Starea de alertă istituită în România, în ultimele zile, din cauza zăpezii și a viscolului a pus în gardă și lumea sportului. Zeci de sportivi au rămas și ei blocați pe drumuri, din pricina condițiilor meteo.
Rezolvarea unei astfel de situații vine tot din lumea sportului. Florin Vancea este alpinist și instructor de arte marțiale, dar și expert în tehnici de supraviețuire, în condiții extreme.
„Federația Internațională de Bushcraft și Supraviețuire își dorește să-i adune sub o entitate legală pe cei care practică tehnicile de supraviețuire. O mare parte din viață mi-o dedic pregătind oamenii pentru situații în care ar avea nevoie de aplicarea cunoștințelor de supraviețuire. Nu de puține ori am fost întrebat dacă nu e ceva exagerat pentru că cei de la oraș nu vor fi niciodată expuși situațiilor extreme de supraviețuire. Întotdeauna zâmbesc când mi se adresează această întrebare”, spune Florin Vancea, președintele FIBS.
„Nu porniți la drum fără apă, combustibil și pături!”
Omul care a escaladat mai multe vârfuri muntoase din întreaga lume, ne învață cum să ne pregătim de un drum lung cu mașina, în actualele condiții meteo.
„Zăpada este frumoasă doar pe pârtie și pe brazi, dar este și foarte periculoasă. Este o forță a naturii cu care e bine să nu încerci să te măsori. Cei care pornesc la drum e neapărat nevoie să aibă apă suficientă, combustibil destul de mult în rezervor, lopată de zăpadă și lanțuri. Pe lângă acestea, dacă au un sac de dormit să îl țină tot timpul cu ei sau măcar niște pături groase”, explică Vancea, care atrage atenția să avem grijă și la îmbrăcăminte: „Dacă sunt nevoiți să iasă din mașină trebuie să aibă capul acoperit, mănuși și încălțăminte potrivită. Să aibă telefonul încărcat și ceva mâncare cu ei”.
Ce facem dacă rămânem înzăpeziți?
Florin Vancea simulează situația în care ar rămâne cu mașina blocat între nămeți și explică lucrurile esențiale pe care ar trebui să le cunoască fiecare victimă. Acesta avertizează și asupra gazelor de eșapament, care pot fi letale. „Trebuie să anunțăm în primul rând autoritățile, să ne păstrăm calmul, să nu stăm mult timp afară și să avem grijă tot timpul să curățăm în spatele mașinii zăpada, ca să nu ajungă să acopere eșapamentul. În același timp, trebuie să folosim lucrurile din mașină, chiar și ziare, să ne acoperim”, sfătuiește Vancea, care oferă și câteva lecții de orientare. „Dacă viscolul s-a oprit și cunoaștem bine drumul, putem merge pe jos spre cea mai apropiată localitate. Dacă totul este acoperit de zăpadă, pentru a nu devia de la șosea, folosim ca repere stâlpii sau copacii de pe marginea drumului”.
„Nu dormiți în mașină și evitați hipotermia!”
În cazuri extreme, în care autoritățile nu pot interveni rapid pentru salvarea victimelor blocate în zăpadă, acestea ar trebui să-și dozeze apa și mâncarea și în același timp să aibă în permanență grijă să-și mențină temperatura corpului. Nici somnul nu este indicat în aceste situații. „Apa este foarte importantă, dar nu trebuie să fie rece pentru că accelerează răcirea corpului. Căldura din mașină se va pierde destul de repede, din cauză că este din tablă, iar aceasta nu este un bun izolator și de aceea este recomandat să ne îmbrăcăm cu ce găsim în mașină. Sub nicio formă nu trebuie să dormim în mașină, cu motorul pornit. Capul trebuie să ne fie acoperit chiar și cu o pungă de hârtie. Prin el pierdem foarte multă căldură. Rația de mâncare trebuie de asemenea împărțită pe 2-3 zile. S-ar putea ca autoritățile să nu poată ajunge repede la noi. De obicei primele riscuri care apar sunt degerăturile și hipotermia. În general, hipotermia odată istalată ucide în câteva ore”, avertizează Florin Vancea.
Practică sporturi de contact din 1990
Florin Vancea este instructor de arte marțiale și a participat în mai multe gale, timp de 7 ani. „Din 1990 până în 1997 am participat la competiții de Kumite pe care le-am terminat pe podium și competiții de All Style – Full Contact. După 1997 practic de plăcere acest sport și antrenez numeroși pasionați”, a povestit sportivul.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER