CFR Cluj a plătit un preț enorm, cu consecințe imprevizibile asupra viitorului clubului, pentru a câștiga ultimele două titluri în Liga 1. Clubul, ieșit din insolvență în luna mai 2017, după doi ani în care reușise să-și înjumătățească datoriile, a urcat din nou, în timp record, la un plafon de îndatorare apropiat de cel de dinaintea intrării în procedura specială.
CFR Cluj și-a cerut și obținut insolvența, punându-se la adăpost de creditori, în februarie 2015, după ce cu doar o lună înainte, la 31 decembrie 2014, datoriile ajunseseră la suma-record pentru România de 106.136.253 lei.
A urmat o perioadă de reorganizare, cu tăieri de datorii și, mai ales, schimbarea patronului, Arpad Paszkany renunțând la club.
După doi ani și trei luni, în mai 2017, CFR Cluj a cerut și obținut ieșirea din insolvență. La 31 decembrie 2016, clubul clujean mai avea datorii de „numai” 52.210.205 lei. Enorm, dar oricum la jumătate față de momentul februarie 2015. În acte, noul patron devenise Marian Băgăcean, un avocat care deținea 62% din acțiuni.
După ce s-a pronunțat ieșirea din insolvență, CFR Cluj s-a reînscris în lupta pentru titlu, de unde se retrăsese în momentul când începuseră problemele financiare.
500.000 de euro net este bugetul lunar de salarii la CFR Cluj, a dezvăluit miercuri, la ProSport Live, fostul jucător al ardelenilor, Liviu Ganea
„Estimăm că vom reduce acest volum al datoriilor în aproximativ doi ani. Luăm în calcul toate sursele de venituri pe care le avem la dispoziție, inclusiv banii cuveniți pentru participarea echipei în grupele cupelor europene„ Marian Băgăcean, conducător executiv la CFR Cluj și acționar majoritar, cu 62%
Numai că revenirea în fruntea clasamentului s-a produs odată cu creșterea accelerată a datoriilor. Anul 2017 s-a încheiat cu 58.128.700 de lei datorii – un spor de 6.000.000 față de 31 decembrie 2016.
În vara lui 2018 s-a câștigat titlul în Liga 1. Echipa n-a confirmat însă în cupele europene, ratând mai întâi calificarea în grupele Ligii Campionilor, apoi și prezența în grupele Europa League (acest ultim eșec – în fața luxemburghezilor de la Dudelange). În acest fel, a fost pierdută o sursă foarte importantă de venituri: circa 10.000.000 de euro s-ar fi primit din bonus, bani pentru punctele castigate și market pool pentru o participare decentă în grupe (măcar 3 victorii).
Dacă privim cu atenție situația financiară a clubului exprimată și în graficele publicate în articol, vedem că exact acești bani de la UEFA lipsesc pentru a echilibra balanța bugetului la CFR.
Evoluția deficitului anual înregistrat de CFR Cluj în perioada 2013-2018. În niciun an nu s-a reușit trecerea pe profit. Anul 2018 s-a încheiat cu cel mai mare deficit din istoria clubului. Prima linie de demarcație roșie reprezintă momentul intrării oficiale în insolvență – februarie 2015. Cea de-a doua linie de demarcație reprezintă ieșirea oficială din insolvență – mai 2017
Oamenii care bagă bani la clubul din Cluj au ales să reia eforturile în sezonul trecut și au fost răsplătiți: acum o lună, ardelenii au cucerit titlul în Liga 1 pentru a doua oară consecutiv.
„Mai vorbim peste două luni. O să vedem atunci unde sunt eu și unde va fi CFR Cluj„ Gigi Becali, patron la FC FCSB, declarație făcută marți
Avocatul Marian Băgăcean deține 62% din acțiuni la CFR Cluj. El a dat asigurări, pentru ProSport, că datoriile nu reprezintă o problemă pentru club. Credit foto: contul de Facebook al lui Marian Băgăcean
Noua victorie a fost plătită însă – la propriu! – foarte scump. De data aceasta, cheltuielile au explodat, în timp ce veniturile au rămas mult în urmă. Cu venituri totale de 40.336.031 lei și cheltuieli de 76.062.384 lei, CFR Cluj a terminat anul 2018 cu deficit gigantic, de 35.726.353 lei (aproximativ 7.600.000 de euro).
În consecință, datoriile au explodat literalmente, de la 58.128.700 lei, la sfârșitul lui 2017, până la 93.889.802 lei la finele lui 2018.
O altă problemă este cea a creanțelor. Pentru a evalua corect performanța și potențialul unei firme, trebuie privită balanța datorii (bani de dat)/creanțe (bani de luat). În 2013, de exemplu, CFR Cluj avea 35,7 milioane de lei datorii și 19,6 milioane creanțe. Apărea, așadar, un minus de 16 milioane de lei. Dar, din acel moment, în timp ce datoriile au crescut, creanțele au scăzut. Așa s-a ajuns ca, la finele lui 2018, clubul să mai aibă de încasat (creanțe) numai 1.986.654 lei (de aproape 10 ori mai puțin decât în urmă cu 5 ani), în timp ce datoriile (banii de dat) s-au mărit de aproape trei ori (de la 35,7 milioane la 93,9 milioane).
Această situație nu este de natură să îngrijoreze conducerea clubului și acționarii, a declarat pentru ProSport avocatul Marian Băgăcean, deținătorul a 62% din acțiuni la CFR și conducătorul executiv al grupării. „Nu e nicio problemă. Datoriile pe care le vedeți dumneavoastră sunt curente. În cea mai mare parte, reprezintă împrumuturi acordate de acționari. Aceștia au finanțat activitatea împrumutând clubul. Creșterea datoriilor provine de la procedura ieșirii din insolvență. A fost nevoie de niște investiții„, i-a explicat Băgăcean reporterului ProSport. „Estimăm că vom reduce acest volum al datoriilor în aproximativ doi ani. Luăm în calcul toate sursele de venituri pe care le avem la dispoziție, inclusiv banii cuveniți pentru participarea echipei în grupele cupelor europene„, a adăugat avocatul.
În această situație, devine probabil ca situația clubului să depindă de traiectoria pe care CFR Cluj o va avea în preliminariile cupelor europene. Ardelenii vor juca în turul I preliminar al Ligii Campionilor, programat pe 9/10 și 16/17 iulie, cu kazahii de la FC Astana. Dacă vor trece de această echipă, jucătorii lui Dan Petrescu se vor înfrunta, în turul II preliminar, cu israelienii de la Maccabi Tel Aviv, pe 23/24 și 30/31 iulie.
În eventualitatea unui eșec, CFR Cluj are, totuși, o plasă de siguranță, pentru că eliminarea dintr-un tur preliminar al Ligii Campionilor i-ar trimite în turul preliminar următor al Europa League. Pentru a se califica în grupele Ligii Campionilor sau ale Europa League, clujenii au de trecut 4 tururi preliminare.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER