După Național Arena, Bucureștiul se va bucura de un nou complex de cinci stele!** SPECTACULOS: Proiectul noii Săli Polivalente a fost aprobat de Guvern și va demara anul acesta
După ce proiectul Esplanada a fost îngropat de Emil Boc, care anunța cu surle și trâmbițe că va crea o nouă Sală Polivalentă ultramodernă și multifuncțională, Bucureștiul poate avea, pe lângă un stadion de cinci stele, și o sală modernă.
Guvernul a aprobat ieri cererea lui Oprescu, astfel că un teren va trece în subordinea Primăriei, urmând ca pe acesta să se pună bazele viitoarei construcții. Consiliul General al Municipiului București a solicitat Executivului ca terenul aferent proiectului Esplanada să fie trecut în proprietatea Primăriei București, astfel că cei 106.000 metri pătrați existenți vor crea cadrul perfect pentru ridicarea noii săli.
„Am aprobat prin Hotărâre de Guvern trecerea terenului de la Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului în domeniul public al Municipiului București și în administrarea Consiliului General al Municipiului București. Există de altfel un studiu de fezabilitate și un proiect făcut de Compania Națională de Investiții. Sala Polivalentă o va construi Primăria Municipiului București cu sprijinul Guvernului. Așa cum Primăria a construit Arena Națională, iar acum o administrează, la fel se va întâmpla și cu sala„, a spus Victor Ponta.
Arenă de 12.000 de locuri
Chiar dacă inițial luase în calcul o sală impunătoare, care să aibă ca model Opera din Sidney, primarul Capitalei și-a dat seama că o astfel de arenă nu s-ar justifica, fiind greu de crezut că evenimentele organizate aici vor umple tribunele. Așadar, costurile ar fi fost foarte mari și construcția nu s-ar fi amortizat, probabil, decât într-o perioadă extrem de lungă.
În acest moment, Oprescu și Ponta se gândesc la o sală modernă, de 12.000 de locuri, care să poată găzdui meciuri de baschet, handbal, tenis, hochei și volei, dar și concursuri de gimnastică.
„Nu ne trebuie o sală de 18.000 de locuri, am fost de mai multe ori în cea de la Istanbul și nu cred că o s-o umplem. Dacă facem ceva uriaș, ne va costa foarte mult întreținerea. Hai să facem sala aceea de 12.000, dar hai să îi dăm drumul anul acesta. Lumea sportului să se decidă asupra unui proiect ca să îi putem da drumul anul acesta. Nu știu care, dar să fie unul dintre proiecte. Pentru că dacă mergem pe patru proiecte nu o să facem niciunul. Dar eu n-aș vrea ca sala asta să coste mai mult decât sala de la Londra„, a mai spus Ponta.
„Municipiul București înregistrează un deficit major pe segmentul bunurilor imobile destinate dezvoltării și implementării unor proiecte în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului și a unor proiecte din domeniul cultural. Programul de dezvoltare al Municipiului București cuprinde proiecte privind reabilitarea și modernizarea infrastructurii urbane și de dezvoltare imobiliară. Considerăm că terenul aferent amplasamentului Esplanada se pretează la aplicarea unor astfel de proiecte ale municipiului București„, a punctat Oprescu.
De ce s-a blocat proiectul Esplanada
Circa jumătate din terenul de peste zece hectare pe care se anunțase a fi dezvoltat proiectul Esplanada din București este revendicat de foștii proprietari, ceea ce a dus la întârzierea cu peste 4 ani a investiției evaluată la circa un miliard euro.
Inițial, lucrările erau prevăzute să înceapă în 2007, pentru derularea investiției autoritățile încheind încă din 2006 un memorandum de colaborare cu reprezentanții dezvoltatorului.
Proiectul urma să fie dezvoltat pe un teren de 10,7 hectare și să aibă o suprafață totală construită de 800.000 metri pătrați. Investiția ar fi inclus clădiri de birouri, comerciale, hoteliere, rezidențiale și cu destinație socială și culturală.
Statul român, care deține o parte din teren, ar fi urmat să beneficieze, după realizarea primei faze a proiectului, de o clădire în valoare de peste 40 de milioane de euro destinată activităților culturale, spații de birouri pentru instituții ale statului de circa 12.000 de metri pătrați, precum și parcări subterane publice.
Întregul ansambl ar fi trebuit să revină statului după 49 de ani, când expira parteneriatul cu dezvoltatorul proiectului.