Acesta este bancul preferat despre propria breaslă a lui Gabriel Zbârcea, președintele Comisiei de Etică a FRF. Recent, el a descoperit că rechinii din fotbalul românesc nu au astfel de rețineri alimentare: deși are situații limpezi pe care le-ar putea judeca, în acest moment Comisia de Etică nu poate să se autosesizeze.
Gabriel Zbârcea, președintele Comisiei de Etică, este unul dintre cei mai cunoscuți avocați. Din păcate, îi lipsesc spețele, deși fotbalul românesc nu duce lipsă de scandaluri
Cum de a apelat Mircea Sandu la dumneavoastră pentru șefia Comisiei de Etică? Mă știa de acum zece ani, când am făcut parte timp de vreo opt luni din Comisia Contracte, Statute și Regulamente. Mi-aduc aminte de un caz celebru cu Zambon și Poli Timișoara, cu toată echipa neplătită. Am stat de dimineață până seara să judecăm, erau ședințe-maraton de genul celor pe care le ținea fostul prim-ministru Victor Ciorbea la Guvern.
Ce poți să câștigi făcând parte dintr‑o astfel de comisie? Nu câștigi nimic. Apropo de Comisia de Etică, eu am solicitat să avem onorariu pe ședință. Câtă vreme nu am avut decât o singură ședință, cea în care ne-am prezentat unul altuia, nu aveam ce încasa. Oricum, am cerut ca acea remunerație să fie donată băiatului lui Cosmin Pașcovici.
Cât de mulțumit sunteți de perspectivele pe care le are Comisia de Etică, în condițiile în care nu ați existat până acum? Dacă nu se va întâmpla ceva cu această comisie, se va putea spune că s-a născut proiect și va muri speranță. În momentul acesta nu sunt deloc încântat, sunt chiar dezamăgit de ceea ce se întâmplă cu Comisia de Etică.
„Nu am știut că nu ne putem autosesiza”
Știați în momentul formării comisiei că nu vă veți putea autosesiza? Am crezut că mă pot autosesiza. Am crezut că vom avea suport, că se va merge cu acest proiect până la capăt. Problema este, într‑adevăr, a autosesizării. Nu ne putem sesiza, comisia funcționează doar la sesizarea unuia dintre aceștia: președintele FRF, secretarul general al FRF, președintele Ligii, secretarul Ligii, Comitetului Executiv, Adunarea Generală…
Domnul Dragomir a spus deja public faptul că în acest moment Comisia de Etică nu are nici cap, nici coadă. Am auzit… E foarte complicat, probabil, pentru domniile lor, deoarece sunt supuși la rândul lor acestei comisii. Deasupra noastră nu vedeam decât pe Dumnezeul domeniului, adică TAS. Deci oficialii FRF și LPF ar intra sub incidența acestei comisii. Dacă mă uit în ultimele două luni, de când s-a înființat Comisia de Etică, au fost chiar declarații făcute de domniile lor, care puteau intra lesne sub incidența autorității acestei Comisii de Etică. Eu am numărat vreo cinci-șase cazuri pe care le tot așteptam, ultimul este cel dintre Gigi Becali și Dinu Gheorghe. Au mai fost însă Porumboiu – Paszkany, Porumboiu cu Dorinel Munteanu, Gigi Becali – Dumitru Dragomir, care mi s-au părut grave și am așteptat să fim sesizați.
„Mi-a fost teamă să nu fiu înjurat zilnic la TV”
Cu cine v-ați consultat înainte să luați decizia de a face parte din această comisie? Am luat decizia singur. Am zis să nu mai chibițez de pe margine și să ajut fotbalul românesc dacă am această posibilitate.
Cum credeți că va fi percepută asocierea imaginii dumneavoastră cu fotbalul românesc? Au fost temeri legate de faptul că am un business respectabil în spate, totuși îmi place fotbalul, îl urmăresc și poate că la un moment dat voi fi mai implicat în acest domeniu decât sunt în momentul de față. Grija mea era să nu mă trezesc înjurat zi de zi la televizor. Mă gândeam că am trei copii acasă și n-aș vrea să mă trezesc jignit fără nicio noimă.
Cum ați caracteriza sprijinul pe care l-ați primit până acum în privința funcționării comisiei? Aceasta era o altă temere a mea – cea legată de suportul pentru a-mi duce la bun sfârșit mandatul. Trebuie să mărturisesc faptul că până acum nu am acest suport, în condițiile în care nu am primit niciun fel de sesizare.
Cu ceilalți membri ai comisiei ați avut vreun dialog? Vă știați cu vreunul dintre ei? Nu am discutat, nu mă știam cu niciunul dintre ei.
„M-au impresionat discuțiile dintre Borcea și Avram” Ce v-a atras atenția în stenogramele publicate recent în presă, apropo de relaționarea arbitri – conducători de club? M-au impresionat în mod special discuțiile pe care le aveau domnii Borcea și Avram.
În presa sportivă există delicatețea de a întreba cât câștigă intervievatul. Ce tarif orar aveți ca avocat? Spre maximul care se practică în domeniu. Undeva la 300 de euro pe oră.
Și, în aceste condiții, sunteți dispus să pierdeți timp cu o comisie care nu se știe când va funcționa? Am spus că îmi place fotbalul. Joc fotbal de două ori pe săptămână, sunt căpitanul unei echipe de amatori care joacă într-o competiție dedicată unor companii cu nume din România. De asemenea, merg să văd fotbal pe Dinamo, la CFR am mers în Liga Campionilor. Am văzut finale de Liga Campionilor, am mers în Danemarca atunci să văd România.
Deci țineți cu Dinamo… Nu, nu pot să spun cu ce echipă țin. Pot să vă spun doar că nu mai regăsesc echipa cu care țin așa cum era pe vremuri.
„I-am spus lui Mircea Sandu că mă cunosc cu patroni din fotbal”
Din cauza atmosferei sau a managementului care este acolo? Nu vă pot spune, pentru că apoi ar fi prea evident.
În calitatea de președinte AVAS, ați gestionat soarta RAFO. V-ați cunoscut cu Marian Iancu atunci? Niciodată nu m-am întâlnit cu domnia-sa. Dosarul RAFO a fost la AVAS și eu m-am zbătut foarte mult ca statul să-și recupereze integral acea creanță și am dorit ca respectiva companie să nu fie lichidată, așa cum dorea FMI. La lichidare, statul român nu mai lua nimic, pentru că erau alți creditori privați, mai mult sau mai puțin controlați de acea companie, care aveau un rang privilegiat în fața statului. Până la urmă, RAFO și-a plătit dările la stat și a fost OK.
Recent ați consiliat Ana Group, companie a domnului Copos, în asocierea cu GTC pentru construirea unor turnuri de birouri. Nu vor apărea conflicte de interese plecând de la astfel de situații? I-am menționat președintelui Sandu că îi cunosc pe unii dintre patronii de cluburi. În activitatea mea profesională am avut discuții cu mai mulți președinți de cluburi sau patroni. La AVAS l-am cunoscut pe Gigi Becali. În activitatea profesională i-am cunoscut pe Nicolae Badea, pe Paszkany, pe Ioan Niculae de la Astra. Pe domnul Copos l-am cunoscut când dânsul a fost viceprim-ministru, iar eu eram la AVAS.
Am văzut că sunteți partener de afaceri cu domnii Badea și Paszkany într-o societate. Nu, nu…
E vorba de Clubul Vinului. Clubul Vinului cred că e o asociație, sunt vreo 50 de membri, nu i-am întâlnit niciodată acolo. Oricum, nu am împărțit profituri. Repet, i-am precizat domnului Sandu că i-am cunoscut. Eu nu mă văd incompatibil sau dependent financiar de vreunul dintre cei care au colaborat cu societățile noastre.
Cu domnul Becali cum ați interacționat pe vremea când erați președintele AVAS? A fost foarte interesantă experiența. Achiziționase o societate și problema era legată de interpretarea unei anumite legi, nu mai rețin numele societății… A venit împreună cu un băiat, care era un avocat bine pregătit, cred că Ciubotă îi spunea. Am discutat cu domnul Becali și a plecat mulțumit, deși nu a obținut ceea ce își dorea. Cred că am fost destul de convingător pentru el, pentru că atunci când am plecat de la AVAS a început să mă laude la OTV. Susținea că m-a dat mafia afară, ceea ce nu era adevărat.
„FRF ar trebui să consulte case de avocatură pentru cazuri speciale”
Casa de avocatură Goran Biriș are o arie de practică pe drept sportiv. Vă interesează zona? Nu numai ei, și Tudor Chiuariu are o practică bună în această zonă, l-a reprezentat pe Lopez Caro în dosarul cu Porumboiu. Ar reprezenta interes pentru noi din două perspective. Ar fi achizițiile publice dacă se dorește să se facă proceduri transparente de licitație la FRF și LPF. Ar trebui să fie consultați specialiști care se ocupă de așa ceva pentru astfel de procese. O a doua arie importantă ar putea să fie cea legată de contractele dintre cluburi și jucători.
Ce părere aveți despre cazul Craiova? Nu îl cunosc, deci nu pot vorbi. Eu cred însă că pe anumite cazuri mai complicate, cum este acesta, federația ar trebui să solicite diverse opinii legale din partea unor case de avocatură. Și clienții noștri au departamente juridice interne, dar când sunt probleme importante, ne solicită ajutorul. Ca microbist, regret situația pe care o trăiește Craiova.
Când intrați în politică? Nu știu, depinde de ofertă.
Și acum câțiva ani ați spus același lucru… Nu voi participa la următoarele alegeri. Nu mă regăsesc nicăieri. E o lipsă puternică de repere la nivelul generației mele. Paradoxul este că același lucru îl spuneam și acum șapte ani, și acum zece ani, dar, uitându-mă în urmă, constat că totuși mai existau. Acum, pe măsură ce trec anii, observ din ce în ce mai puține repere.
„Trebuie să existe voință cu adevărat ca să funcționeze Comisia de Etică”
Cu domnul Sandu când ați vorbit ultima dată? În iulie, la federație. Am vrut să-l sun să-i spun că trebuie făcut ceva cu Comisia de Etică. Ori anunță că s-a terminat povestea… În acest moment, Comisia de Disciplină și Comisia de Etică se călcau pe bătături. Eu cred că până nu se rezolvă cu chestiunea autosesizării, nu se va întâmpla mai nimic. Și evident că-mi pun problema dacă să mai rămân sau nu în această postură.
Cât mai sunteți dispus să așteptați? Eu am corespondat cu juristul FRF săptămâna trecută și aștept… Aștept.
Ar trebui să acționați în baza Codului de Etică al FRF. Ați apucat să-l citiți? Ce părere v-a făcut? Conține principii generale. Eu când m-am uitat prima oară pe el, mi-am dat seama că nu am instrumente de lucru. Aici nu se regăsesc sancțiunile și am întrebat: eu ce sancțiuni aplic? „Vezi disciplinarul”. Repet, trebuie regândite partea de autosesizare, partea de sancționare, partea de suprapunere de atribuții între Comisia de Etică și Comisia de Disciplină. Dar înainte de toate trebuie să existe voință să se întâmple ceva.
Domnul Sandu părea entuziasmat de proiectul acesta. Ce credeți că s-a schimbat? Da, așa l-am simțit și eu. Cred însă că sunt mai multe centre de putere în cadrul fotbalului românesc.
A fost șeful AVAS Actualul președinte al Comisiei de Etică a devenit cunoscut și apreciat în spațiul public pentru activitatea de președinte al Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Din această postură a participat la pregătirea vânzării BCR către Erste contra unei sume record – 3,75 miliarde de euro pentru 61,88% din acțiuni. În momentul tranzacției efective nu mai era șef al AVAS, urmărind evenimentul din fața televizorului. Are imaginea unui tip curajos și incoruptibil
Mandatul de la AVAS i-a adus lui Gabriel Zbârcea aura unui tip curajos și incoruptibil. Din această postură a luat măsuri extrem de sensibile, precum blocarea în 2005 a conturilor societăților care aveau debite mari față de Casa Națională de Asigurări pentru Sănătate. Peste 1.300 de companii au fost forțate să-și achite datoriile pentru a funcționa normal. Printre societățile afectate s-au aflat și cele care administrau cluburile Dinamo, Universitatea Craiova și FC Național. Ulterior a fost poreclit „Recuperatorul”.
Articol publicat de Ștefan BELDIE
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER