El e eroul olimpic. Și-a vândut medalia de argint de la Rio pentru a ajuta un copil cu tumoră malignă oculară. „Acum, medalia valorează cât sănătatea micului Olek”

de Andru Nenciu

EROU OLIMPIC e eticheta des atașată nenumăraților sportivi care fie reușesc să câștige o probă la JO, fie să spună lumii întregi  povestea din spatele evoluției lor. EROU OLIMPIC i se potrivește cel mai bine, zilele acestea, medaliatului cu argint la aruncarea discului. Piotr Malachowski (67,55 m) are 33 de ani, se clasase pe doi și la Jocurile Olimpice din 2008, iar pe Maracana din Rio a pierdut aurul, la ultima încercare, în fața germanului Christoph Harting (68,37 m). Nimic neobișnuit: unul dintre zeii probei cu farfurii zburătoare s-a exprimat aproape de nivelul său obișnuit (71,84 m PB / Hengelo 2013 – al cincilea rezultat din toate timpurile), însă și-a lărgit zâmbetul doar de pe trepta a doua a podiumului. Ce a urmat…


Piotr, pe podiumul de premiere de la Rio

… revenirea acasă a însemnat filmul obișnuit. Și cadrele pe care le mai trăsese și în urmă cu opt ani, după experiența din Cuibul de Pasăre. Flori roșii la aeroport, zâmbete colorate din partea autorităților și interviuri cu întrebări pe subiect. Sau pe lângă.
Dar secvențele obișnuite s-au oprit dintr-o dată. Brusc. Brusc și brutal.

Cu biscuitul de la cafea într-o mână și cu smartphone-ul în mâna de aruncare, Piotr citi, într-o dimineață. un SMS de la doamna Gosha, o mamă disperată. O secundă stătu în cumpănă, dar a cuprins imediat cu privirea un punct imaginar din tavan. Și a rămas țintuit în fotoliul din catifea. Mai rece ca lama unui bisturiu, mesajul se centra pe o idee sfâșietoare: „Olek, fiul meu, de doar trei ani, suferă de retinoblastomă, cancerul care afectează vederea”.
Malachowski a frunzărit câteva pagini ale i-Phoneului, a dat trei telefoane și s-a documentat. A aflat că mogâldeața suferindă are nevoie de un tratament în valoare de peste 120.000 de dolari pentru a spera în vindecare! Dar nu în Polonia, ci doar la o clinică din New York. Ce a urmat…


O rază de speranță pentru micuțul Olek

Potrivit csid.ro, retinoblastomul este o tumoră malignă oculară, ce se dezvoltă în retină. Retinoblastomul apare în general la copiii cu vârste de sub 6 ani, cel mai frecvent diagnosticat fiind la copii cu vârsta între 1 – 2 ani. Frecvența acestui tip de cancer variază între 1 la 18.000 și 1 la 30.000. Retinoblastomul poate apărea unilateral 75% sau bilateral 25%. 90% din pacienții nou diagnosticați cu retinoblastom nu au istorie familială, doar la 10 % dintre aceștia există cazuri de retinoblastom în familie, scrie sursa mai-sus citată.


Postarea inițială de pe contul oficial al atletului polonez

Campion mondial en-titre (Beijing 2015), polonezul nu a plecat în fireasca vacanță până când nu și-a terminat… încheierea. Atleții denumesc „încheiere” relaxarea musculaturii de după un concurs sau de după o ședință tare de antrenament. Pentru Piotr încheierea din Polonia de după toată presiunea generată de o ediție a JO a însemnat o provocare de suflet. Iar colosul de pe pistă a lucrat cu mintea și cu inima.

„Medalia înseamnă un vis devenit realitate pentru orice sportiv care participă la Jocurile Olimpice. M-am bătut pentru aur, însă am reușit să iau doar argint. Dar acum pot transforma valoarea acestei medalii în aur. Cu ajutorul vostru. Fac apel la voi să ne luptăm pentru sănătatea acestui copil”, a scris Piotr pe pagina sa de facebook. Postarea a devenit scânteia care a aprins cascada de reacții, postarea a reprezentat gestul care a însemnat generozitate, respect, inițiativă și altruism. Piotr anunța astfel că-și vinde medalia pentru o sumă de bani care ar fi ajutat-o pe mama băiatului să prindă curaj pentru a atinge cei 120.000 de dolari.

Iar oamenii cu reacție din Polonia au avut reacție. Nici până azi, vicecampionul olimpic nu a spus cine i-a cumpărat medalia și care a fost suma oferită, însă rezultatul e previzibil. Ziariștii din Polonia au aflat că metalul argintiu câștigat prin piruete și aruncări cât mai lungi de Piotr pe Maracana a intrat în posesia cuplului miliardar Dominika și Sebastian Kulczik, semn că totalul de care avea nevoie Olek ar fi fost acoperit. Iar următoarea postare a atletului înalt de 1,93 m și greu de 135 kg a confirmat previziunea.

„Medalia mea valorează mult mai mult acum. Valorează cât sănătatea micului Olek. Am arătat că împreună putem înfăptui minuni”, a scris Piotr, comunicând subtil că tratamentul puștiului poate să înceapă.

Punct țintit, punct lovit: prin dragoste vărsată cu polonicul de Dumnezeu, inițiativă și prin forța de propagare a informațiilor prin rețelele de socializare. Pentru a pune calitățile umane ale atletului polonez într-un context mai larg, ProSport a stat de vorbă cu fosta discobolă Nicoleta Grasu, multiplă medaliată a României la CM și CE, atletă cu șase ediții ale JO în palmares, și fostă colegă cu Piotr.

Cuvintele Nicoletei țin loc de încheiere: „Prin ceea ce a făcut, Piotr este un exemplu de urmat. A popularizat drama băiatului și a arătat că are un suflet mare. Îl cunosc de mult timp, e un tip tonic, e unul dintre liderii lotului Poloniei, nu e îngâmfat, nu are fițe, e respectuos și bine educat. E un om de nota 10. A conștientizat că medalia lui nu trebuie să-i stea ca un bibelou în sufragerie! Ci cu ajutorul ei poate să ofere vedere unui om, unui copil. Poate cel mai important lucru: vederea”. Prin inițiativa pe care a avut-o, Piotr Malachowski e un adevărat erou. Un EROU OLIMPIC.


Discul reprezintă una dintre cele mai tehnice probe din atletism. Necesită îndemânare, viteză de reacție, forță, explozie

68,12 m e recordul României la disc: Iosif NAGY (Zaragoza, 1983)

71,84 m e cea mai bună performanță atinsă de  Pior MALACHOWSKI (Hengelo, 2013) – a cincea din toate timpurile

74,08 m e recordul mondial la disc și îi aparține germanului Jurgen SCHULT (Neubrandenburg, 1986)

„Ne-am simpatizat reciproc și totdeauna am crezut în el pentru că este un aruncător cu suflet mare și foarte apropiat de oameni. E un mare atlet, a demonstrat  încă de la Mondialul din Osaka din 1997 că are un potențial imens. N-a existat o ediție a JO, CM sau de European în care să nu se claseze între primii trei. E un băiat deosebit, iar gestul lui îi dezvăluie trăsăturile umane. Cum discobolul este simbolul olimpismului, putem spune despre el că este un adevărat erou olimpic”

Costel GRASU, fost discobol, (loc 4 la JO de la Barcelona) – portdrapel la JO 1992

33 e locul pe care s-a clasat Polonia în clasamentul pe medalii de la Rio (2-3-6). România s-a situat pe 47 (1-1-2)

2 kilograme are discul din proba masculină. Diametrul este de 22 de centimetri. La fete, discul are 1 kg (Diametru, 18 cm)

1896 este anul în care discul a apărut în programa olimpică – JO de la Atena

Publicat: 26 08. 2016, 17:41
Actualizat: 26 08. 2016, 21:39