Cum și unde poți să devii Robin Hood de România

  • Pasionații de arcuri și săgeți, dar și cei care vor să scape de stresul unei zile de muncă, pot merge lângă București, în Pădurea Băneasa, pentru a lua lecții de tir cu arcul

Arcul cu săgeți a fost, în copilăria multora, printre cele mai frumoase visuri în care personajul principal se transforma în Robin Hood. Mulți s-au imaginat cutreierând pădurile și ochind cu săgeata un dușman. Odată cu maturizarea, arcul cu săgeți și-a pierdut din farmec, însă această banală armă a fost cea care a influențat cel mai puternic evoluția umanității. În îndelungata istorie a omenirii, arcul a fost o armă indispensabilă supraviețuirii, iar necesitatea de a vâna ori a îndepărta un pericol sau de a trece prin războaie a purtat arcul spre un proces continuu de perfecționare.

  • Prima competiție de tir cu arcul a fost în anul 1583 și au participat 3.000 de arcași.
  • Astăzi, la mii de ani distanță de la prima folosire a sa (n.r: – originile se găsesc în Africa, unde s-au descoperit vârfuri de săgeți de os de acum 60.000 de ani), arcul cu săgeți face parte din competițiile sportive, dar este și dorința unora de a se visa din nou Robin Hood, atunci când ies de la serviciu.

„Niciodată nu puneți arcul cu săgeata îndreptată spre alte părți în afara țintei”

Pentru ambele categorii există, din 2003, Aktiv Club. Un club ce creează centimetru cu centimetru, grație și peisajului (Pădurea Băneasa), senzația că poți să pornești de îndată o vânătoare ca pe vremea anticilor, ori, mai simplu, ce îți permite să scapi de stresul unei zile obositoare de muncă.  Concret, aici poți trage cu arcul, cu pistolul, poți practica tenis și aikido. Aktiv Club s-a deschis la inițiativa lui Doru Danileț, campion național la tir cu arcul și președinte al Federației Române de Arc Tradițional și Field: „Eu și ceilalți doi colegi cu care am demarat acest proiect suntem practicanți de arte marțiale. Când am decis să deschidem acest club, ne-am dorit doar să promovăm sportul, de la aikido, până la sportul meu de suflet, tirul sportiv. După numeroase telefoane de mobilizare, ne-am pus de acord să dăm startul, am ales denumirea și am început să investim. Inițial am mers pe aikido, apoi am venit la tir sportiv, pe urmă la orientare sportivă, am încercat și la tenis, dar atunci nu aveam instructor, între timp s-a rezolvat și acest aspect, iar în 2004, m-am afiliat la Federația Română de Tir cu Arcul”.

Discuția are loc chiar în timpul antrenamentului de după amiază, antrenament la care participă și un grup de persoane cu dizabilități, abonate la acest sport grație fundației de care aparțin. „Uitați-vă ce bine pregătiți sunt. Mă bucur să-i văd motivați și dornici de a practica acest sport, dar mai ales că nu se simt diferiți față de ceilalți practicanți”, continuă Danileț nu înainte de a le reaminti care e condiția primordială pentru a trage cu arcul: „Puneți, vă rog, săgeata doar pe direcția țintei. Se trage doar în linie cu ceilalți. Niciodată nu puneți arcul cu săgeata îndreptată spre alte părți. Știți doar că e prima și cea mai importantă măsură de siguranță”.

Bancherii vin să se relaxeze

Clubul sportiv Aktiv numără, în prezent, în jur de 100 de abonați, majoritatea dornici de a scăpa de stresul unei zile de muncă. Pentru că a trage cu arcul, înseamnă să eliberezi energie din organism: „Clienții mei sunt aproximativ 100. Nu vin toți o dată, avem trei zile la sală, trei zile în pădure. Unii vin mai rar pentru că au joburi, dar când facem concursuri, vin mai mulți și doar participă la cursuri. Legitimați sunt în jur de 60 care merg la concursurile naționale.

Abonamentul la Aktiv Club costă 160 de lei pentru adulți și 140 pentru elevi și studenți, iar în preț intră 8 ședințe a câte două ore.
Legat de relaxare, eliberarea fiecărei săgeți este un motiv. Asta e prima fază pentru că după ce ajungi să vrei performanță, nu mai e relaxare. Mereu ți se pare că vrei să te bați cu cineva, dar, de fapt, tu ai o problemă cu tine pentru că doar tu tragi în ținta ta, iar scorul ți-l faci doar tu, nu te întreci cu nimeni. Eu mereu le spun un lucru practicanților mei: în momentul în care ai posibilitatea să te relaxezi ca un yoghin, să ai anduranța înotătorului de cursă lungă sau a alergătorului de maraton, precizia ta va fi perfectă. Dacă întrunești aceste patru condiții, ești cel mai bun. Noi avem avantajul de a fi în acest loc minunat, iar cei care vin după o zi de muncă, de stat la calculator, sau stat cocoșați în mașină se relaxează numai văzând copacii și verdeața din jur și imediat îi și obligăm să-și îndrepte poziția. Avem mulți clienți corporate, de exemplu bancheri care vin aici să se îndepărteze de munca lor, să se relaxeze total”, explică Danileț.

Investiția a pornit de la 1.000 de euro

Investiția în timp într-un astfel de club a fost mare, iar primii bani care au fost redirecționați de Doru Danileț către tir cu arcul au însumat 1000 de euro, bani ce s-au dus pe panouri cu ținte și au provenit dintr-o sponsorizare: „Investiția a fost foarte mare., dar nu vreau să o socotesc pentru că mă interesează doar performanța. Panourile, de exemplu, costă 400 de euro, o bucată. Iar ca să particip la un concurs la COSR, în 2009, am avut nevoie de 15 astfel de bucăți. Am vrut ca ele să fie calitative tocmai pentru a putea schimba cuburile atunci când își ating nivelul de uzură. Primii bani i-am investit în 2007, când am cumpărat panourile. Atunci am avut o sponsorizare de 1.000 de euro obținută prin forțe proprii, nicidecum din partea Federației”.

  • La Jocurile Olimpice din anul 1900 au participat primii sportivi la tir cu arcul.
  • La Jocurile Olimpice de la Londra 2012 au participat 128 sportivi – 64 bărbați și 64 femei.

Deși Aktiv Club este afiliat Federației, n-a primit vreun sprijin din partea oficialilor, iar supărarea antrenorului de tir cu arcul este că sportul de masă nu este valorizat cum se cuvine de către cei care ar trebui să creadă că de aici pornește performanța: „Îmi place mult ceea ce fac, dar în timp am constatat că este un sport lăsat de izbeliște. Din păcate, Federația nu face nimic pentru promovarea sportului de masă decât să-și încaseze contribuția. Nu ne-a ajutat cu nimic până acum și nu se realizează faptul că nu se poate vorbi de performanță dacă nu acorzi atenție sportului de masă. Eu am fost președinte al Federației Române de Tir cu Arcul, în prezent sunt al Federației de Arc Tradițional și Field. În 2009, când am fost ales, prima deplasare pe care am făcut-o a fost la un concurs la Belgrad, pentru studenți, cu cinci arcași. Atunci am constatat că ei nici nu trăseseră primul arc și deja erau învinși. De ce? Pentru că am văzut lista de concurenți, erau numai studenți foarte pregătiți, de talie mondială.

Arcul Compound este cel mai tehnic arc. Are o coardă plus încă două sau patru cabluri conectate la scripeți. Brațele unui arc compus sunt rigide, iar cablurile oferă elasticitate  pentru a trage arcul. Avantajul lor este că au acuratețe și viteză foarte mare.

Arcul Recurve este cel mai apropiat ca design de arcul tradițional englez, de la care au plecat poveștile cu Robin Hood. Are mânere din lemn, iar când coarda este întinsă, vârfurile se curbează și conferă mai multă putere și viteză săgeții.

Ceea ce la noi nu existau. Și atunci am zis că nu se poate așa, că trebuie să începem cu o masă mai mare de instructori și de sportivi. După ce m-am luptat cam trei luni, am reușit să fac acest lucru, iar în octombrie 2009, s-a făcut prima grupă de inițiere pentru instructori. Un prim pas, dar foarte important pentru noi”, povestește proprietarul clubului.

Care-i procedeul și cine poate practica acest sport

Procedeul de tragere nu e complicat. Întâi treci printr-o etapă de pregătire fizică, apoi de inițiere. „Cei pe care îi vedeți acum că trag cu un Compound, acum șase luni trăgeau cu arcul moale, cel Recurve. În funcție de nivelul lor, le dau arcurile potrivite. Toți ne dorim să tragem la 70 sau 90 de metri, dar ca să ajungi acolo sunt multe de învățat. Începem de la cel mai ușor arc”, spune antrenorul de tir. Partea bună este că acest sport se adresează atât adulților, cât și copiilor: „La Aktiv Club pot veni și copii. Fetele mele au tras de la patru ani. Ajută foarte mult la dezvoltare, mai ales la dezvoltarea instictului. Iar ca să tragi cu arcul ai nevoie de motricitate, de o legătură cu mâna dominantă. Este bine ca înainte de a trage cu arcul, să ai o experiență anterioară, de exemplu cei care joacă darts, tenis, golf reușesc mult mai bine să se descurce la început. Pasionații de golf apreciază mai bine distanța, ceilalți și-au dezvoltat ochiul dominant cu mâna dominantă”, explică Danileț.

O săgeată poate costa și 30 de euro

Pentru cei care nu dispun de un arc, fie el Compound sau Recurve, există două posibilități: fie închiriază unul de la club, fie își achiziționează prin intermediul magazinului pe care Danileț l-a deschis:  „Compoundul costă între 400 și 1.200 de euro. Cel de 400 e un kit, adică la un nivel mic pentru că are accesorii mai ieftine. Cel de 1.200 de euro are accesorii scumpe, adică aparatul de ochire de 600 de euro, stabilizatorul – 300 de euro, săgețile 300 de euro, 12 săgeți, suportul de săgeți – 180 de euro, release-ul – 100 de euro. O săgeată poate costa și 30 de euro. Poate părea scump, dar dacă ți-ai luat tot ce îți trebuie, nu îți mai trebuie nimic. Magazinul l-am deschis în 2007 pentru că mereu aveam nevoie de accesorii. Noi punem la dispoziția clientului arcul cu săgeți gratuit. Sunt cluburi care o fac contra cost. Am mers pe ideea asta pentru că omul care vine aici nu știe ce vrea, ce nivel de performanță își va permite”.

  • Alte cluburi unde se poate practica tirul cu arcul: Citadel Archery Club (București), ARES Archery (București), Chelsea Club (București), Clubul Român de Tir Sportiv (Călărași) Șoimii de Mureș (Tg Mureș)

Nu-mi place să socotesc banii pe care i-am investit. Important e să crească nivelul de pregătire și de performanță. Eu vreau doar să fiu cât mai aproape de nivelul concursurilor internaționale. Am văzut cum e în străinătate și vreau ca și România să aibă un nivel ridicat
Doru Danileț, proprietarul clubului Aktiv

CLICK AICI PENTRU A INTRA ÎN GALERIA FOTO ȘI A VIZUALIZA MAI MULTE IMAGINI

Publicat: 15 05. 2014, 09:44
Actualizat: 15 05. 2014, 09:50