Oltenii se așteaptă ca problemele cu gazonul să dispară, odată cu schimbarea suprafeței de joc. Proprietarul firmei care a montat vechiul gazon vine cu veste proastă pentru fotbaliștii și fanii Universității. Mircea Crăciun spune că problemele de pe “Ion Oblemenco” sunt mai complexe și că gazonul hibrid adus din Grecia nu le va rezolva.
“Dacă nu se elimină cauza pentru care gazonul suferă problema asta va persista. Acest gazon hibrid are un suport din plastic și noi lucrăm cu el prin Europa. El va conferi o tracțiune mult mai bună, deci nu se va mai rupe așa gazonul, pentru că plasticul îi conferă rezistență, dar partea naturală din plantă va avea în continuare de suferit. Dacă nu se elimină problema apei din substrat, în perioadele de toamnă, iarnă, primăvară vor avea un fel de plastic cu noroi, iar în partea de vară, plasticul acela se încinge, iar temperatura va fi mult mai mare decât în mediul natural și vor avea pierderi însemnate de materie vegetală”, a povestit Mircea Crăciun.
Specialistul în suprafețe de joc povestește că stadionul din Craiova a fost construit pe o veche mlaștină și că excesul de apă de sub gazon distruge iarba. “Lumea se îndreaptă cu critica către cei care construiesc gazonul, efectiv în cazul nostru inginerii agronomi, eu și alții de la noi de la firmă, dar probleme sunt mai complexe. Practic, acel stadion a fost construit pe un fost lac, o baltă și s-a constatat că există o pânză freatică foarte ridicată și care oscilează ca și cotă. Din acest motiv, gazonul are probleme în incinta stadionul, care trebuie specificat că e și un microclimat. Datorită acestei pânze de apă freatică și unei umidități permanente în substrat, nu reușește să înrădăcineze iarbă la adâncimea la care ar trebui să confere o tracțiune prevăzută de normative. Rădăcina este mult mai mică, din cauza apei de dedesubt”, a spus Crăciun, proprietarul Eco Garden, firma care a montat primul gazon pe stadionul din Craiova.
Acesta nu înțelege de ce oficialii echipei oltene au dat vina pe firma sa, chiar dacă au fost informați de problemă și chiar li s-au oferit soluții. Crăciun spune însă că nu s-au luat măsuri pentru scoaterea apei de sub gazon. “Noi, ca și constructori ai suprafeței de joc, nu am știut de această problemă, pentru că nu am fost informați la momentul construcției. Ea este la cota -1, -2 (n.r. metri), iar noi pregătim terenul până la cota -0,5. Dacă știam putem să găsim soluții. Problemele de hidro-geo nu țin de competența societății noastre. Am descoperit problema ulterior în urma unor teste care s-au făcut. Concluzia generală a fost că trebuie înlăturată cauza, deci prima dată excesul de apă și abia apoi se poate vorbi de un gazon de calitatea și care să asigure siguranța jucătorilor. Din cunoștințele mele nu s-a făcut nimic în acest sens, noi am dat niște recomandări prin care se poate ameliora această problemă sau chiar elimina”, a povestit Mircea Crăciun.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER