FC Rapid 1923 SA a publicat luni seară un comunicat care s-a dorit o replică la ancheta ProSport unde s-au dezvăluit o serie de date financiare și organizatorice de la club.
Gruparea nou-promovată în Liga 2 și susținută de primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a publicat un act fără relevanță – o fișă fiscală din 13 iunie care atesta că n-are datorii la bugetul de stat – în replică la ancheta ProSport și la documentele de la Ministerul Finanțelor care arătau că anul 2018 a fost terminat de FC Rapid și ONG-ul acționar cu 8.000.000 de lei datorii.
Fișa fiscală fluturată publicului cu care FC Rapid 1923 a încercat să manipuleze suporterii este irelevantă din două motive majore:
Există o singură explicație logică pentru publicarea fișei fiscale de către șefii FC Rapid 1923. Între ei fiind un om de afaceri și un avocat, aceștia nu pot fi bănuiți de incompetență și de incapacitatea de a face distincția între datoriile la stat și datoriile către persoane fizice/juridice și/sau furnizori. Așa că nu rămâne decât încercarea de a manipula opinia publică mizând pe faptul că oamenii n-ar fi în stare să înțeleagă diferența între taxele către stat și datoriile către alte persoane.
Exact același gen de comunicare a fost folosit și acum 3 ani de familia Moraru și Dinu Gheorghe înainte ca FC Rapid să dea faliment. Pentru a liniști suporterii, pe Facebook erau publicate atunci tot felul de acte fără relevanță, chiar contracte nevalide și informații false, împreună cu acuzații că ProSport – care dovedea cu documente clare că e pericol de faliment – dezinformează.
Ce a dezvăluit ProSport în ancheta publicată luni: > FC Rapid 1923 SA a făcut, în 7 luni de existență, – datorii de 4,3 milioane de lei, – venituri de 29.000 de lei, – pierderi de 1,8 milioane de lei și – a raportat, pe 2018, un (1) singur angajat.
> ONG-ul ACS Academia Rapid 1923, acționar la club cu 33,33%, încasează banii plătiți de suporteri pe bilete și a făcut, în 2018, – excedent (profit) de 2 milioane de lei, – venituri de 2,4 milioane de lei, – cheltuieli de 0,4 milioane de lei, – datorii de 3,7 milioane de lei. ONG-ul n-a avut, în 2018, niciun angajat.
> Toate structurile din jurul FC Rapid 1923 SA (clubul în sine, acționariatul, Centrul de Performanță Rapid) sunt controlate de aceiași trei oameni, prezenți peste tot ca acționari, membri sau administratori: Victor Angelescu, Andrei Nicolescu, Ovidiu Burcă.
> Specialiștii în consultanță fiscală solicitați de ProSport au afirmat că, foarte probabil, datoriile reprezintă împrumuturi luate în numele clubului și/sau datorii către furnizori.
Este important de subliniat că ProSport nu a scris nicăieri, în articol, că ar fi ceva ilegal în ceea ce fac șefii „noului Rapid”. Nici măcar reputații consultanți financiari la care a apelat reporterul nu au avut păreri ferme în această direcție.
> Clubul este victima unei campanii de dezinformare, > FC Rapid 1923 n-are datorii la stat (n.r. – nimeni nu susținuse acest lucru), > Fanii trebuie să le fie recunoscători investitorilor care au împrumutat clubul, urmând să-și recupereze ulterior sumele date, > Banii suporterilor sunt virați în conturile ONG-ului pentru că așa a fost de la început, în 2017, și oricum n-a fost vorba „decât” de aproape 100.000 de euro până acum. > Există un singur angajat pentru că restul sunt plătiți sub alte forme legale, > Pentru că ProSport a dezvăluit toate cele de mai sus, publicația nu va primi acreditare în sezonul viitor.
„Salut, Ovidiu. Asa cum ai cerut, iti adresez intrebarile pe e-mail.
Multumesc anticipat pentru amabilitate, Matei Udrea”
Se poate observa că nici stufosul comunicat emis de FC Rapid 1923 luni, si publicat pe contul propriu de Facebook, nu răspunde la întrebările de mai sus. Se poate presupune că FC Rapid 1923 n-a respectat normele minime in comunicare pentru ca suporterii nu trebuie să știe
– cu cât a împrumutat Victor Angelescu echipa FC Rapid 1923,
– cine este singura persoană angajată cu contract de muncă și nici
– cum a fost posibil să se strângă asemenea datorii în atât de puțin timp. Explicația din comunicatul emis de FC Rapid 1923, cum că banii ar reprezenta contravaloarea achiziționării mărcii, nu stă în picioare, pentru că echivalentul a 406.000 de euro + TVA înseamnă mai puțin de 2.300.000 din cele 8.000.000 de lei strânse ca datorii.
Balanța fiscală a FC Rapid 1923 existentă la Ministerul Finanțelor cu datele de la 31 decembrie 2018 Balanța fiscală a ONG-ului acționar la FC Rapid 1923 existentă la Ministerul Finanțelor cu datele de la 31 decembrie 2018
Actul arătat publicului de șefii de la FC Rapid 1923 demonstrează că nu sunt datorii la stat. Este o încercare de manipulare menită să păcălească suporterii, pentru că datoriile se înregistrează către alți creditori, care nu apar (și nici nu au cum să apară) în documentul de mai sus. Exact același gen de tactică a fost folosit, acum 3 ani, și de conducerea FC Rapid, care a mințit suporterii până în ultima clipă că totul e în regulă
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER