Cum arăta primul ziar ProSport | 22 de ani în urmă: „DINAMO IA TOT!”. Mesajele lui Hagi și Ioanițoaia, viața la țară, misteriosul Radu Niculescu și enigmaticul Gabi Popescu

DINAMO IA TOT” a fost titlul cu care debuta ziarul ProSport în urmă cu 22 de ani pe piața presei scrise din România. Miercuri, 2 iulie 1997, apărea ziarul care, potrivit spuselor lui Gheorghe Hagi: „Va fi numărul 1„. Conflictul dintre Dinamo și Steaua a fost prezent chiar pe prima pagină a publicației, iar protagoniștii au fost cei doi Daniel de la echipa Oțelul Galați: Florea și Rednic, care au surprins lumea fotbalului prin mutarea imprevizibilă în Ștefan cel Mare. „Cum numai cu o zi în urmă cărțile păreau făcute pentru Steaua – convingere întărită și de declarațiile de dragoste ale celor doi jucători pentru clubul militar – mișcarea de ultim moment a șocat„, a scris ProSport.

ProSport pornește astăzi la drum cu intenția declarată de a deveni campionul presei sportive românești„, a punctat Ovidiu Ioanițoaia în primul său material scris, pe prima pagină a ziarului ProSport, care a concluzionat: „Fără vorbe mari, profesiunea noastră de credință va fi onestitatea, iar stăpînul nostru va fi cititorul„.


Emil Constantinescu, fostul președinte al României: Pentru ProSport, mult succes din partea unui vechi fan al
sportului din teren și din tribună

CLICK AICI PENTRU A VEDEA DECLARAȚIA EXCLUSIVĂ‚ A LUI DANIEL FLOREA DESPRE DEBUTUL LUI LA DINAMO, 1997

Tot pe prima din cele 12 pagini ale ProSport-ului și-a făcut loc și Răducioiu, care, declarase pe 1 iulie 1997 pentru cotidianul spaniol „El Mundo Deportivo”: „Camacho nu contează pentru mine„. Fostul atacant era atunci jucătorul formației Espanyol și a vrut să „stingă” discuțiile legate de un eventual transfer în Giulești, la Rapid: „Nu se pune problema să mă întorc în România, mai ales la Rapid. Cu tot respectul pe care-l am pentru Lucescu (Mircea Lucescu), dacă m-aș întoarce acasă, aș veni numai la Dinamo„.

„VIAȚA LA ȚARĂ‚”

Pagina a doua ne ia ochii printr-o altfel de poză și un altfel de sport: „Munca poate fi și izvor de întrecere sportivă, nu doar mijloc de asigurare a traiului zilnic. Recent, în localitatea elvețiană Flueli-Ranft s-a desfășurat o cursă de transport al baloților de fîn, la care au luat startul fermieri din regiune. Tînărul din imagine aleargă cu o greutate de 40 de kilograme în spate!

În josul paginii îl vedem pe Luis Suarez al zilelor noastre. „Derbedeul „IRON”„: „Mike Tyson a sfidat toate regulile fair-play-ului și a mușcat din urechea adversarului său„.

„Uite Radu, nu e Radu”

Radu Niculescu (FC Național) era o enigmă pentru conducerea echipei. În vacanța de vară, oamenii din staff-ul formației din capitală nu știau dacă jucătorul revine sau nu la echipă. Niculescu a calmat însă apele: „Voi fi prezent la timp în București pentru reluarea pregătirilor. Nu am primit nici o ofertă de la vreun alt club, deci îmi voi continua activitatea la FC Național„. În 1998 a ajuns la Rapid, ca mai apoi să se întoarcă la Național până în 2000, când a fost transferat la Steaua București. Și-a încheiat cariera în 2004 la formația din China: Changchun Yatai Football Club.

Un alt fotbalist enigmatic era și Gabi Popescu de la Universitatea Craiova, fusese dat dispărut. „Fugarul” se lăsa așteptat la reunirea lotului pentru că voia să plece de la echipa din Oltenia: „Contractul meu cu Universitatea expiră în această vară. Hîrtiile se află la mine în buzunar și pe ele scrie 1997 ca an de expirare al contractului„.

„Drumul spre Champions League trece prin purgatoriu”

Campioana României, de atunci, era Steaua București, ceea ce înseamna, ce înseamnă și acum – câștigarea biletului spre cea mai importantă competiție inter-cluburi europeană: Champions League. În cantonamentul de la Forban erau „exilați” roș-albaștrii: „Cînd alte echipe abia se reunesc, militarii au deja cîteva zeci de kilometri la bord. La Forban se transpiră, se mănîncă și se doarme. Atît. Nu mai e timp de nimic altceva. Avem doar o săptămînă la dispoziție, trebuie să folosim fiecare clipă, ne spune Mihai Stoichiță. Fiecare dimineață este destinată muntelui. Sprinturi, crosuri, în pantă, în contrapantă. Pauzele sînt folosite pentru mișcări aerobice și straching„.

