Dezvăluiri incredibile din curtea TVR!** Chiar dacă are datorii uriașe, postul public va plăti 100.000 € pentru un meci de cupă europeană
Practic, pentru prima oară se dezvăluie public și cât a plătit TVR pentru drepturile Ligii Campionilor pe ultimii ani: aproape 40 de milioane de euro! Mai exact, 39, adică 13 milioane pe sezon! De menționat că sumele acestea sunt în mod normal confidențiale, iar scurgerea actuală de informații nu îi va pica bine forului european. Teoretic cei de la TVR sunt prevăzători în privința confidențialității: „să nu le trecem în hotărâre [plafoanele] din motive lesne de înțeles”. N-au luat însă în calcul că va deveni publică ședința CA.
Șefii TVR sunt terminați de problema financiară provocată de sport. Din ședința CA reiese că TVR are conturi la majoritatea băncilor, dar blocate de ANAF toate, cu excepția unuia, la RBS! Adică fix banca disperată că a acordat scrisoarea de garanție către UEFA și acum caută alte pârghii, neavând garanții colaterale. „Față de garanțiile prezentate în momentul accesării liniei de credit și a scrisorii de garanție pentru UEFA, după analizele băncii, a crescut riscul televiziunii și (…) ar dori banca aceasta ca toate încasările din taxa tv să fie efectuate prin RBS. (…) Evident că nu putem să fim de acord, dar nici nu putem să le spunem nu chiar acum”, dezvăluie Mihaela Voicu cum încearcă TVR să jongleze.
Miza contractului: eșalonarea datoriei de 19 milioane de euro
Principalul motiv pentru care TVR speră să mai prindă un contract cu UEFA este însă altul. „La UEFA este foarte important să continuăm discuția dintr-un motiv foarte concret așa. Noi avem o descărcare de bani la UEFA de circa 19 milioane de euro”, începe direct Alexandru Lăzescu, „Ori să găsim o formulă de refinanțare printr-o bancă, ceva, lucru mai complicat sau (…) banii pe care îi avem de dat la UEFA să-i dăm într-un interval undeva în trei ani (…) De aceea, este important să păstrăm contactul cu ei pentru că altfel, dacă le-am rupt, șansele de a ajunge la un acord sunt destul de mici”.
Europa League a devenit prioritate
Dincolo de lucrurile concrete din stenogramă, aceasta mai scoate în evidență cel puțin amatorismul prin care se iau anumite decizii majore în TVR. În primul rând, în niciun moment când se discută suma pe care e dispusă să o plătească pentru un meci, nimeni din CA nu întreabă și cât ar putea produce un meci (audiență, publicitate etc)! În al doilea rând, TVR trage concluzia tot fără nici o cercetare de audiență sau venituri că Europa League este prioritate, din simplul motiv că „acolo vor fi mai multe echipe românești”. E adevărat, aceasta a fost realitatea ultimilor ani. Dar de fapt, așa cum acum nu mai avem echipă direct în grupele Champions League, așa nici în grupele Europa League nu avem garantată vreuna! Cine din CA al TVR știe asta?
„Mai degrabă să ne axăm pe Europa League pentru că sunt echipe românești”, spune Cristian Nițulescu. „Din punctul ăsta sunt mai valoroase”, constată și Alexandru Lăzescu. Atât! Ă‚sta e singurul argument!
Cum se vând drepturile TV
Lăzescu explică și cum scăzut drastic suma oferită de TVR pentru competițiile UEFA: „Acum, dacă ne-am lua după ce s-a întâmplat în trecut, plafoanele sunt total nerealiste, numai că sunt două situații care se schimbă acum. O situație este legată de faptul că pretențiile lor au scăzut și a doua, cea mai importantă, este că ei vor împărți pe pay și free tv, că altfel nu ai avea nicio șansă să ai o discuție cu RCS și Romtelecom”.
Așadar, TVR va intra în cursă, alături de Pro TV și Antena, pentru pachetul free. În Europa League, acesta include 15 meciuri, prima opțiune a fiecărei zile. În Champions League, sunt două pachete: cel de marți (cu 16 meciuri) și cel de miercuri (cu 18 meciuri, inclusiv finala Ligii și SuperCupa Europei). În cazul în care o echipă românescă ajunge în grupe, atunci când joacă marțea (trei etape în grupe) e transmisă de postul care câștigă pachetul A, când joacă miercurea e transmisă de cel care câștigă pachetul B. Pot fi una și aceeași, dar nu e obligatoriu. În Europa League, prima opțiune va fi free-tv (cel mai probabil o echipă românescă dacă e calificată), celelalte pay-tv, inclusiv eventualele echipe românești suplimentare.
100.000 de euro / meci european
Plafonul maximal total aprobat în CA al TVR pentru ambele competiții este de 3,3 milioane de euro. O medie de 100.000 de euro pe meci dacă se reușește achiziționarea unui pachet din fiecare competiție. TVR va decide însă ulterior cum va împărți ofertele concrete, care se fac separat: câți bani va oferi la Europa League și câți la Champions League, pentru a-și crește șansele. Chiar dacă plafonul maximal nu e obligatoriu, e puțin probabil ca TVR să ofere mai puțin, pentru că și-ar diminua șansele. Cum interesul e centrat acum pe Europa League, se va oferi probabil o sumă mai mare acolo. „Mandatând în felul ăsta negocierile, comisia de negociere poate decide dau trei milioane de Euro și cumpăr [doar] Europa League, ceea ce nu mi se pare corect”, suspectează Cristian Nițulescu. „Undeva la o sută de mii [pe meci], am spus eu maximal, dar în condițiile în care luăm 31 sau 32 de meciuri”, se apără Cosmin Cernat.
250.000 de euro un meci al naționalei
Pentru meciurile naționalei suma aprobată de TVR pe meci este 250.000 de euro. Este vorba de partidele în deplasare, cinci în total, negociate cu Sportfive, pentru care TVR a pus plafon de 1,25 milioane de euro. Plafon cu care va câștiga probabil licitația. „Noi o să oferim, practic, o sumă pentru aceste cinci meciuri, dar o să încercăm să obținem un număr mai mare de meciuri că sunt partide interesante din grupa României, cum bine știți, poți să prinzi Ungaria – Olanda”, explică acum Cosmin Cernat strategia. „O să mai vină și echipa națională meciurile de acasă, încă nu au făcut caietul de sarcini, văd că stau destul de liniștiți în momentul de față”, precizează ceva mai târziu Cernat, când discuția ajunge la bugetul Departamentului Sport, estimat la 8 milioane de euro pentru anul viitor. Cristian Nițulescu vine cu o altă idee trăsnită: „Există posibilitatea negocierii, atunci când se negociază meciurile, fie de acasă, fie în deplasare ale echipei naționale ca sumele plătite să fie într-un fel garantate de rezultat?”. Răspunsul e direct „N-ai cum”, iar precedentul e dat de Cernat: „A fost chiar haioasă situația. Au zis că dacă meciul cu Albania devine decisiv, costă 130.000 de Euro, dacă nu costă vreo 40.000. Până la urmă nu l-a mai dat nimeni”.
Celelalte sporturi sunt „drăcii din astea”
Celelalte competiții și sporturi sunt rezumate de președintele TVR sec: „celelalte sporturi pe care ne ducem și aici una din discuțiile vizavi de planul de măsuri este să reducem la minimum transmisiunile astea, astea ne costă prin țară tot felul de drăcii din astea. Trebuie să vedem exact ce merită să scoatem”.
* Stenogramele au fost publicate integral pe blogul senatorului PSD Lia Olguța Vasilescu