Două vești proaste și una bună pentru Becali după ce sindicatele din sistemul penitenciar cer reîncarcerarea sa: „E în perioada de încercare, iar liberarea condiționată poate fi revocată. Dar asta se întâmplă dacă e iar condamnat”
Legislația penală în vigoare îi este defavorabilă lui Gigi Becali, care ar putea intra iar la închisoare pentru noile infracțiuni comise, însă procedura este greoaie și face puțin probabil acest deznodământ, au explicat pentru ProSport specialiști în Codul Penal. Aceștia spun că procesul de revocare a liberării condiționate necesită parcurgerea a numeroase etape și nu poate fi inițiat de instituții ale statului prin autosesizare, ci este nevoie de plângere prealabilă a victimei (în acest caz, directoarea Penitenciarului Jilava).
Articolul 96, Alineatul 4 din noul Cod Penal prevede că instanța revocă suspendarea și dispune executarea pedepsei dacă se pronunță o condamnare la închisoare pe parcursul termenului de supraveghere (care în cazul lui Becali este de 8 ani). Latifundiarul a primit, în 2013, trei condamnări la închisoare în sumă totală de 8 ani, dar în România pedepsele nu se cumulează, ci se contopesc, astfel că, în final, Becali a rămas cu o condamnare de 3 ani și 6 luni din care a ispășit doar 1 an și 10 luni.
Becali crede că amenințările la adresa directoarei de la Jilava nu-l mai pot readuce după gratii
Latifundiarul a afirmat, pentru Mediafax, că solicitarea sindicaliștilor din sistemul penitenciar (care cer revocarea liberării condiționate pentru că a amenințat-o pe directoarea închisorii Jilava) „este o prostie”: „Uitați-vă la lege! Cerem ce vrem în țara asta, în lumea asta? Să îmi arate în lege unde pot cere asta! Eu nu comentez prostii. Astea-s prostii. La mine s-a terminat termenul pentru eliberare condiționată”. Declarația de mai sus a fost împănată, în dialogul cu jurnalista Firuța Flutur, de jigniri pe care proprietarul din umbră al FC FCSB le-a proferat la adresa directoarei de la Penitenciarul Jilava.
„Victima trebuie să facă plângere prealabilă. Autoritățile statului nu se pot autosesiza„
Numai că lucrurile nu sunt chiar atât de simple precum le-a prezentat Gigi Becali, care chiar poate reveni după gratii, de unde a fost eliberat înainte de termen pe motiv de bună purtare. „El este în perioada de încercare (n.r. – de 8 ani). În acest interval, liberarea condiționată poate fi revocată. Dar revocarea nu se face așa, la cererea cuiva. Liberarea condiționată se revocă atunci când faci o altă infracțiune și ești condamnat pentru această faptă. Numai prin o nouă condamnare se revocă liberarea condiționată. Altfel, chiar dacă faci mai multe infracțiuni, dar nu primești condamnări, nu se întâmplă nimic. Trebuie deschis dosar penal, trebuie parcurse toate etapele. Sindicaliștii n-au calitate. Până nu este condamnat, nu e nicio problemă pentru el”, a explicat avocatul contactat de ProSport.
Sursa spune că Becali este protejat de consecințele faptelor sale prin faptul că instituțiile statului nu se pot autosesiza în această speță: „Amenințarea este infracțiune la plângere prealabilă. Ai 90 de zile să faci plângere la Parchet împotriva făptuitorului. Deci, victima are trei luni de acum încolo. Așadar, nu se autosesizează, ci se face plângere prealabilă. Sunt infracțiuni la care se poate sesiza și organul competent, statul, dar amenințarea nu intră în această categorie”.
„Dacă e condamnat, execută restul de pedeapsă din vechea sentință, la care se adaugă noua pedeapsă”
Totuși, dacă victima depune plângere, iar procurorii demonstrează că Becali a amenințat-o, atunci latifundiarul din Pipera nu mai are scăpare: „Presupunând că se parcurg toate aceste etape și este condamnat, se revocă suspendarea executării pedepsei și se cumulează restul de pedeapsă cu noua condamnare. Subliniez că nu acestea nu se mai contopesc, cum a fost în 2013, ci se cumulează. Adică la restul de sentință veche, de 1 an și 8 luni, se va adăuga pedeapsa cea nouă”.
Pasajul din Codul Penal care i se aplică lui Gigi Becali este Articolul 96, Alineatele 1 și 4: „Revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere. (1) Dacă pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheată, cu rea-credință, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligațiile impuse ori stabilite de lege, instanța revocă suspendarea și dispune executarea pedepsei. (4) Dacă pe parcursul termenului de supraveghere cel condamnat a săvârșit o nouă infracțiune, descoperită până la împlinirea termenului și pentru care s-a pronunțat o condamnare la pedeapsa închisorii, chiar după expirarea acestui termen, instanța revocă suspendarea și dispune executarea pedepsei”.