Steaua a cerut oficial, la UEFA, dezafilierea și excluderea FC FCSB din toate competițiile.
Pe adresa lui Aleksander Ceferin, președintele UEFA, a sosit la Nyon un colet cu 4 kilograme de documente – 630 de pagini – însoțit de o notificare prin care Steaua informează forul continental că FCSB folosește ilegal, cu complicitatea FRF, palmaresul clubului militar. Sursele ProSport spun că dosarul a ajuns la UEFA săptămâna aceasta. Armata, afirmă aceleași surse, solicită excluderea echipei lui Becali din toate competițiile, atât internaționale, cât și naționale.
Colonelul Florin Talpan, juristul CSA Steaua, a atașat la notificarea pe adresa lui Aleksander Ceferin toate hotărârile definitive ale instanțelor din România în războiul pentru marca și numele Steaua, dar și dovezi ale continuității grupării militare din 1947, de la înființare, până în prezent. Documentele, autentificate, sunt atașate în dublu exemplar: sentințele și motivările acestora în limba română împreună cu traducerile în limba engleză legalizate.
„SC Fotbal Club FCSB SA (fostă Fotbal Club Steaua București SA) nu este succesoarea și nu deține recordurile sportive ale echipei de fotbal care aparține Clubului Sportiv al Armatei Steaua București care a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1986 și Supercupa Europei în 1987, nu are nicio bază materială și a fost afiliată ilegal de Federația Română de Fotbal”, este înștiințată UEFA în notificarea remisă de colonelul Talpan în numele clubului Steaua.
Pe parcursul mai multor pagini, alături de solicitarea ca UEFA să pună capăt confuziei între Steaua și FC FCSB, este făcut și un istoric al deciziilor Justiției din România. „SC Fotbal Club FCSB SA a informat CSA Steaua că se va supune sentinței emise de instanță, dar această conformare nu s-a produs. SC FC FCSB nu a notificat FRF și forurile internaționale (UEFA și FIFA) privind faptul că nu mai deține marca și numele Steaua și Steaua București, chiar dacă era silită să facă asta, pentru ca FRF și forurile internaționale să facă pașii legali necesari”, a scris Talpan în memoriul trimis pe numele lui Aleksander Ceferin, președintele UEFA.
„Vă rugăm să luați la cunoștință că performanțele CSA Steaua București sunt greșit trecute pe pagina instituției dumneavoastră. Alături de participările CSA Steaua în competițiile europene apare logoul unui alt club de fotbal, SC FC FCSB SA, club înființat în 2004. De asemenea, performanțele obținute de clubul nostru, care includ, printre altele, câștigarea Cupei Campionilor în 1986, sunt eronat incluse între performanțele clubului de fotbal născut în 2004. De aceea vă cerem să rectificați greșeala apărută pe site-ul dumneavoastră. CSA Steaua a luat măsuri legale împotriva SC FC FCSB SA, care încearcă să-și asume identitatea noastră în mod fraudulos și intenționat„, se aduce la cunoștința UEFA.
„FC FCSB e creația lui George Becali. El colectează profiturile. Steaua și Ministerul nu au nicio înțelegere cu această firmă”
Pagina 15 a motivării ICCJ la sentința din 3 decembrie 2014, prin care era anulată marca „Steaua” înregistrată de Becali. Judecătorii au stabilit că latifundiarul a fost de rea-credință și a înregistrat marca, în 2004, știind că nu are voie și dreptul să facă acest lucru. Acum, documentul a aterizat pe masa președintelui UEFA. Burleanu „uitase” să-l trimită
„Vă cerem să rectificați informațiile de pe site-ul dumneavoastră astfel încât să fie o deosebire clară între CSA Steaua, care deține performanțe impresionante, precum Cupa Campionilor din 1986 și Supercupa Europei din 1987, și SC FC FCSB SA, o echipă înființată în 2004 și care, într-o manieră ilegală și înșelătoare, v-a notificat și informat pentru a crea confuzie, cu scopul evident de a înșela suporterii fotbalului din întreaga lume și, în particular, pe cei ai CSA Steaua„, mai scrie în notificare.
La cunoștința lui Aleksander Ceferin sunt aduse și acțiunile federației lui Burleanu: „În urma cererii adresate de CSA Steaua federației române, pentru a face pașii legali necesari, FRF a omis să răspundă notificărilor noastre și nu a întreprins niciun demers, încălcând legile și decizia curții supreme din România. CSA Steaua a cerut FRF să ia măsurile necesare în conformitate cu Decizia nr. 3425 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, emisă în 3 decembrie 2014, astfel încât SC FC FCSB SA să nu mai figureze ca deținând performanțele CSA Steaua. (…) FRF avea obligația să notifice UEFA și FIFA despre decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție. (…) Vă notificăm că activitatea fotbalistică nu a fost niciodată transferată de la CSA Steaua la SC FC Steaua București SA (acum SC FC FCSB SA)”.
Juristul Armatei n-a iertat pe nimeni: „CSA Steaua nu a transferat niciodată drepturile federative către SC FC FCSB SA. SC FC FCSB SA este creația lui George Becali, asta însemnând că el colectează profiturile. CSA Steaua și Ministerul Apărării Naționale nu au nicio înțelegere cu această firmă, George Becali a profitat, în ultimii 13 ani, până în prezent, de numele și faima clubului Steaua București. Sub acest faimos brand, care nu i-a aparținut niciodată, el a reușit să vândă jucători pentru sume colosale, a fost capabil să obțină sume uriașe din sponsorizări, drepturi TV, premii consistente și bonusuri din competițiile europene. Este evident că toate aceste venituri au intrat în buzunarul său. (…) La doi ani de la decizia Înaltei Curți, George Becali și clubul său, SC FC FCSB SA, continuă să profite din plin de numele Steaua și de performanțele sale, încălcând legile. El câștigă sume mari de bani din folosirea ilegală a numelui și a brandului istoric Steaua, împreună cu performanțele sale”.
Cererile Armatei adresate forului fotbalistic european sunt cât se poate de dure:
Contactat de ProSport, juristul Florin Talpan s-a mărginit să confirme că a trimis dosarul: „E adevărat. Nu am nimic de comentat în plus. Aștept decizia UEFA privind măsuri în consecință. Notificarea cuprinde motivele de fapt și de drept pe care se bazează solicitarea Clubului Sportiv al Armatei Steaua și are atașat un probatoriu de peste 600 de pagini”.
Firul roșu al complicităților care îl leagă pe Gigi Becali de Mircea Sandu și Răzvan Burleanu
Redactată de colonelul Talpan într-o manieră avocățească, notificarea cuprinde, așadar, solicitări maximale. Unele nu intră în atribuțiile UEFA (dezafilierea FC FCSB și includerea CSA Steaua în Liga 1, de exemplu). Nu e clar în ce măsură acest demers va avea ecou la forul continental.
Documentul este însoțit de sentințele Înaltei Curți de Casație și Justiție din 2014 și ale Curții de Apel din 2016. La UEFA a ajuns, astfel, inclusiv pagina 15 a motivării ICCJ la sentința din 3 decembrie 2014, prin care s-a anulat marca deținută de Becali, acolo unde se face o referire explicită la faptul că palmaresul aparține CSA Steaua și nu societății comerciale FC FCSB a latifundiarului: „(…) pârâta (n.r. – SC FC Steaua, acum devenită SC FC FCSB) cunoștea că nu are niciun drept asupra acestei mărci, cât și gradul de cunoaștere a acesteia în rândul publicului larg, dobândit, în special, datorită performanțelor echipei de fotbal, și anume câștigarea Cupei Campionilor Europeni din anul 1986 și a Supercupei Europei în anul 1987, în perioada în care a activat în cadrul CSA Steaua (reclamantul în cauză), dar și a performanțelor celorlalți sportivi care activau în alte secții sportive la acest club”. În motivarea sentinței din 2014, Înalta Curte de Casație a explicat în amănunt, la paginile 15, 19 și 20, că Becali a înregistrat cu rea-credință marca Steaua, în 2004, după ce a cerut permisiunea Armatei să o folosească și a fost refuzat.
Pagina 20 a motivării ICCJ la sentința din 3 decembrie 2014: „Înalta Curte a constatat că sunt îndeplinite condițiile pentru a constata existența relei-credințe la înregistrarea mărcii” și „dispune anularea în tot a înregistrării mărcii”. Azi, la 4 ani după această sentință, FRF și LPF încă refuză să o pună în practică. În mod surprinzător, nici conducerea clubului Steaua și a MApN nu s-a grăbit, până acum, să își apere dreptul câștigat în instanță
Aceiași judecători au scris în motivarea sentinței că societatea comercială a lui Becali nu este continuatoarea CSA Steaua pe linie sportivă și, cu atât mai puțin, pe linie fotbalistică.
FRF a fost notificată de mai multe ori de CSA Steaua, în ultimii ani, să ia măsuri în acord cu sentințele definitive ale instanțelor. Totuși, din motive cunoscute doar de Burleanu și de milionarul din Pipera, federația nu a răspuns niciodată și nici nu a pus în aplicare deciziile Justiției.
Sentințele definitive și motivările prin care instanțele au explicat de ce au anulat marca lui Becali și au interzis clubului său să mai folosească numele Steaua nu au fost niciodată aduse la cunoștința UEFA de către FRF.
E imposibil de evaluat acum răspunsul UEFA în fața acestor documente. Dacă s-ar declanșa o investigație, UEFA ar putea ajunge la următoarea întrebare: dacă gruparea lui Becali nu este continuatoarea Steaua, cu ce drept a fost înscrisă în cupele europene începând cu 2004 și de ce a beneficiat de coeficientul celebrei echipe care a scris istorie la sfârșitul anilor ’80?
Aici, firul ar duce la Mircea Sandu. Precedentul președinte al FRF a patronat și validat – așa cum atestă sentințele instanțelor din ultimii 4 ani – o acțiune ilegală. Armata n-a cesionat niciodată (a stabilit ICCJ în 2014) către Becali drepturile sportive și nici nu a încuviințat ca firma acestuia să preia locul și palmaresul Stelei în competiții. Cu toate acestea, Mircea Sandu a inclus clubul nou-înființat, în 2004, direct în Liga 1 și a trimis la UEFA documente care arătau că SC FC Steaua (actuala FC FCSB), firmă particulară, ar fi continuatoarea de drept a echipei Armatei, care aparținea statului român. În realitate, între cele două entități a existat, după cum au arătat judecătorii în motivarea sentinței, doar o asemănare de nume pusă la cale deliberat și cu rea-voință de Becali, pentru a produce confuzie și a prelua brandul istoric al Armatei.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER