ELITĂ‚ | Parlamentarii și-au votat mărirea bugetului pe 2016 cu 17,7 milioane de euro motivând că trebuie să le crească salariile. O propunere ca sportul să primească 2,9 milioane de euro în plus pentru premierea campionilor olimpici de la Rio a fost respinsă
Camera Deputaților și Senatul au primit marți 80 de milioane de lei în plus după ce plenul Parlamentului a blocat proiectul de buget al României pe 2016 și l-a retrimis luni seară în comisiile de specialitate pe motiv că nu sunt suficienți bani pentru activitățile legislativului. Cu trei zile în urmă, sâmbătă, un amendament venit de la Comisia de Învățământ, care propunea suplimentarea bugetului Ministerului Tineretului și Sporturilor cu 12,9 milioane de lei cu scopul premierii sportivilor care câștigă medalii la Jocurile Olimpice 2016, de la Rio, a fost respins fără drept de apel în Comisia de Buget-Finanțe. La finalul ședinței, Elisabeta Lipă, noul titular al portofoliului la MTS, a rămas cu speranța: „Probabil că guvernul va acorda în regim de urgență bani pentru premii”.
Luni seară, când au văzut proiectul de buget pentru Camera Deputaților și Senat, parlamentarii s-au indignat. Propunerea deputatului pesedist Valeriu Zgonea, președintele de ședință, făcută în numele comitetului liderilor, de a retrimite la comisii bugetul de stat „pentru a completa cu cifrele aprobate pentru bugetele Camerei Deputaților și Senatului”, a fost aprobată cu 249 de voturi pentru și 2 voturi contra.
Practic, doar problema banilor pe care urmează să-i cheltuie chiar ei a stat între aprobarea bugetului României și votul favorabil al parlamentarilor. Senatorii și deputații au votat toate cele 63 de articole ale actului normativ, dar n-au dat votul pe proiectul integral, așteptând ca până marți dimineață să li se dea cele 80 de milioane de lei în plus.
Explicația parlamentarilor: „De la 1 ianuarie crește salariul bugetarilor cu 10%”. Argumentul n-a funcționat și pentru sport
Puținii medaliați olimpici pe care-i va avea România la Rio nu au nevoie de fond de premiere, au estimat sâmbătă parlamentarii. FOTO: Mediafax
Într-un interviu telefonic acordat RFI marți dimineață, senatorul pesedist Liviu Pop a explicat că banii cu care și-au suplimentat propriul buget li se cuvin parlamentarilor pentru că de la 1 ianuarie 2016 intră în vigoare creșterea cu 10% a salariilor pentru bugetari, deci și pentru lucrătorii din Parlament. Liviu Pop nu a explicat de ce raționamentul nu s-a aplicat în cazul tuturor zonelor bugetare – salariile vor crește inclusiv pentru angajații de la stat din sport, de exemplu. În cazul MTS, banii alocați pentru 2016 – an olimpic – sunt cu 15% mai puțini față de cei de anul trecut. Bugetul pe anul care se încheie acum a fost de 527,928 milioane de lei, iar bugetul prevăzut pentru 2016 va fi de 445,356 milioane. Dintre aceștia, doar 329,556 de milioane vor proveni de la buget – în scădere cu 29 de milioane de lei față de 2015.
Din cauza subfinanțării cronice din ultimii 25 de ani, România a înregistrat o degradare constantă a bazei materiale sportive, scădererea dramatică a numărului de copii care fac mișcare și, din 2000, prăbușirea numărului de medalii la Olimpiade. Pentru Jocurile Olimpice de la Rio, la sfârșitul lui 2015 sunt calificați numai 30 de sportivi – record negativ absolut. Elisabeta Lipă, noul ministru al tineretului și sporturilor, estimează că, indiferent ce eforturi se vor face în lunile rămase până la startul concursurilor, nu vom reuși să mai calificăm alți peste 30 de sportivi.
Joaca de-a miile de miliarde și o lege specială pentru oameni speciali
Parlamentul va cheltui, în 2016, mai mult decât toată mișcarea sportivă din România la un loc. FOTO: Mediafax
„Senatul cheltuie, cu totul, 20 de milioane de euro. Camera Deputaților, pentru că are mai mulți membri, ajunge la vreo 70 de milioane. La un buget total de 6.000 de miliarde (n.r. – în realitate, PIB-ul României pe 2016 se estimează că va fi de 746,6 miliarde de lei, adică aproximativ 166 miliarde de euro), faceți și dumneavoastră socoteala ce înseamnă 90 de milioane”, a explicat Liviu Pop la RFI.
Prin comparație, sportul românesc, în totalitatea sa, va primi în 2016 numai 73,26 milioane de euro, bani din care vor trebui plătite salarii, întreținerea infrastructurii, bugete de competiții, premierea campionilor etc.
Tot marți dimineață, parlamentarii au adoptat, cu 300 de voturi pentru, proiectul prin care își acordă pensii speciale. Proiectul fusese respins inițial de președintele țării, Klaus Iohannis, și retrimis în plen pentru a fi rediscutat. Conform acestui act normativ, toți senatorii și deputații care au activat măcar un an în Parlament vor primi între 1.500 și 4.400 de lei pe lună pensie specială, pe lângă cea normală primită de românii obișnuiți.
Argumentul parlamentarilor a fost că, din cauza legii incompatibilității, ei n-au voie să aibă alte activități cât timp sunt în legislativ și, deci, după ce termină mandatul rămân fără venituri.
Din nou, logica nu s-a aplicat și în cazul sportivilor de performanță, care nu au timp fizic să facă și altceva până își încheie cariera. Pentru aceștia, s-a considerat de către parlamentari că o premiere în cazul unor performanțe la Rio nu este atât de importantă încât să necesite o mărire specială a bugetului pentru acest lucru.