Cum ar putea schimba conflictul din Crimeea fața sportului mondial
Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
- Mai multor oameni de afaceri ruși li se va ridica dreptul de a călători în SUA și a de a-și desfășura afacerile pe teritoriul Americii. Printre ei se află frații Rotenberg și Gennady Timchenko, dar lista s-ar putea mări cu numele lui Abramovici
Conflictul din Crimeea, început în urmă cu mai mult de o lună, poate afecta sportul din toată lumea. UE și Statele Uniteau au trecut la sancțiuni drastice față Rusia pentru că Federația nu și-a retras armata din sud-estul Ucrainei. În urma unei ședințe de urgență din urmă cu două săptămâni, Uniunea Europeană a blocat conturile a 18 oficiali din fostul guvern al Ucrainei, guvern care era susținut de la Moscova. În urmă cu o săptămână, președintele Americii, Barack Obama, a făcut publică o listă cu oficiali ruși care nu vor mai primi viză pentru SUA, dar și blocarea activităților economice cu America. Printre ei se numără mai mulți oligarhi, care au investit sume importante în sport. Gennady Timchenko și frații Rotenberg, Boris și Arkady, se află, și ei, pe „lista neagră” a americanilor. Cei trei sunt implicați în conducerea echipei de hochei finlandeză Jokerit dar și în alte sporturi. Timchenko este un pasionat de tenis, sponsorizând mai mulți jucători din ATP, dar și un turneu de pe teritoriul Finlandei. Boris Rotenberg este președintele lui Dinamo Moscova, echipă antrenată de Dan Petrescu, în timp ce Arkady este președintele aceluiași club, dar la secția de hochei. Pe lângă cei trei, Alisher Usmanov, al doilea acționar al lui Arsenal, dar și Roman Abramovici, patronul lui Chelsea, care este cunoscut ca fiind unul dintre preferații lui Putin, sunt în pericol de a le fi blocate afacerile în UE.
Usmanov a pierdut un „război” cu un american
Coincidență sau nu, cel mai bogat rus, conform Forbes, este Alisher Usmanov, omul care deține puțin peste 30% din acțiunile lui Arsenal Londra. Fondatorul companiei Metallo Invest are în acest moment o avere estimată la 18,6 miliarde de dolari. Incursiunea sa în fotbal a început în 2007, când a cumpărat 14,58% din acțiunile clubului londonez, pentru care i-a plătit fostului coproprietar, David Dein, 75 de milioane de lire sterline. Ulterior, numărul acțiunilor deținute de Usmanov a crescut până la 29%, când un alt acționar, americanul Stanley Kroenke, a reușit să dea lovitură prin creșterea numărului de acțiuni până la 62%. În consecință, acesta a fost obligat să facă o ofertă tuturor acționarilor pentru a deține clubul în totalitate, dar s-a lovit de refuzul categoric al lui Usmanov, care a rămas cu o treime din club.
Pe lângă Arsenal, Usmanov și-a extins influența și peste scrimă. În prezent, este președintele Federației Internaționale de Scrimă, sport pe care l-a practicat în tinerețe, pentru Uzbekistan.
Abramovici, unul dintre preferații lui Putin
Este poate cea mai cunoscută figură publică din rândul patronilor de club. Omul de afaceri rus și-a început ascensiunea în anii ’80, când vindea rățuște de caciuc într-un apartament din Moscova. Odată cu perestroika, Abramovic a avut ocazia de a intra în legalitate cu afacerile sale, iar ascensiunea sa a început să fie mai puternică. În 1992 a fost arestat pentru furt din proprietatea statului: un tren AVEKS-Komi, cu 55 de vagoane de motorină. Având cinci companii care se ocupau cu transportul de combustibil, Abramovic a redirecționat acel tren către Kaliningrad, sub pretexte false. Ulterior, cele 55 de vagoane s-au oprit în Riga. Cazul a fost închis după ce compania letonă-americană Chikora Intl. a plătit compensații statului rus.
Aproape zece ani mai târziu, în 2003, Abramovic a devenit patronul companiilor care dețineau clubul de fotbal Chelsea, pentru care a plătit 150 de milioane de euro. În cei peste zece ani de când a devenit patronul clubului londonez, omul de afaceri rus a cumpărat fotbaliști în valoare de aproape 1 miliard de euro. În paralel, compania deținută de Abramovic, Sibneft a devenit principalul sponsor al lui ȚSKA Moscova. În plus, printr-o companie care deține multe acțiuni la Chelsea, omul de afaceri controlează și alte firme, ce dețin la rândul lor drepturile federative ale unor fotbaliști. Este ceea ce se numește în fotbal „third party ownership” (n.r. – terți).
Implicația lui Abramovic în fotbal nu se oprește aici. Oligarhul rus sponsorizează o fundație care se numește Academia Națională de Fotbal. În acest proiect s-au construit peste 50 de terenuri de fotbal în mai multe orașe din Rusia, iar antrenorii acestor școli urmează cursuri de specializare. Conform jurnaliștilor britanici, Abramovic este considerat preferatul lui Vladimir Putin, relația dintre cei fiind catalogată ca „cea între un tată și un fiu”. În prezent, are o avere estimată la 9,1 miliarde de dolari.
Rybolovlev, rusul cu afaceri în Cipru
Este ultimul om de afaceri rus intrat în hora patronilor de cluburi de fotbal. Absolvent al Facultății de Medicină, Rybolovlev și-a dezvoltat afacerile inițial din vânzarea aparatelor medicinale, pentru ca în 1995 să se axeze pe minerit. Începutul a fost greu, mai ales din cauza presiunilor politice la care a fost supus. În mai 1996, omul de afaceri a fost arestat pentru că ar fi cerut serviciile unui asasin plătit. Următoarele 11 luni le-a petrecut într-o închisoare din Perm. Într-un interviu pe care l-a acordat revistei Forbes, Rybolovlev a susținut că i s-a oferit libertatea în schimbul companiei. „Prefer să stau zece ani în închisoare decât să renunț la ce este al meu”, a fost răspunsul său. Ulterior a fost achitat.
După 15 ani în acest domeniu, Rybolovlev a vândut 53% din acțiunile companiei pentru aproximativ 5 miliarde de dolari și a decis să se mute în Cipru, acolo unde a cumpărat 9,7% din acțiunile Bank of Cyprus, cea mai mare din țară. În 2011 a devenit principalul acționar al lui AS Monaco, lucru ce a fost agreat chiar și de Prințul Albert de Monaco. În acest sezon, clubul a cumpărat fotbaliști în valoare de 153 de milioane de lire sterline, printre care Falcao, Kondogbia, Joao Moutinho și James Rodriguez. Conform Forbes, Rybolovlev are o avere estimată la 8,8 miliarde de dolari.
Baschetul și politica anti‑Putin
Mikhail Prokhorov este un alt om de afaceri rus care a investit masiv în sport. Este patronul lui Brooklyn Nets și este implicat în multe proiecte sportive. La un moment dat a sponsorizat clubul ȚSKA Moscova, secțiile de baschet, hochei și fotbal. Totuși, Prokhorov nu este în pericol de a fi pe lista „indezirabililor” Statelor Unite. Omul de afaceri nu este un aliat al lui Putin, ci dimpotrivă. În 2012, a candidat la președinția Rusiei, chiar împotriva lui Putin și a adunat 7,94% din voturi, deși era cunoscut de 8% din populație țării. În prezent are o avere estimată la 10,9 miliarde de dolari, conform topului Forbes.