CS Dinamo și modernizarea infrastructurii sportive. Analiza completă a noii săli de care dispune clubul

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar

  • În așteptarea noii săli polivalente de 12.000 de locuri, Capitala și-a îmbogățit infrastructura sportivă cu o arenă cochetă, inaugurată în 2013. Beneficiari, clubul Dinamo și, implicit, o bună parte din sportul bucureștean

Vechea sală Dinamo avea 500 de locuri și era într-o stare avansată de degradare. Construită în anii ”50, pe tipicul vremurilor, arena nu putea găzdui decât meciuri de antrenament și nici acelea în siguranță, acoperișul dând semne de oboseală la fiecare intemperie. Tocmai de aceea, în urmă cu opt ani a fost pusă prima „piatră de temelie” a noii săli. Aceasta a fost echivalentă cu startul proiectului. Anii au trecut, iar noua sală a fost inaugurată pe 30 mai 2013, când CS Dinamo a sărbătorit 65 de ani de la înființarea clubului.

Capacitate variabilă

Din punct de vedere tehnic, sala Dinamo se evidențiază prin câteva aspecte. Cel mai important dintre ele îl reprezintă dimensiunile terenului de construcție: 96,2 x 52,9 metri. Regimul de construcție a fost Sp+P+1, adică subsol parțial, parter și etaj. Suprafața construită s-a întins pe 4.877,75 mp, în timp ce suprafața desfășurată pe 11.484,93 mp, iar la final suprafața utilă a fost de 8.701,52 mp. Tot la acest capitol, trebuie menționate suprafețele fiecărui palier: subsol – 1.374,31 mp, parter – 4.134,10 mp și etaj – 3.193,11 mp. S-a ajuns la o înălțime maximă de 16 metri. Din punct de vedere al capacității, există 1.882 de locuri în tribune fixe, pentru meciurile de handbal. Acestea pot fi completate cu 656 de locuri în tribune telescopice, la partidele de baschet și de volei. Așadar, rezultă un total de 2.538 de locuri, la care se adaugă alte 60 rezervate persoanelor cu handicap și însoțitorilor. Acum, costurile: 34.581.397 lei, cu TVA. Adică aproximativ 7,7 milioane de euro, fără utilități.

Cum au decurs lucrările

Sala a fost proiectată în 2006, pentru o capacitate de 1.142 de locuri, și trebuia dată „la cheie” în 2010. Însă, cum era de așteptat, au existat și întârzieri. În februarie 2009, Federația Română de Handbal a trimis un raport cu cerințele europene privind omologarea sălii pentru meciuri internaționale de handbal, iar lucrarea a fost regândită. Sala a fost reproiectată la cerința beneficiarului, CS Dinamo, de către constructor, firma General Concrete Cernavodă SA. Astfel, a fost mărit numărul de locuri în tribune, iar dimensiunile suprafeței de joc au fost stabilite la 40 de metri lungime și 20 de metri lățime, cu 2 metri spațiu minim de siguranță pe toate laturile, suficient pentru toate sporturile care s-ar fi putut juca în sala Dinamo. Dotările obligatorii au fost respectate, astfel că sala beneficiază de următoarele facilități: două tabele electronice, cabine pentru transmisiile TV și spații pentru amplasarea camerelor TV. Lumina artificială este asigurată de rețeaua ce asigură 1.000 de lucși în timpul transmisiilor TV.

Garderobă pentru fani

În afară de facilitățile oferite pentru o bună transmisie TV a evenimentelor sportive și a confortului spectatorilor, sala Dinamo este dotată corespunzător, la nivelul standardelor contemporane. Spre exemplu, există trei spații speciale destinate testării antidoping, recuperării sportivilor, incluzând aici camere pentru masaj și saună, dar și un cabinet medical. De asemenea, au fost amenajate săli pentru VIP, protocol și conferințe, precum și o sală de forță ultramodernă, în care se pot realiza și ședințe de kinetoterapie. În ceea ce privește vestiarele, lucrurile nu au fost lăsate la voia întâmplării. Există minimum patru vestiare cu grupuri sanitare pentru sportivi, arbitri și oficiali, dar și pentru copii, juniori și personal. Nici publicul nu a fost uitat, iar spectatorii beneficiază de garderobă. Lista este completată cu un depozit generos rezervat exclusiv materialelor sportive.

Volei, handbal și baschet pe parchetul sălii

Din momentul inaugurării și până acum n-a trecut nici măcar un an. În tot acest timp, secțiile de volei, handbal și baschet au pășit deja în noua clădire, acolo unde cele trei formații și-au disputat jocurile de campionat în sezonul 2013/14. Un alt aspect interesant îl reprezintă faptul că de condițiile sălii au beneficiat la un moment dat și fotbaliștii clubului de fotbal Dinamo, care au realizat câteva ședințe de antrenament, datorită calității parchetului și a lucrărilor efectuate. CS Dinamo dorește ca sala să intre în circuitul de agrement, nu doar cel de performanță. În acest sens, oficialii clubului au gândit un proiect interesant de marketing, numit „Dinamo Corporate”, în care punctul central să-l ocupe sala de jocuri.

O sală polivalentă modernă a fost visul multor generații de sportivi de la Dinamo. Când am venit președinte la CS Dinamo mi-am propus să remodernizez întreaga bază, iar rezultatele se văd
Elisabeta Lipă, președinte CS Dinamo

Publicat: 20 04. 2014, 09:20
Actualizat: 20 04. 2014, 09:21