Ei, fără casă, FRF, fără rușine! Campionii europeni din naționala homeless au povestit cum au fost umiliți de federație
Românii au fost singurii fără diurnă în Germania, astfel că au privit, de lângă teren, cum restul jucătorilor vizitează vestiarul de la Allianz Arena
În 2012, naționala Homeless de fotbal a României a devenit campioană mondială în Mexic. Jucătorii au primit aplauze și o cupă. Un an mai târziu, scenariul s-a repetat. De data aceasta în Germania, la Campionatul European, acolo unde echipa antrenată de Mihai Rosus a câștigat finala contra Bosniei, scor 6-4. Cupă și aplauze pentru singurii jucători care au purtat veste și nu tricouri la fiecare meci disputat. În gențile mici ale celor șapte fotbaliști se afla și un echipament sportiv, primit de la FRF: tricouri cu mânecă lungă și măsura XXL. „Cum să purtăm așa ceva? Doamne ferește!”, au replicat fotbaliștii.
Bosnia a vrut să-i ajute
„Păream ai nimănui pe acolo. Când au aflat de situația noastră, celelalte echipe au fost șocate. În finala contra Bosniei, antrenorul lor a venit la noi și ne-a spus că ne dă el al doilea rând de echipament pe care-l au ei, că și așa nu îl folosesc, iar noi păream să avem nevoie de el. Am refuzat”, spune ușor trist Laurențiu Simionac (26 de ani), căpitanul naționalei. Pe lângă privirile pline de compătimire, campionii europeni au trebuit să înghită în sec atunci când a venit vorba de vizitat. Celelalte echipe beneficiau de o diurnă generoasă. Ei, în schimb, aveau un tricou cu mânecă lungă, aranjat într-un bagaj: „Am fost și noi la Allianz Arena. Pentru că nu aveam niciun ban, am stat pe lângă teren. Ceilalți au intrat la vestiare, au dat la poartă. De unde era să scoatem 16 euro?”, își reamintește antrenorul. Chiar și așa, jucătorii au fost încântați de stadion: „Era mare și frumos. Păcat că nu am putut să-l vedem mai mult”.
UEFA a cerut email‑ul lui Sandu
Văzând condițiile în care s-au deplasat la CE, oficialii UEFA care au inițiat acest proiect s-au interesat de situația românilor. Nu mică le-a fost mirarea să afle că antrenorul a fost nevoit să se împrumute pentru a face deplasarea în Germania: „Nu știu cum o să-i dau ăia 450 de euro înapoi”, a spus antrenorul. Dat fiind faptul că FRF a primit bani pentru acest proiect și a oferit, în schimb, un echipament rămas din iarnă, delegatul UEFA a cerut email-ul șefului Federației, pentru a-l trage la răspundere. Doar cupa le-a rămas de la întoarcerea din Germania. Urmează îngrijorările legate de Campionatul Mondial din Polonia, din august: „Să văd de la ce prieten mă mai împrumut în august”, a declarat mâhnit antrenorul singurei naționale care, spre deosebire de cea susținută intens de FRF, câștigă. Și nu doar cu Andorra sau Trinidad Tobago.
Naționala Homeless nu a fost premiată cu niciun ban pentru titlul european câștigat
Refuzați de Rădoi, Raț, Chivu și Mutu, au apelat la Măruță
Fiecare echipă națională Homeless are un ambasador. Franța, pe Cantona. Anglia, pe Rio Ferdinand. România îl are pe… Cătălin Măruță. După ce au jucat pe veste cu mesajul „S.O.S. Măruță”, fotbaliștii și antrenorul i-au propus realizatorului „Happy Hour” să le fie ambasador. Mihai Rosus a dezvăluit faptul că Rădoi, Raț, Chivu și Mutu nu au răspuns cererii lor: „Noi am încercat. Asta e. Dacă nu vor, nu vor”, a declarat acesta. Măruță i-a avut ieri invitați în emisiunea sa pe singurii fotbaliști români campioni europeni în 2013.