Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost dus marți dimineață cu mascații la DNA Ploiești, după ce procurorii au demarat percheziții la mai multe firme. Printre entitățile vizate se află și o firmă înființată de mama lui Victor Ponta și controlată de cumnatul său, despre care DNA afirmă că face parte dintr-un grup infracțional organizat care frauda fonduri europene. Surse judiciare citate de Agerpres au declarat marți că astfel s-a câștigat fraudulos contractul de extindere a rețelei de canalizare în orașul Comarnic.
Legături cu grupul de afaceriști din jurul Elenei Udrea
Prin firma familiei Ponta s-a realizat „însușirea unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute în cadrul proiectului cu finantare europeană și sustragerea de la plata contribuțiilor datorate către stat, prin evidențierea unor cheltuieli nereale sau operațiuni fictive în documentele societăților pe care le-au controlat”. Suma avansată de procurori este de 7,8 milioane de lei. La începutul acestui an, site-ul „România Curată” scotea în evidență legătura dintre Victor Ponta, firma Rompetrol și afacerile cumnatului Herțanu. Acesta din urmă ar fi fost, până anul trecut, acționar majoritar la firma Grossman Engineering Group, care avea afaceri cu Rompetrol. Ponta a șters anul trecut o datorie de 490 de milioane de dolari a firmei deținute de kazahi către statul român. Cotidianul „România liberă” dezvăluie, în plus, că firma familiei ponta a făcut afaceri foarte profitabile cu o firmă a așa-numitului „grup de la Golden Blitz”, din care făcea parte și Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea.
Din 2007 și până în 2014, cumnatul lui Ponta a câștigat 25 de contracte cu statul, în valoare de peste 100 de milioane de lei (peste 22 de milioane de euro).
Alegerile pentru COSR și LPF, proiectul Forza Rossa, federația de tenis…
Pe parcursul ultimilor ani, Victor Ponta a fost implicat subteran și în sportul românesc. În toamna lui 2013, premierul însoțit de vicepremierul Liviu Dragnea, a descins intempestiv la un restaurant unde fuseseră chemați șefii de cluburi din Liga 1. A doua zi, contrar așteptărilor, Dumitru Dragomir pierdea alegerile pentru șefia LPF în favoarea lui Gino Iorgulescu, apropiat al premierului încă de pe vremea când cei doi făceau parte din conducerea echipei FC Național. Astă-toamnă, în noiembrie, au apărut informații că Ponta a plecat în vacanță în Emiratele Arabe Unite, după alegeri, în același timp cu Iorgulescu.
Persoane importante din sportul românesc au acuzat implicarea ocultă a premierului în povestea schimbării președintelui COSR. Fostul șef al olimpismului, Octavian Morariu, s-a retras brusc și inexplicabil, iar alegerile au fost câștigate de Alin Petrache, prieten al lui Victor Ponta. Contracandidații lui Petrache, între care Octavian Bellu și Elisabeta Lipă, au acuzat că alegerile au fost o mascaradă, iar în culise s-a spus că asupra votanților s-au exercitat presiuni.
Nici tenisul n-a scăpat. Astă-vară, la turneul feminin de la București, George Cosac, președintele FR Tenis, a transformat festivitatea de premiere a competiției câștigate de Simona Halep într-un miting electoral, mulțumindu-i călduros premierului pentru neprețuitul său aport, provocând reacția vehementă a publicului.
ProSport a scris și despre legăturile lui Ponta cu proiectul Forza Rossa, în care miniștri au semnat documente care angajau guvernul în sprijinirea unei echipe de Formula 1 private. De asemenea,
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER