„Cuplul de amorezi severi” de pe Maracana, Putin – Blatter, a luat cu asalt rețelele de socializare. „Să sperăm că nu plănuiesc rezultatul fiecărui meci de la Mondialul din 2018”

„Vreau să o felicit pe președintele Rouseff pentru modul în care Brazilia a organizat această Cupă Mondială. Vom face tot posibilul să organizăm viitoarea ediție la un nivel și mai înalt”, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, conform site-ului FIFA. Declarația de PR dată de liderul țării care va organiza Mondialul din 2018 stârnește zâmbete.

Brazilia a cheltuit suma record de 11 miliarde de dolari pentru infrastructura necesară competiției încheiată duminică, un efort care a atras nemulțumirea brazilienilor. În timp ce ei plătesc decontul după Cupa Mondială, FIFA și partenerii ei au beneficiat de fiscalitate zero în Brazilia pe perioada turneului final. Potrivit estimărilor publicației Forbes, forul condus de Sepp Blatter va raporta încasări de 4 miliarde de dolari și un profit de două miliarde. Pentru a atenua supărarea brazilienilor, FIFA va dona țării care a organizat Mondialul din 2014 suma de 100 de milioane de dolari, adică 5 la sută din profitul estimat pentru turneul final. 

„Îi sunt recunoscător lui Joseph Blatter și colegilor săi de la FIFA pentru onoarea de a organiza un Campionat Mondial”, a spus Putin, care a primit de la Blatter ștafeta simbolică a celei mai importante competiții din lume la nivel de echipe naționale. Ce înseamnă însă „nivelul înalt” la care se referă șeful de la Moscova? Canalul Russia Today, cu știri în limba engleză, finanțat de statul rus, a anunțat că organizarea Mondialului din 2018 va costa 19,5 milioane de dolari, aproape dublu față de cel tocmai încheiat.  Poate cel mai controversat om politic al momentului, ca urmare a crizei din Ucraina, Putin și-a programat un turneu sud-american în preajma finala de la Campionatul Mondial. Zilele trecute, el s-a aflat la Buenos Aires, unde potrivit jurnaliștilor de la Clarin, a căutat să obțină mărirea volumului relațiilor comerciale cu Argentina. În așteptarea congresului BRICS (asociația țărilor cu economii emergente: Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) de la Fortaleza, programat marți, 15 iulie, Putin a luat loc în tribuna oficială a stadionului Maracana pentru a asista la finala Argentina – Germania. După o discuție oficială cu Angela Merkel, de la care presa nu a aflat detalii, președintele Rusiei s-a așezat lângă Sepp Blatter, motiv de ironie pentru utilizatorii de Buzzfeed, care au remarcat faptul că „doi prieteni, doi oameni total necorupți își petrec timpul liber vizionând un meci”.

Imaginile cu cei doi, considerați dictatori de media britanică, au devenit virale în scurt timp. O casă de pariuri din Australia a oferit o imagine memorabilă cu Putin, președintele care joacă hochei, vânează, pescuiește, face arte marțile, și Blatter într-o cursă călare pe un urs siberian.

11 orașe și 12 stadioane vor găzdui meciurile de la Cupa Mondială din 2018: Kaliningrad, Kazan, Moscova, Nijni Novgorod, Rostov-on-Don, St. Petersburg, Samara, Saransk, Soci, Volgograd, and Ekaterinburg. Două dintre stadioane, la Kazan și la Soci, au fost terminate încă din luna ianuarie, cu mai bine de 4 ani înainte de turneul final

Mai acizi, jurnaliștii de la portatul Bustle.com au descris asocierea de imagine dintre cei doi: „Sectorul VIP de pe Maracana a primit fel de fel de celebrități și de lideri, printre care Vladimir Putin și Joseph Blatter, duo-ul dinamic al corupției. Cei doi prieteni legați de fotbal păreau că se bucură de momentele petrecute împreună, dacă prin „a se bucura” se înțelege o atitudine de gheață. În acest timp, Angela Merkel a stat deoparte stingheră, încercând în mod intenționat să ignore cuplul de amorezi severi de alături (…) Să nu ne spuneți că prietenii plănuiesc deja rezultatul fiecărui meci de la Cupa Mondială din 2018″.


Putin și Blatter, la ora confidențelor. Merkel este preocupată de alte lucruri

Au pățit ca Ponta
La finalul meciului, în momentul în care se pregăteau să decerneze trofeul echipei Germaniei, amicul lui Putin, Blatter, și Djelma Rousseff, președintele Braziliei, au apărut în imaginile difuzate pe ecranele gigant de pe Maracana, moment în care stadionul a erupt într-un cor de huiduieli. În octombrie, brazilienii votează pentru președinte, iar asocierea cu FIFA a scăzut cota Djelmei Rousseff de la 65 de procente în 2013 la 27 de procente, un an mai târziu. 

Cu câteva ore mai devreme, la București, publicul de la Arenele BNR a avut aceeași reacție în momentul în care Simona Halep a primit trofeul, iar președintele FR Tenis, George Cosac, s-a simțit obligat să-i mulțumească premierului Victor Ponta.

Publicat: 14 07. 2014, 17:00
Actualizat: 14 07. 2014, 21:38