Donație de 9,5 milioane de euro

Federația Română de Fotbal și-a făcut un titlu de glorie din faptul că în ultimii 18 ani nu a depins în niciun fel de stat, din punct de vedere financiar. Și, totuși, deși în conturile FRF nu au intrat niciodată bani de la stat, forul păstorit  de  Mircea Sandu a beneficiat de niște avantaje importante.

Prima dată acum zece ani. La vremea res­pectivă, cazul nu a făcut atât de multă vâlvă, ba din contră, s-a vrut mușamalizat. Tot ce a răsuflat a fost că guvernul condus atunci de Victor Ciorbea a aprobat cererea lui Mircea Sandu de a trece la datoria publică suma de 5.000.000 de dolari, adică 4,5 milioane de euro la acea vreme, care provenea din neplata impozitelor pe salarii, prime și alte venituri ale salariaților federației. Semnatarii acestui act, prin care contribuabilul român a trebuit să achite din propriul buzunar deficitul, au fost premierul  Ciorbea, precum și miniștrii de Finanțe și ai Tineretului și Sportului, Daniel Dăianu, respectiv Crin Antonescu. Decizia s-a bazat pe una din prevederile ambigue ale Ordonanței Guvernului nr. 11/1996, care menționa, la articolul 95, că “în cazuri cum sunt calamitățile naturale, starea de necesitate, precum și alte situații deosebite, la propunerea Ministerului Finanțelor, Guvernul poate aproba anularea unor categorii de obligații bugetare”.

Așteaptă deblocarea banilor de la Loterie

Presa vremii a scris că Mircea Sandu a avut o reacție de ușurare la aflarea veștii că a scăpat de datorie. “Ne-a costat mult. Și la Ministerul Finanțelor, și la Ministerul Tineretului și Sportului. Scump, dar a meritat!”, ar fi spus “Nașul”, în timpul Campionatului Mondial din 1998, într-un cadru privat.

La zece ani distanță de la acel eveniment, despre care cei care lucrează în continuare la FRF spun că își aduc aminte vag, federația a mai primit un ajutor din partea statului. Ce-i drept, încă teoretic. Secția comercială a Tribunalului București a dat decizia ca Loteria Română să plătească 5 milioane de euro Federației Române de Fotbal, respectiv 20% din încasările jocurilor Pronosport și Pariloto din perioada 2003-2005. “Avem banii în cont, dar nu-i putem folosi”, a spus Ionuț Lupescu, făcând referire la faptul că decizia poate fi atacată la Curtea de Apel.

S-au împrumutat la bancă pentru fotbaliști

Deși FRF a avut beneficii financiare, Ionuț Lupescu a fost nevoit să facă un împrumut la bancă pentru a putea achita primele jucătorilor. “În maximum două săptămâni, fotbaliștii își vor încasa banii cuveniți pentru calificarea la Euro. Mai e de muncit la hârțoage, pentru că în rest nu sunt niciun fel de probleme”, a declarat ieri „Kaiserul“.

5 federații nu iau ajutor de la stat: fotbalul, aikido, tablele, golful si sportul pentru toti

10 milioane de euro e bugetul pe care FRF estimează că îl va cheltui în 2008

Publicat: 20 02. 2008, 00:00
Actualizat: 20 02. 2008, 18:34