București, Romexpo, Târgul de carte Gaudeamus. La standul editurii Art stă o probă de virtuozitate scriitoricească și traductologică: „Dispariția”, de Georges Perec, în tălmăcirea lui Șerban Foarță. O bulină de pe copertă atrage atenția: „Un roman fără E-uri”. În permanenta rocadă a sensului propriu cu sensul figurat, la început nu știi încotro bate avertismentul de pe copertă. Să fie oare vorba despre o carte sănătoasă, fără toxine sau conservanți literari? Sau despre un text din care lipsește programatic una dintre literele alfabetului? Răspunsul corect e al doilea. Georges Perec a scris „Dispariția” făcând abstracție de litera „E”, trimițând-o pe banca de rezerve.
Singurele „E”-uri sunt cele din numele autorului și traducătorului. În rest, nimic. Deschizi cartea la întâmplare și te convingi: „Clopotnița sună amiaza: un dangăt cu zvon grav, în dungă, bătând a mort sau a prăpăd. Clifford crăpă un ochi. Va fi avut un somn căznit”. Și tot așa. Parma, Stadio Tardini. Un Ștefan Radu întremat joacă pentru Lazio, la câteva zile după ce ținuse să rateze amicalul Italia – România. Spre deosebire de Georges Perec, Ștefan Radu n-a scris doar „Dispariția”, ci și „Reapariția”, operă de certă adâncime pentru cei atrași de miracolele medicinei de azi, capabilă să transforme un beteag într-un mustang în trei-patru zile. Fenomenul nu e nou. Au mai existat bolnavi închipuiți, care s-au pus pe picioare printr-un vrăjitoresc pocnet din degete, la semnul unei baghete fermecate. Acum însă nota de sfidare parcă a deranjat mai mult ca de obicei. Ștefan Radu încă n-a învățat că există „E”-uri bune și „E”-uri rele. Primele sunt cuvinte care fac parte din bagajul oricui intră pe teren: emoție, elan, echilibru, empatie, entuziasm. Celelalte sunt toxine care înnegresc sufletul, pervertesc mintea și declanșează judecăți incorecte.
Sfatul dat cu rea intenție face parte din această categorie. Ștefan Radu a fost prost sfătuit și riscă autogolul. Pe teren, el a primit notă mare, iar jocul lui a fost descris în nuanțe trandafirii de presă: „Bella intraprendenza e pericolo nelle ripartenze”. Dincolo de meci, însă, Ștefan Radu trebuie să mai afle două lucruri. Primul: pe lume nu există doar „E”-uri, ci și euri. Dilatate, debordând de orgoliu, ranchiună, interese impure, patimă și apetit pentru răzbunare. Al doilea: dacă un scriitor a compus un roman de 330 de pagini fără o anume literă, și naționala va putea să joace fără un anume fundaș, fie el și de la Lazio. Cel care va avea de pierdut, alegând „E”-urile rele în locul „E”-urilor bune, va fi eul lui Ștefan Radu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER