‘Dosarul Transferurilor’ – condamnări de 40 de ani!** Interpretări și speculații: de unde a pornit AVALANȘA

*Recursul poate fi înaintat și de procurorii DNA, și de inculpați

*O decizie definitivă și irevocabilă va fi dată abia în toamna anului viitor

Lumea fotbalului românesc a fost cutremurată de o decizie dată ieri de Curtea de Apel București în celebrul „Dosar al Transferurilor”, în care opt patroni, președinți sau impresari sunt acuzați că au creat un prejudiciu de 11,5 milioane de dolari în urma livrării la export a douăsprezece fotbaliști români. Chiar dacă nu este definitivă și irevocabilă, sentința oferă o perspectivă pe care „sportul rege” de la noi a ignorat-o cu trufia unei caste intangibile, cea a condamnărilor privative de libertate. Șocul a fost cu atât mai mare cu cât sentința răstoarnă total ceea ce s-a întâmplat la prima instanță.

Pe 3 aprilie 2012, Tribunalul București îi achita în bloc pe cei 8 inculpați trimiși în judecată de procurorii DNA pentru înșelăciune deosebit de gravă, spălare de bani și evaziune fiscală. În motivarea deciziei, judecătoarea Geanina Terceanu reținea, între altele, că „nu s-a făcut dovada că sumele de bani existente în contul inculpaților provin din sumele de bani externalizate de aceștia” sau că „abaterile de la regulamentele și statutele UEFA și FRF atrag o răspundere disciplinară, nu una penală”.

Interpretări și speculații

La șapte luni distanță, judecătorii de la Curtea de Apel au decis altceva, chiar dacă între timp nu s-au mai administrat alte probe. Toți cei opt inculpați au primit condamnări, cu un total de 40 de ani de închisoare (trei dintre pedepse au fost cu suspendare). Cum este posibilă o astfel de răsturnare? „Nu trebuie să considerăm că există ceva putred. Din acest motiv există trei instanțe diferite care judecă dosare de acest gen. Pentru că legea este una singură, dar există interpretări diferite”, spune o sursă din sistem. Interpretări de fond au apărut și din galerie, ca să rămânem în termeni fotbalistici. Cei care i-au arătat cu degetul în toți acești ani pe inculpați consideră „ciudată” decizia primei instanțe, mult prea lejeră față de faptele din dosar.

Alții, partizani ai celor opt, sugerează malițios că se apropie alegerile parlamentare, precum și raportul de țară pe justiție, iar flama de acum ar arăta că lucrurile se mișcă în direcția bună. Tot aceștia susțin că la Înalta Curte de Casație și Justiție, adică ultima instanță unde se va judeca această cauză, condamnările vor fi reduse drastic, astfel încât nimeni nu va vedea lumina soarelui de dincolo de gardul închisorii.
La Curtea Supremă se va ajunge însă abia după ce judecătorii de la Curtea de Apel își vor motiva decizia de acum. Procesul va începe cel mai probabil în primăvara anului viitor și se va finaliza în toamna lui 2013.

FRF i-a protejat pe anchetați

Până atunci, toți cei care sunt implicați în fotbal își vor desfășura activitatea ca până acum. La începutul acestui an, Comitetul Executiv al FRF a decis ca membrii anchetați pentru presupuse fapte penale să fie suspendați doar atunci când decizia de condamnare va fi definitivă și irevocabilă. Din acest motiv, Sorin Țerbea, de pildă, continuă să fie facă parte din CEx, deși e anchetat în „Dosarul Elicopterul”.
Dacă la Curtea Supremă se lasă cu pedepse privative de libertate (chiar și cu suspendare), șapte dintre actualii inculpați vor avea probleme: frații Ioan și Victor Becali își vor pierde licențele de impresari, Gică Popescu nu va mai putea să candideze la funcția de președinte al FRF, Copos și Pădureanu nu vor mai putea reprezenta oficial cluburile Rapid, respectiv Gloria Bistrița. La fel se va întâmpla și cu managerul Stelei. De asemenea, Gigi Nețoiu și-ar pierde locul de deputat, dacă va fi ales la „parlamentarele” de acum (candidează pe listele PPDD – Dolj).

Nu s-a demonstrat că s-a creat vreun prejudiciu. De trei ani și ceva, nu s-a adus nici o dovadă nouă, nici o probă. Ce justiție e asta? De la achitat la 8 ani cu executare e cale lungă! E o aberație
Gigi Nețoiu, fost acționar Dinamo

Sută la sută e nedrept. Adevărul este altul. Nu am luat alți bani de nicăieri. Am dovedit cu acte transferul lui Sânmărtean. Buba nu e la mine
Jean Pădureanu,

președinte Gloria Bistrița

Accept orice decizie. Vom lupta alături de aceiași avocați cu care am început. Singurul lucru de care mă tem sunt comenzile politice. Acum scorul e 1-1, rezultatul va fi dat de Înalta Curte
Ioan Becali, fost impresar

Trebuie să avem încredere în Justiție. Este vorba de o chestie comercială în care sunt implicate cluburile și anumiți agenți de jucători. Cei condamnați trebuie să își dovedească nevinovația
Mircea Sandu, președinte FRF

În rechizitoriu se spune că este foarte probabil ca banii să fi ajuns la Ioan și Victor Becali. Pentru asta să condamni pe cineva, că poate au ajuns banii la ei? Poate vreodată un prejudiciu să fie estimat? Prejudiciul trebuie să fie cert
Victor Becali, impresar

De unde a pornit avalanșa

„Dosarul Transferurilor” a ajuns în instanță pe 2 octombrie 2008, după doi ani de cercetări. Cazul a fost deschis de Sebastian Bodu, șef al ANAF în perioada 2005-2007, care a început să verifice documentele contabile în urma unor articole de presă vizavi de transferul lui Florin Bratu la Galatasaray, în 2003. „Am început investigația cerând documentele contabile ale cluburilor, pe care le-am confruntat apoi cu actele de la cluburile partenere din străinătate. Pe baza acestora am sesizat Parchetul… În perioada respectivă am discutat cu mulți oameni de fotbal. Unii se credeau pantere, alții recunoșteau în privat: «Domne, aveți dreptate, suntem în culpă, ce putem face să remediem situația?»”, mărturisea Sebastian Bodu într-un interviu pentru ProSport. La final, DNA a reținut un prejudiciu de 1,5 milioane de dolari în dauna statului și 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal, Dinamo, Rapid, Gloria Bistrița și Oțelul Galați.

Publicat: 13 11. 2012, 08:57
Actualizat: 13 11. 2012, 09:01