Elena Udrea a mers la DNA, pentru a fi audiată în dosarele Microsoft și Gala Bute. Andrei Gheorghe le-a dus pizza procurorilor
UPDATE: Elena Udrea a fost reținută marți seara, după un mandat emis la ora 21:40. Fostul ministru al Dezvoltării a părăsit în cătușe sediul DNA, dar a ajuns în arest fără ele.
Ciudat este că Elena Udrea a ieșit din sediul DNA cu zâmbetul pe buze, în ciuda faptului că a fost reținută.
FOTO: Octav Ganea / MEDIAFAX FOTO
Elena Udrea a venit marți la DNA, după ce a fost citată de procurori, în urma avizelor de la Camera Deputaților pentru urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a deputatului PMP, în dosarele Microsoft și Gala Bute, în care este acuzată de fapte de corupție.
Deputatul PMP Elena Udrea a ajuns la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) cu cinci minute înainte de ora 12.00, stabilită cu procurorii care au citat-o să se prezinte, în dosarele Gala Bute și Microsoft.
Udrea a spus, la intrarea în sediul DNA, că a venit pentru a da declarații în dosarul Microsoft.
Elena Udrea este acuzată, în dosarul Microsoft, de trafic de influență (fapte în legătură cu încheierea și derularea acordului cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea), trafic de influență (fapte în legatură cu derularea contractului e – Romania), spălare de bani și fals în declarații de avere.
În dosarul Gala Bute, fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului Elena Udrea este acuzată de abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și luare de mită. Faptele au legătură cu atribuirea și folosirea unor fonduri din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada 2010 – 2012.
În fața sediului DNA sunt șase persoane care au huiduit-o pe Elena Udrea atunci când a ajuns la DNA și care au pancarte pe care scrie „Toți băsiștii la pușcărie”, „Bă$€$cu e aici”, „Mai am un singur dor, Bă$€ la vorbitor (pe interior) și Nuți la Târgșor”.
Cu o oră înainte de a veni la DNA, Elena Udrea s-a prezentat la Secția 2 Poliție, unde trebuie să meargă conform programului stabilit după ce a fost pusă sub control judiciar, în 29 ianuarie, în dosarul Microsoft.
Camera Deputaților a dat luni șase voturi distincte, cu bile, pentru solicitările justiției în privința Elenei Udrea, toate cererile fiind aprobate.
Astfel, forul legislativ a aprobat cererea privind începerea urmăririi penale a Elenei Udrea în dosarul Gala Bute, fiind înregistrate 285 de voturi „pentru” și 49 „împotrivă”. Solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă ICCJ s-a referit la formularea cererii de urmărire penală împotriva deputatului Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, în dosarul nr.50/P/2014 al Direcției Naționale Anticorupție.
Camera Deputaților a aprobat apoi cererea privind încuviințarea extinderii urmăririi penale în dosarul Gala Bute. Proiectul de hotărâre a Camerei Deputaților întocmit ca urmare a solicitării procurorului general al Parchetului de pe lângă ICCJ, referitoare la formularea cererii de urmărire penală împotriva deputatului Elena Udrea, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în dosarul nr.50/P/2014 al DNA, a fost adoptat cu 278 voturi „pentru” și 50 „împotrivă”.
Camera a aprobat și încuviințarea cererii de arestare preventivă formulată în dosarul Gala Bute în privința Elenei Udrea. Rezultatul votului la proiectul de hotărâre referitor la cererea ministrului Justiției, însoțită de solicitarea Parchetului de pe lângă ICCJ, de încuviințare a arestării preventive a deputatului Elena Udrea, formulată în dosarul nr.50/P/2014 al DNA, a fost de 219 voturi „pentru” și 102 „împotrivă”.
Un al patrulea vot a vizat cererea de urmărire penală în dosarul Microsoft în privința Elenei Udrea. Camera a aprobat, cu 243 voturi „pentru” și 50 „împotrivă”, proiectul de hotărâre întocmit în urma solicitării procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, referitoare la formularea cererii de urmărire penală împotriva deputatului Elena Udrea, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, spălare de bani și fals în declarații de avere, în dosarul nr.880/P/2014 al Direcției Naționale Anticorupție.
Camera Deputaților a aprobat și solicitarea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a deputatului în dosarul Microsoft. Camera a aprobat, cu 202 voturi „pentru” și 65 „împotrivă”, cererea ministrului Justiției, însoțită de solicitarea PICCJ, de reținere și arestare preventivă a deputatului Elena Udrea, formulată în dosarul nr.880/P/2014 al Direcției Naționale Anticorupție.
De asemenea, Camera a aprobat și cererea formulată în cazul Elenei Udrea privind încuviințarea arestării preventive prin înlocuirea controlului judiciar, în dosarul Microsoft. Proiectul de hotărâre a Camerei Deputaților aferent cererii ministrului Justiției, însoțită de solicitarea PICCJ, de încuviințare a arestării preventive a Elenei Udrea, prin înlocuirea controlului judiciar dispus la data de 29 ianuarie, formulată în dosarul nr.880/P/2014 al DNA, a fost adoptat cu 152 de voturi „pentru” și 82 „împotrivă”.
Andrei Gheorghe, cu pizza la sediul DNA
La seidul DNA și-a făcut apariția la un moment dat și realizatorul radio Andrei Gheorghe, care a adus mai multe cutii cu pizza. Prezentatorul a explicat că a recurs la acest gest în semn de mulțumire pentru procurorii care au instrumentat cazul împotriva Elenei Udrea. Acesta a oferit pizza și jurnaliștilor prezenți la sediul DNA.
„Presa primește și ea pizza. Poftă bună! Să fiți o presă bună”, le-a urat Gheorghe jurnaliștilor.
sursa: Mediafax