Nebunie, pasiune și iubire pentru fotbal. Așa se descriau printre munți campionii României: „Denis Șerban face semn că îl doare stomacul. Lîngă el, vechiul său prieten, Cristi Munteanu, strînge din dinți și continuă. „Denis e mai firav, dar compensează prin talent”, zice Stoichiță. Puștii, adică Linkar, Stoica, Cozma, nu renunță nici ei. Colegul lor de generație Cătălin Munteanu asudă și el, dar la București. Dă „bac”-ul. Marți după-amiază e și el la Forban. Brașovenii stau unul lângă altul. Strizu, Hrib, Nagy. Este și Tibi Csik, lîngă ei. Lipsește doar Militaru. Motivat. Tocmai și-a scos o măsea. „Deși făceam tratament, m-am hotărât să o scot. Mă durea groaznic. Și acum n-am timp de dentist, Ce fac, ies de pe teren și mă duc la stomatolog?”. Cam așa se gîndește la Steaua. Titlul de campioană e doar un obiectiv intermediar, Importantă e Liga„.

Mihai Stoichiță nu era numai antrenorul Stelei, ci și omul care ajuta echipa și în afara terenului de fotbal: „Mașina de serviciu la Forban este superba Toyota a lui Mihai Stoichiță. Cu ea se rezolvă mai toate deplasările inopinate. Cristi Munteanu și Leonard Strizu nu aveau poze de pașaport. Totul s-a rezolvat în câteva ore cu autoturismul de teren al antrenorului Stelei. Dimineața cei doi au fost la pozar, iar după-amiază s-au luat pozele și s-au trimis cu trenul la București. La prânz, Toyota lui Stoichiță a fost pe post de mașină a Salvării, Lăcătuș ducându-l pe Militaru la dentist„.

  • Gigi Nețoiu: „Omul învăluit în fum. A driblat Steaua în favoarea lui Dinamo„. „Chiar dacă nu e impresar, Gheoghe Nețoiu a fost căutat în ultima vreme mai ceva decît celebrul Ioan Becali. tipul care i-a transferat la Dinamo pe Rednic și Florea are 37 de ani, e oltean de origine, iar di vara lui ’96 deține 80 la sută din acțiunile clubului bucureștean Rocar„, a scris ProSport. 
  • LPF începe jocul. Președinții vor decide” – „De astăzi într-o lună ia startul a 80-a ediție a campionatului Diviziei Naționale. Joi se va declanșa numărătoarea inversă. Aniversarea va fi organizată de un nou părinte: Liga Profesionistă de Fotbal. În vestul profesionist Liga este cea care organizează competiția, iar România vrea să fie în pas cu moda occidentală. „Consider că acum Liga este puternică și capabilă să țină în mîini frîiele campionatului, iar pe 2 august cînd se va da startul va fi O.K.”, spune Daniel Lăzărescu, secretarul general LPF„.

„FC Barcelona va avea doar 12 antrenori”

Noua eră ProSport a coincis cu o nouă eră și a echipei care urma să defileze în campionatul Spaniei, dar și pe plan european: FC Barcelona. La formația catalană ajunsese tehnicianul olandez Louis Van Gaal, care a fost antrenorul Barcelonei două reprize: prima perioadă 1997-2000, iar următoarea: 2002-2003. Alături de gruparea blaugrana, Van Gaal a câștigat de două ori titlul de campion al Spaniei, o cupă a Regelui și o Supercupă a Europei.

Tot pe pagina a 5-a brazilianul Ronaldo se revolta împotriva Barcelonei: „Ronaldo pornește războiul„. Atacantul brazilian voia cu orice preț să plece din Spania în Italia: „A expediat un fax către FIFA,în care specifică, în mod clar, că își rezervă dreptul de a acționa în justiție, pentru daune materiale și prejudicii morale, atît clubul catalan, cît și Federația spaniolă, dacă nu i se va aproba transferul la Internazionale Milano„.

  • Stelea a semnat ieri pentru Salamanca” – fostul portar devenind astfel al 6-lea jucător român care evolua în acea perioadă (1997) în Spania. Ceilalți jucători români erau: Gheorghe Popescu (Barcelona), Răducioiu (Espanyol), Prodan (Atletico Madrid), Gâlcă (Mallorca) și Craioveanu (Real Sociedad). 
  • Juve caută închizător – Costel Gîlcă în așteptare la Mallorca” – fostul mijlocaș nu a ajuns însă la Juventus, ci la o altă echipă din Spania, Espanyol, formație pe care a și antrenat-o la 14 ani distanță (a fost jucătorul lui Espanyol în perioada 1997 – 2001 și antrenor în perioada 2015 – 2016).

„PRIMUL ABONAT”

„Personalitățile României de azi nu rămîn indiferente la apariția cotidianului nostru”

  • Gheorghe Mureșan: „Voi fi primul abonat ProSport”
  • Gheorghe Hagi: „ProSport va fi numărul 1”
  • Emil Constantinescu: „Pentru ProSport, mult succes din partea unui vechi fan al sportului din teren și din tribună”

Nume mari din presa scrisă au scris despre sport, doar în ProSport

Fănuș Neagu: „Rubrica mea se va ocupa de multe și nemaipomenite și năzdrăvane întîmplări numai de mine știute, văyute și închipuite”.

Ion Crăciunescu: „Rubrica pe care mi-o propune ProSport și pe care o accept cu plăcere și răspundere se va referi la arbitraj”.

Cristian Gațu: „Dedic această rubrică valorilor sportului românesc, tuturor practicanților și iubitorilor de mișcare fizică și sport și, nu în ultimul rînd, ziaristului sportiv Petru Gațu, de profesie om și părinte”.

Florin Călinescu: „Vom începe un lung campionat al părerilor fără virgule puncte semne de întrebare și mirare fără nici o chestie de gramatică în general vom vorbi despre lumea cîteodată sportivă în care trăim lume înfiripată pe reguli morale distilate de-a lungul a mii de ani acum cocoșată de forța banului deci a intereselor.”

„ȘOC LA STEAUA”

– „Generalul Cornel Oțelea a fost înlocuit cu Cristian Gațu, numit de ministrul Victor Babiuc, nimeni altul decît fostul său coleg de cabinet din guvernarea Roman. Un lucru pare clar: Steaua constituie un obiect al interesului Puterii, indiferent care este aceasta„.

  • VOLEI – „ÎNFRÎNGERE – Turcia a învins România cu 3-1. A fost o partidă dramatică , disputată pe durata a două ore”

„ÎNTRECERE FĂ‚RĂ‚ FAVORIT”

De 22 de ani, pentru redacția ProSport contează fiecare sport în parte. Pagina cu numărul nouă a fost deschisă cu Raliul României: „De vineri pînă duminică, echipajele din țară și străinătate se vor întrece într-o competiție care a împlinit 22 de ani, la care va absenta însă ungurul Ranga, cîștigătorul ultimelor două ediții

Tenisul a avut loc în paginile ProSport-ului: „Irina, oprită de ploaie în primul ghem”

De la anul (2017) în care Simona Halep conduce detașat în clasamentul sportivilor de tenis din România, ocupă locul 2 WTA, ne întoarcem în urmă cu 20 de ani când Irina Spîrlea, a douăsprezecea jucătoare a lumii (1997) o întâlnea pe croata Majoli (locul 5 WTA) la turneul de la Wimbledon. Cele două jucau în runda a parta a competiției, iar Majoli a învins-o pe Irina cu scorul de 6-7, 6-1, 9-7.

FORȚA FACE LEGEA

  • Presa britanică o critică întruna pe Monica (Seleș) pentru diferite motive. Ea se gîndește la tatăl ei, care este bolnav de cancer” – Dacă în 2017 Ilie Năstase a avut ”meci greu” cu presa din Anglia, în 1997, la Wimbledon, Monica Seleș s-a „lovit de neînțelegeri” cu jurnaliștii britanici: „Ziariștii de aici sînt mereu obsedați de ceva. La început, au scris despre strigătele pe care le scoteam la fiecare lovitură. M-am simțit atît de prost atunci! Acum, ziarele sunt pline de fotografii care arată că am celulită, iar articolele pun accentul pe acest lucru mai mult decît pe tenisul jucat„.
  • În 1997, la doar 16 ani, rusoaica Anna Kurnikova atrăgea toată atenția prin frumusețea și prin talentul ei. „A reușit o serie uimitoare de victorii, victimele sale au fost Chanda Rubin, Barbara Rittner și Anke Huber„, a scris ProSport.

Prima ediție a cotidianului ProSport a închis tipografia cu o poză cu dublă semnificație, pe de o parte o reclamă la o marcă de țigări cunoscută, pe de altă parte reprezenta începutul de drum al redacției ProSport: „Nu mi-e teamă de furtună, pentru că învăț cum să stăpânesc barca„.

Publicat: 02 07. 2019, 16:43
Actualizat: 02 07. 2019, 16:44