dar acasă dețin multe lucuri inscripționate cu FC Barcelona.
„Mourinho nu e antrenor!”
-Care e cea mai plăcută amintire legată de clubul catalan? -Din punctul de vedere al spectatorului, m-a încântat victoria din toamnă, în fața lui Real. Chiar dacă a fost doar 1-0, atmosfera creată de fani m-a impresionat. Apoi, sigur, în fața televizorului, m-am bucurat după un 5-0 pe „Bernabeu” în sezonul ’73-’74 și după acel 6-2 din sezonul trecut.
-A meritat Inter să se califice? -Aș spune că da. Dar dă-mi voie să afirm că Mourinho nu e antrenor. La ce lot are acum la Inter, el trebuia să joace fotbal. Antifotbalul practicat de Inter dă rezultate, dar nu te face să rămâi în inimile suporterilor. Sunt foarte afectat de această eliminare, dar mă gândesc ce au simțit cei de la Chelsea după semifinala cu Barcelona, din sezonul trecut.
-De ce țineți cu Steaua? -M-am molipsit de la doi verișori de-ai mei. Alături de ei am văzut primele meciuri ale Stelei. În anii 80, Steaua chiar juca fotbal, avea rezultate și m-a atras. Un rol l-a avut și faptul că are aceleași culori precum Barça…
-Ce sentiment v-a încercat la finala din 1986? -Am ținut cu Steaua, evident, și nu aș fi vrut să fiu atunci în pielea fanilor catalani care au fost la Sevilla. Am văzut meciul într-un cămin din Vaslui.
„Rolul lui Gigi e să aducă bani!”
-Cum l-ați caracteriza pe Gigi? -Becali a băgat foarte mulți bani la Steaua și în primă fază a și avut rezultate. Din păcate, acum a adus Steaua într-o situație foarte grea. Conflictul cu suporterii nu face deloc bine echipei și ar fi ideal ca lucrurile să se liniștească repede. Steaua trăiește un paradox de ceva vreme. Echipa cu cei mai mulți fani are cei mai puțini susținători la meciurile de acasă. Consecința acestui lucru cred că o vede toată lumea. Gigi Becali trebuie să înțeleagă că rolul său este de a aduce bani la echipă și de a crea o atmosferă propice pentru antrenori și jucători. El trebuie să înceteze să mai facă pe antrenorul.
-Credeți că ar fi bine ca Becali să plece din Ghencea? -Cu siguranță ar fi un lucru bun. Dar o condiție ar fi ca în locul său să vină un investitor cel puțin la fel de potent financiar și care să fie dispus să reclădească Steaua. -Când ați fost ultima dată pe Ghencea? -În 1999 am fost la meciul naționalei cu Portugalia, când ne-am și calificat la EURO 2000. La un meci al Stelei nu am fost de și mai mult timp.
-De ce credeți că este diferența așa de mare între fotbalul din Europa de Vest și cel din România? -Diferența a fost mai mereu mare la fotbal. Doar la finalul anilor 80 am reușit să ne apropiem cât de cât de ei prin Steaua și Dinamo. Problema cea mare este că la ei președinții de cluburi sunt preocupați să crească jucători, pe când la noi conducătorii caută să apară cât mai mult la TV. Din păcate, în momentul de față, fotbalul românesc s-a întors în urmă cu 40 de ani.
„Toți politicienii suntem de vină pentru situația sportului”
-Politicul de ce nu se implică mai mult în susținerea sportului? -Politicienii apar alături de sportivi doar atunci când aceștia vin în țară cu medalii. Și atunci o fac pentru a-și face imagine. Toți cei care am fost la guvernare în ultimii 20 de ani suntem vinovați pentru situația în care a ajuns sportul românesc. Niciun politican nu s-a gândit la o strategie coerentă care să pornească de la copii și juniori și care să aibă ca finalitate marii campioni. Sportul românesc trăiește periculos, pe sărite, și în mare parte din ajutorul unor investitori privați. -Aveți o viață politică extrem de activă. Mai aveți timp pentru practicarea sportului? -Nu. Singurul sport pe care-l fac este ieșirea în parc cu fetița mea. Nu am timp pentru altceva! -Veți merge să susțineți Oltchim în finala cu Viborg, în Liga Campionilor la handbal feminin? -Da. Dacă timpul îmi va permite, o să fiu în Sala Polivalentă. Oricum, le doresc mult success fetelor în primul meci, din Danemarca.
„Becali a băgat foarte mulți bani la Steaua și, în primă fază, a și avut rezultate. Din păcate, acum a adus Steaua într-o situație foarte grea”, Crin Antonescu, președintele PNL
„La ce lot are acum la Inter, Mourinho trebuia să joace fotbal. Antifotbalul practicat de Inter dă rezultate, dar nu te face să rămâi în inimile suporterilor!”, Crin Antonescu, președintele PNL
„Steaua trăiește un paradox de ceva vreme. Echipa cu cei mai mulți fani are cei mai puțini susținători la meciurile de acasă”, Crin Antonescu, președintele PNL
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER