Cum te simți când ești doar o umbră! Dezvăluiri fără precedent despre blaturi. Fotbalistul Secret: ‘Am participat la meciuri aranjate’

Eu sunt Fotbalistul Secret!

Fotbalul nu e așa cum mi-l imaginam când eram mic. Am crescut și am ajuns să realizez că sportul ăsta e, de fapt, un șir nesfârșit de compromisuri pe care ești obligat să le faci ca să supraviețuiești în sistem. Sunt lucruri care mă macină de mult timp, sunt greșeli pe care le-am făcut și din care aș vrea ca alții să învețe. Dacă se poate…
Pentru mine cred că e prea târziu.

Știu cum e să îmbraci tricoul echipei naționale, să joci în cele mai importante derby-uri ale campionatului sau să stai în anonimat la o echipă de mijlocul clasamentului.
Începând de astăzi, voi vorbi despre subiectele delicate ale acestui sport, pentru ca oamenii să vadă care este, de fapt, realitatea. Pentru că viața de fotbalist nu înseamnă doar bani, mașini, femei și petreceri. Trebuie să înduri multe. Și faci asta doar ca să reziști.

Voi vorbi întâi despre meciurile aranjate, boala fără leac a fotbalului. Am jucat în multe, n-are rost să neg. Niciodată însă nu am trântit de unul singur un meci. Am avut ocazia s-o fac…

Amintirea acelui moment o să mă urmărească toată viața. Înaintea unei partide cu unul dintre granzii campionatului, am ținut banii acasă până cu două ore înainte de joc. Noaptea de dinainte n-am dormit-o. M-am răsucit pe toate părțile și dimineața m-a prins uitându-mă pe tavan. Am refuzat, n-am putut să o fac. Iar la meci… din fericire, am fost cel mai bun de pe teren.
Nu sunt perfect și nici nu vreau să pretind că aș fi. Iar lucrurile pe care le voi povesti sunt cele pe care le-am trăit în teren și pe care le-am văzut. Nimic altceva. Bun venit în lumea mea.

Nota redacției
Acest serial este o provocare pentru reporterii ProSport. Ziarul britanic The Guardian găzduiește de la începutul lui 2011 o rubrică de succes intitulată „The Secret Footballer” în care, așa cum sugerează și titlul, un jucător dezvăluie latura mai puțin cunoscută a fotbalului din Anglia. Dar realitate noastră are foarte puține lucruri în comun cu cea a englezilor și, tocmai din acest motiv, am vrut să vedem dacă există măcar un jucător român care să își dorească să vorbească, fie și sub protecția anonimatului, despre subiectele sensibile din fotbalul nostru. După luni de căutări a apărut „Fotbalistul Secret”.

Cum te simți când ești doar o umbră

Am participat la atâtea meciuri aranjate încât și atunci când se joacă pe bune mi se întâmplă să văd ceva suspect. Nu mi-am dorit niciodată să se ajungă aici, dar sistemul te obligă. Asta dacă vrei să faci parte din ceea ce unii numesc „familia fotbalului românesc”.

Totul începe cu un apropo. Tu vii nou la o echipă, iar acolo sunt deja câțiva băieți care cu asta se ocupă. Unul dintre ei te ia sub aripa lui. Câteva luni ești în probe. Să vadă ce fel de om ești, dacă ești pretabil, să vadă ce fel de lucruri îți plac. Dacă sunteți compatibili ca personalitate sau dacă ești șantajabil. După ce trece perioada asta, ți se aruncă momeala. Sunt două metode, din ce am întâlnit. «Ai văzut, mă, ce mașină și-a luat președintele?» sau «Antrenorul are ditamai salariu, 120.000 de euro pe an și noi nu luăm nici măcar jumătate. De ce să câștige, mă, doar ei o grămadă de bani și noi să stăm pe un căcat de contract?». Lucruri de genul ăsta, ca să vadă cum reacționezi.

Mai există și varianta directă, dacă are încredere deplină în tine. Într-o seară, la un șpriț, îți mărturisește: «Fratele meu, uite, eu sunt băgat în treaba asta. Se câștigă bani mulți, hai și tu!».
Accepți și întri în jocul lor. La primul meci te simți penibil. Nu știi ce să faci, habar n-ai cum să te comporți. Și îți dai seama că te furi singur. Toți ăștia care ajungem fotbaliști, asta am visat de mici, de la 7-8 ani. Ne-am imaginat în fel și chip, jucând pe mari stadioane… Și în momentul ăla, când faci primul blat, îți trece toată viața prin fața ochilor. Stai și te întrebi «Pentru ce dracu” m-am pregătit eu atâta timp? Pentru ce am alergat ca disperatul și am făcut atâtea sacrificii? Pentru asta?!» Stai în vestiar, în fața oglinzii, și ți-e scârbă de tine. Îți vine să te scuipi. Asta, desigur, depinde și de ce fel de om ești. Pentru că sunt unii pe care nu îi interesează.

„Banii se dau mereu înainte! Mereu!”

Nu e o regulă, dar, în general, un blat se stabilește cu cel puțin o săptămână înainte. Excepție fac reciprocitățile. Că acolo știi din șase în șase luni cum e treaba. Din punctul meu de vedere, important e să ți se spună cât mai târziu posibil, ca să nu fii afectat și la alte meciuri. Să nu ai senzația aia de vinovăție sau să te sucești. Să iei un cartonaș roșu cu un meci înainte special ca să eviți partida pe care ar fi trebuit să o trântești.

În momentul în care ți s-a spus că faci parte din combinație, tu chiar dacă nu joci în respectivul meci din motive ce nu țin de tine – că nu te bagă antrenorul sau mai știu eu ce –  îți iei banii dacă iese treaba. Obligatoriu! Asta pentru că banii vin mereu înainte! Doar dacă ai persoane cu care ai mai făcut aranjamente și aveți încredere unul în celălalt, atunci merge și după.
Banii sunt ținuți, de cele mai multe ori, de un prieten comun, în care au încredere ambele părți. Dacă iese treaba, banii vin la jucători. Dacă nu, ei se întorc la aranjor. Simplu.

Blatiștii nu își vorbesc în ziua meciului

Fără să vrei, în ziua blatului ești mai retras. Încerci să nu atragi atenția asupra ta, să nu intri în contact cu prea multe persoane. Când te întreabă cineva ce ai, spui că te gândești la meci, că ești concentrat. Dar tu, de fapt, nu vrei să dai ochii cu lumea. Te apasă ceva.

Dacă până acum îți făceai încălzirea în grup, cu ceilalți, acum o faci singur. Cazi pe gânduri…
Ă‚ia patru – cinci jucători care aranjează meciul caută să se evite în ziua meciului. E instinctul ăla de conservare. Ți-e frică să nu faci un gest care să te dea de gol sau ceva care să fie interpretabil.

Trebuie să fii un actor bun. Foarte bun! Pentru că trebuie să joci un pic teatru. Am întâlnit oameni care s-au făcut de râs atunci când erau blat. La un meci, țin minte că au intrat suporterii peste noi în vestiar să ne omoare cu bătaia. Ne-au spart mașinile, ne-au alergat. Manevra a fost prea evidentă. Mult prea evidentă.

Echipa adversă nu putea să dea gol, chiar dacă noi o lăsam. Atunci a trebuit să o dăm în penibil. Iar lumea nu e proastă, se prinde…
Eu, în schimb, atunci când echipa mea vindea un meci eram cel mai bun jucător. Mă agitam, băgam „material”, eram impecabil. Dar nu călcam în careul advers. 90 de minute nu mă apropiam de poartă. Dar luam ochii oamenilor din tribună, vedeau că mor pe teren.

Lucrurile nu se termină aici. Să nu creadă cineva că jucătorii sunt roboți. După meci… atunci apare iar sentimentul ăla de vinovăție. E cunoscut faptul că un fotbalist nu poate să doarmă în noaptea de după joc. La un meci normal, chiar dacă pierzi, cauți să faci ceva să scapi de adrenalina aia pe care încă o ai în corp. Ieși în club, te duci la gagici, faci ceva… În cazul unui meci aranjat, după partidă cauți să stai cât mai mult cu familia. Nu-ți mai vine să ieși, ți-e rușine să dai ochii cu lumea. Te închizi în tine, iar starea asta te ține două-trei zile. Am zis-o, dar repet: depinde și ce fel de om ești.

„Voiam să le zic: «Plecați acasă, e făcătură!»”

Mai e un aspect pe care nu multă lume îl bagă în seamă: spectatorii. Atunci când un meci e blat, ei sunt singurii păcăliți. Fotbaliștii câștigă, conducătorii la fel, arbitrii iau note mari în rapoarte, ce să mai, toată lumea implicată iese bine. Oamenii ăia care vin la stadion sunt păcăliți. Și te gândești la ei, că vin pe banii lor la meciuri, fac foamea prin trenuri sau autocare să însoțească echipa în deplasări, se sacrifică… și pentru ce? Am avut un moment – jucam în deplasare – când îmi venea să mă duc să le spun oamenilor: «Plecați, mă, acasă, că e făcătură! E blat!»”.

„Nu mai scapi de eticheta de «vânzător»”

Marea problemă a jucătorilor care fac blaturi este că, mai devreme sau mai târziu, totul se întoarce împotriva lor. Iar de trecut nu ai cum să scapi. Dacă faci blaturi, fă-le pe bani mulți! Foarte mulți! Nu pe vorbe și pe nimica toată. Pentru că atunci când ai acceptat să trântești un meci ești un vânzător și cuvântul tău nu mai are valoare. Ești compromis pentru tot restul vieții. Dacă ai și ghinionul să fii tânăr, cariera ta s-a terminat încă de la început.

Încă un lucru înainte de final. Jucătorii au senzația că dacă îi fac o favoare unui președinte sau unui antrenor, adică să trântească un meci, o să le fie bine pe viitor. Cât se poate de fals! Antrenorul sau președintele te vor ține minte și se vor feri de tine toată viața. De ce? Pentru că tu ești blatist și nu au cum să aibă încredere în tine. Te bagă într-un dosar și de acolo nu mai ieși. Așa te păcălești singur. Tu crezi că te pui bine cu niște oameni, dar, de fapt, te pui rău cu ei. Ți se va pune eticheta de „vânzător” și o să te mai transfere doar echipe precum Bistrița. Cu tot respectul…


Tu, ca jucător la echipa X, știi cam ce alți fotbaliști din campionat mai fac blaturi. Dar ai doar bănuieli, pentru că jucătorii evită, chiar și între ei, să vorbească despre subiectul ăsta
Fotbalistul secret

Nu există vârstă la care să începi să faci blaturi. Dacă îți plac banii făcuți ușor, atunci poți să începi și la 19 ani să faci lucruri de genul ăsta
Fotbalistul secret

Cei mai cunoscuți pentru blaturi sunt jucătorii în vârstă. Au și influență în vestiar și nici nu mai au mare lucru de pierdut
Fotbalistul secret

0% este procentul fotbaliștilor din Liga I care au auzit de blaturi sau au fost contactați pentru a aranja un meci. Cifra a apărut anul trecut într-un sondaj realizat de FIFPro, sindicatul mondial al jucătorilor de fotbal


Episodul 2
Fotbalistul Secret explică, cu lux de amănunte, cum joacă un fotbalist atunci când trebuie să trântească un meci. O analiză fără precedent care dezvăluie, pe posturi, cum mimează jucătorii fotbalul atunci când meciul este aranjat. Lunea viitoare, în ProSport, Fotbalistul secret alcătuiește DEX-ul blatistului.

Episodul 3
Ce faci atunci când colegii tăi de echipă trântesc un meci și tu te prinzi? Fotbalistul Secret povestește cum a reacționat atunci când, în timpul partidei, și-a dat seama că joacă într-un aranjament și cum a fost convins să continue meciul. Acesta explică și rolul antrenorului într-un meci trucat: cum face tactica, cum se comportă în timpul partidei și ce spune acesta la final, în fața ziariștilor.

Episodul 4
Care este momentul în care fotbalul câștigă în lupta cu banii? Răspunsul îl puteți afla în episodul 4 al serialului „Fotbalistul Secret”, cel în care veți putea citi povestea unui mare derby al campionatului nostru care a fost aranjat de jucătorii celor două echipe

Publicat: 20 05. 2013, 09:59
Actualizat: 20 05. 2013, 14:38