Cum s-a făcut schimbul de terenuri cu MaPN? „Becali mi-a zis să nu fiu fraier, să iau banii!” Alți grei din Armata Română au fost implicați

Toată lumea s-a axat în ultimele 24 de ore pe sentința propriu-zisă primită de Becali, însă foarte puțini au dezbătut actele care i-au determinat pe judecători să îl condamne la trei ani de închisoare cu executare.  

Pe scurt, în 1999, finanțatorul Stelei a dat armatei 30,8 ha extravilan, contra 28,89 ha în intravilanul comunei Voluntari, un teren de șapte ori mai scump. Prejudiciul cauzat statului a fost de 892.758 de dolari, iar Becali ar fi „uns” cu diferite sume oameni sus puși în MApN.

Subiectul a fost prezentat în ProSport-ul de astăzi, însă noi declarații au fost prezentate de evz.ro. Concret, mai mulți ofițeri superiori din acea vreme au fost implicați în „afacere”, dar aceștia nu au intrat în atenția Parchetului după ce au relatat modul în care Dumitru Cioflină și Victor Babiuc (și ei condamnați în același dosar) ar fi exercitat o serie de presiuni pentru ca schimbul de terenuri să fie avizat.

La Ferma Roșia a venit Becali George cu un autoturism personal, marca Mercedes, și mi-a lăsat într-o sacoșă degradată o sumă de bani. Acesta mi-a relatat că în sacoșă se aflau 100 milioane lei pe care să-i predau geneneralului Săndulescu Ion. Becali s-a manifestat și cu privire la plasamentul terenului pe care urma să-l primească, acesta fiind în aproprierea Șoselei Pipera. În acea zonă exista rețea de energie electrică deoarece cu această sursă era alimentată ferma„, a povestit Aurel Ivan, notează evz.ro.

La rândul său, Săndulescu Ion s-a disculpat, explicând de ce a primit sponsorizarea din partea lui Becali și dezvăluind presiunile la care a fost supus de către Dumitru Cioflină.

După emiterea acestor avize favorabile, la o perioadă mai mare de timp, numitul Becali George i-a trimis colonelului Preda 100 milioane de lei sponsorizare pentru un memorial al aviației.

Eu, în primă fază, nu am fost de acord cu suma de bani, întrucât doream ca acesta să participe direct la construirea monumentului, dar în urma discuțiilor purtate cu generalul Cioflină Dumitru, care mi-a spus să nu fiu fraier, să accept banii și să-i bag într-un cont la o bancă, ca ‘sponsorizare’; am acceptat suma de bani” a povestit generalul Ion Săndulescu, la DNA, conform aceleiași surse.

Din câte se pare, Ion Săndulescu a avizat schimbul de terenuri „în urma admonestării mele de către general Cioflină Dumitru”, după cum mai mărturisește același general.

În cele din urmă contractul s-a semnat în iunie 1999, fără ca Victor Babiuc, ministrul apărării la acel moment, să aștepte avizul Direcției Legislație și Contencios din MApN.
 

Publicat: 21 05. 2013, 22:25
Actualizat: 21 05. 2013, 22:26