Timp de 20 de ani a cucerit în jur de 152 de medalii, din care 64 de aur, toate lăsate însă în urmă, în 2005, la desființarea lotului olimpic. De atunci, Mariana Bitang încearcă să ajute sportul dintr-o postură inedită, cu care recunoaște că încă nu s-a obișnuit. Â Drumul spre biroul consilierului prezidențial Mariana Bitang se deschide cu o cerere către Departamentul de Comunicare al Președinției. Odată obținut acceptul, greul abia începe. Filtrele de la Palatul Cotroceni, securitatea, legitimațiile de vizitator, ghidul desemnat să ne însoțească și drumul pe întortocheatele coridoare ale fostei reședințe domnești. Scări care urcă și coboară, mochete care îți înăbușă pașii, totul cufundat într-o liniște mormântală. Primul lucru care îți reține privirea când treci pragul încăperii sunt cele două costume minuscule, de concurs, cu autograf, ale Nadiei Comăneci și Andreei Răducan. „Mă simt mai aproape de sală și am impresia că îmi mai alină dorul, că niciodată nu am plecat din familia gimnasticii”, explică ea.
E păzită permanent de un SPP-ist Sub ochii atenți ai câtorva din numele glorioase ale sportului autohton, Ivan Patzaichin, Nadia și Elisabeta Lipă, care privesc din tablouri imense, Mariana Bitang ne întâmpină. Cu greu poți recunoaște în femeia cochetă, îmbrăcată sobru și atent aranjată pe cea care de atâtea ori camerele de filmat au arătat-o agitându-se în treningul cu însemnele României, încurajându-și elevele, strigând la ele sau plângând de fericire la intonarea imnului.
Prinsă toată ziua în ședințe și participări la evenimentele cu caracter sportiv, însoțită permanent de un ofițer SPP, Mariana Bitang colaborează direct cu președintele Traian Băsescu. “Trebuie să-l informez despre evenimentele sportive care au loc. Am o sarcină ușoară penÂÂtru că este un fin cunoscător al fenomenului, dar mă ocup de pregătirea sportivilor care sunt primiți la președinție”, dezvăluie Bitang.
"Greu de schimbat a fost felul în care mă îmbrăcam. Postura actuală nu-mi permite să port ținute comode" Mariana Bitang, fostă antrenoare de gimnastică
PRONOSTIC Fosta antrenoare mizează pe canotaj la Beijing „Aur sigur la 8+1!“
După ce timp de trei ediții consecutive a adus alături de Octavian Bellu numeroase titluri olimpice, în acest an, Mariana Bitang (foto, în stânga) va urmări întrecerile departe de covorul de concurs. „Nu pot să-mi imaginez cum va fi la Beijing. Până acum vedeam doar la întoarcerea în țară diferite momente din concurs. Nu știu dacă voi fi acolo sau voi sta acasă în fața televizorului. După părerea mea, cea mai sigură medalie de aur va veni de la canotaj. Cred în fetele de la 8+1”, explică ea. Deși s-a retras din gimnastică, sufletește a rămas aproape de sportul care i-a adus cele mai mari satisfacții și crede în continuare în șansele României de a urca pe podium. „Fetele au deja trei ani de când sunt împreună și au experiența necesară pentru a face față concursului. Îmi doresc din suflet ca ele să continue povestea de succes a gimnasticii românești. Izbașa și Nistor au puterea să ridice echipa”, mărturisește ea.
"Cred în România și cred că fetele de la canotaj, de la 8+1, vor lua aurul olimpic. Trebuie să rămânem în frunte" Mariana Bitang, consilier prezidențial
INTERVIU Sinceră și comunicativă, vorbește deschis despre ea „Urăsc să mimez că fac ceva”
Între două telefoane, Mariana Bitang „s-a strecurat” cu dibăcie printre întrebări.
De unde porecla de „Doamna de fier”? Vine din gimnastică. Mi se spune așa pentru că sunt extrem de pretențioasă și severă, chiar și cu mine însămi. Urăsc foarte tare să mă prefac că lucrez ceva, să mimez că fac o anumită meserie.
Verbul care vă caracterizează? A învinge. (râde)
Trei lucruri care stau în spatele succesului dvs.? Tenacitate, pasiune și ambiție.
Vă lipsește ceva? Mi-e foarte dor de sală, de momentele de glorie ale sportului românesc.Â
Ce ați învățat de când lucrați la Cotroceni? Diplomația, felul de a relaționa cu oamenii. În sală eram oarecum izolată. Este foarte important să știi să găsești modul cel mai potrivit în care să pui o problemă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER