El nu ar fi fugit niciodată la vestiare imediat după fluierul final al unui meci al naționalei. Gică Popescu, omul cu 110 selecții și 16 goluri pentru tricolori, împlinește azi 48 de ani
9 octombrie 1967 e data când se năștea o legendă a fotbalului din România. Gică Popescu împlinește astăzi vârsta de 48 de ani, însă nu se poate bucura de libertate, împreună cu familia sa. Are de ispășit o pedeapsă de 3 ani și o lună, căpătată în celebrul dosar al transferurilor. A stat deja după gratii 1 an și 5 luni, ar fi putut fi eliberat pe 5 octombrie, după ce judecătorii Tribunalului București au admis cererea de eliberare, însă procurorii de la DNA au depus contestație și ieșirea „Baciului” din penitenciar s-a amânat.
Fostul căpitan al naționalei și-a încheiat cariera de jucător pe 1 iulie 2003, la Hannover 96. De-a lungul carierei de fotbalist, Popescu a jucat la echipe precum Universitatea Craiova, Steaua, Dinamo, dar și la Galatasaray, Totttenham, Lecce, Barcelona și PSV.
Candidatura la șefia FRF
După retragerea din activitate și-a deschis propria școală de fotbal, la Craiova – Școala de Fotbal Gică Popescu – și a candidat de două ori la președinția Federației Române de Fotbal. Prima oară, în 2005, împotriva fostului președinte, Mircea Sandu, însă la alegerile din 21 noiembrie a adunat doar 102 voturi, față de 187 ale contracandidatului său.
Popescu, alături de Iordănescu și Hagi
A doua încercare a lui Popescu s-a înregistrat în 2014, când Mircea Sandu a anunțat că nu va mai candida pentru postul de președinte al federație. În cursă s-au înscris mai mulți candidați, dar, în opinia multora, Popescu pleca drept favorit cert. Planurile i-au fost stricate de verdictul nefavorabil din Dosarul Transferurilor, venit chiar pe 4 martie 2014, cu o zi înainte de alegerile FRF.
Pentru echipa națională a României, fotbalistul născut la Calafat a acumulat 110 selecții și 16 goluri. A participat cu naționala României la cinci turnee finale, un număr record de prezențe, și a făcut parte din Generația de Aur a României, cu care a impresionat la Campionatul Mondial din 1994. A ajuns cu România panâ în sferturile de finală ale mondialului american și s-a aflat la un pas de o semifinală istorică cu Brazilia.
Gică Popescu a cucerit în cariera de jucător 15 trofee majore
La Barcelona, echipă pe care a și condus-o din postura de căpitan, a reușit să cucerească Cupa Regelui, Supercupa Spaniei și Cupa Cupelor, toate în perioada 1996-1997. A reușit eventul cu Steaua în sezonul competițional ’87-’88. În curtea olandezilor de la PSV a câștigat campionatul doi ani la rând, în perioada 1990-1992 și Supercupa în aceeași perioadă.
Gică Popescu, alături de prietenii Gheorghe Hagi și Dan Petrescu, într-un meci de Liga Campionilor, Chelsea – Galatasaray
Cele mai mari succese le-a obținut în tricoul turcilor de la Galatasaray, împreună cu Gică Hagi, echipă unde a câștigat trei campionate, două Cupe ale Turciei, o Cupa UEFA și o Supercupă a Europei în perioada 1997-2000. A fost votat fotbalistul român al anului, patru ani consecutivi, între 1989 și 1992, dar și în 1995 și 1996.
articol scris de Andrei PAL