„E ziua lui Băsescu, poate se amână” Cum au trăit inculpații noul termen din Dosarul Transferurilor
Imagine fabuloasă la finalul termenului de luni din „Dosarul Transferurilor”: toți avocații apărării, șase la număr, adunați în fața pupitrului numit în termeni specifici „bară”, surescitați de discursul procurorului. Robele negre parcă se aflau în blocstart, gata să se năpustească spre cel care încerca să le demonteze solicitările. Acest tablou este sugestiv pentru stadiul în care a ajuns procesul celor opt oameni din fotbalul românesc: apărătorii lor și-au făcut un scop din a trage de timp, în timp procurorul de caz Cristian Anghel se străduie să le taie avântul. Decizia este însă în mâna judecătoarei!
Copos – în formă, Stoica – izolat
George Copos a venit primul în sala de judecată și nu a părut la fel de apăsat ca alte dăți. Fostul patron al Rapidului s-a salutat cordial cu unul dintre avocați și discuția a început cu o glumă: „Dacă tot e ziua lui Băsescu, poate se dă amânare”. Copos a trecut la chestii serioase. A citit cu atenție câteva file, pentru a-și reîmprospăta detaliile despre transferurile care l-au dus în fața instanței, iar când a ridicat capul din dosar a făcut-o pentru a căina situația investitorilor români, hăituiți de justiție.
Apariția lui Cristi Borcea i-a readus buna dispoziție. „Ce ne facem domne cu echipa asta cu 300 de suporteri? Dinamo…”. Borcea nu l-a auzit sau s-a făcut că nu aude. Dinamovistul s-a așezat în primele rânduri, alături de frații Becali și Gică Popescu.
Copos l-a reperat și pe Ioan Becali. „Ai auzit că există o aplicație pe telefon prin care nu mai îți pot fi decriptate convorbirile? Plătește 10 dolari pe lună sau 100 de pe an”. „Ce mai îmi trebuie mie tehnologie? Dacă aș mai trăi o sută de ani, poate m-ar interesa”, i-a replicat Becali. Toți au stat grupați în partea dreaptă a sălii, mai puțin Mihai Stoica. Stelistul a preferat colțul opus.
La termen au lipsit Gheorghe Nețoiu și Jean Pădureanu, ambii reținuți de probleme medicale. Dintre martorii solicitați de apărare, au venit doar Dinu Gheorghe (președinte la Rapid în perioada plecării lui Dulca la Pohang Steelers) și Ion Ionică (președinte CS Oțelul Galați între 1998 – 2002 / „cazul Arhire” și „cazul Cernat”).
Dinu Gheorghe (58 de ani), referitor la „cazul Dulca”. „Am refuzat să semnez contractul care mi s-a pus în față pentru că nu am înțeles rostul pentru care s-a defalcat suma de 450.000 de dolari în două contracte. Unul era de 330.000 de dolari, celălalt de 120.000 de dolari”… „În anul 2006, cu ocazia unui control dispus de ANAF, am aflat că Rapid împrumutase pe Ioan Becali cu 500.000 de dolari și cu 600.000 de dolari pe Gheorghe Popescu”.
Ion Ionică a uitat ce-a declarat
Ion Ionică (67 de ani), referitor la „cazul Cernat”. „Referitor la transferul lui Cernat la Dinamo, am participat la o întâlnire la un restaurant din Galați la care au mai luat parte Mihai Stoica, Victor Becali, ca reprezentant al clubului Dinamo, și Florin Cernat”… Mai târziu: „Victor Becali nu a semnat niciun document și nici nu a prezentat vreun mandat de reprezentare de la Dinamo”…
Fostul șef de la Oțelul s-a încurcat apoi în declarații la „cazul Arhire”. „Întreaga conducere administrativă a Combinatului Siderurgic, care sponsoriza clubul, a fost de acord cu transferul lui Arhire la Pohang”. Procurorul a intervenit și i-a citit apoi martorului ceea ce declarase la instanța anterioară: „De acest transfer s-a ocupat exclusiv Mihai Stoica împreună cu Sică Pușcoci. Conducerea administrativă nu a știut de transfer”. Judecătoarea l-a întrebat atunci pe Ionică dacă recunoaște și menține declarațiile anterioare, iar acesta a răspuns DA.
Miza avocaților: expertiza contabilă
După cei doi martori, au avut cuvântul avocații, câțiva dintre ei solicitând o expertiză financiar contabilă, care să fie realizată de un expert independent. Probatoriul s-a bazat pe un raport al Gărzii financiare. Judecătoarea a anunțat că se va pronunța asupra acestei cereri pe 11 noiembrie, la următorul termen, însă aprobarea solicitării ar lungi procesul cu luni bune. Procurorul de caz a avut ultimul cuvânt și a încercat să demonteze toate cererile avocaților, pledoaria sa bazându-se în special pe decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a stabilit cu exactitate care sunt direcțiile și limitele rejudecării cazului la Curtea de Apel.
Avocații au încercat la final să aibă ultimul cuvânt, dar judecătoarea nu le-a permis să ia cuvântul. Faptul că a dat un termen atât de scurt, de numai o săptămână, poate fi un semnal că se dorește finalizarea acestui dosar înainte de apariția noului Cod Penal (1 februarie 2014).
Contra, amendă și mandat de aducere
La termenul de luni au lipsit martorii Cosmin Contra, Sică Pușcoci, Nicolae Badea și Gheorghe Pecheanu. Instanța a emis mandate de aducere pe numele lor și o amendă contravențională de 3.000 de lei pentru fiecare. Fostul președinte al Consiliului de Administrație al FC Dinamo, Nicolae Badea, și-a motivat absența prin faptul că este plecat în străinătate, el transmițând instanței o fotografie prin care a arătat că în momentul de față se află în Dubai. Din câte se pare, acesta ar avea unele probleme medicale, absența sa fiind cauzată de investigații la o clinică privată.