România anului 2018, țara în care un bilet valabil nu-ți garantează că mai poți intra pe o arenă sportivă, țara în care uneori poți fi cutremurat de atitudinea sfidătoare a forțelor de ordine. ProSport a stat de vorbă în această seară cu Nicu Vlăsceanu (50 de ani), suporterul umilit de un reprezentant al Jandarmeriei, marți seara, pe stadionul Electromagnetica din Ferentari, la meciul din Liga 4, AFC Rapid – Steaua 0-2. Materialul video s-a împrăștiat rapid pe rețelele de socializare și a ajuns chiar și în străinătate.
Înregistrarea a redat doar o parte a dialogului, iar ProSport a încercat să afle ce vorbe au zburat dintr-o parte în alta înaintea materialului filmat.
Suporter: „Uitați, am aici biletul și nu pot intra” Jandarm: „Domnul meu, dumneavoastră sunteți mai cult. Vă rog eu, mergeți acasă și uitați-vă pe TVR Cultural. Lăsați meciul, că asta e pentru…” Suporter: „TVR Cultural? Eu vreau să intru la meci” Jandarm: „Dacă dumneavoastră mergeți la teatru, păi mergeți la teatru. Ce căutați la meci?” Suporter: „Nu îmi spui dumneata unde să merg sau să nu merg. Până una alta ești plătit din banii mei” Jandarm: „Stați să vă dau banii înapoi! 20 de bani e mult!”
Am văzut toți imaginile cu dialogul dintre dumneavoastră și reprezentantul Jandarmeriei, la poarta stadionului din Ferentari. Cum s-a ajuns la această situație? Eu am ieșit din stadion pentru că începuse ploaia și am vrut să-mi duc acasă camera de fotografiat. Când m-am întors, am vrut să folosesc alt bilet, pentru că mai aveam câteva, dar ei nu au mai vrut să mă lase înăuntru. În situația mea mai erau mulți fani pentru că ieșiseră la pauză pentru a merge la WC, pentru a fuma sau a se duce până la mașină. E o situație penbilă în ziua de azi, rămâi cu gura căscată de ce ți se poate întâmpla. OK, dacă ieși din stadion, să-ți pună o brățară sau o ștampilă, ca la discotecă.
Filmarea apărută pe internet pare a fi doar partea de final a unei discuții mai pe larg. Ironiile reprezentantului Jandarmeriei au venit ca răspuns la niște ironii ale dumneavoastră? Singurul lucru pe care i l-am spus a fost că doar la teatru îți mai pierzi locul dacă ieși afară din timpul primului act. Dar și acolo ai voie să intri înapoi, la pauză! Nu mai ai privilegiul să revii în prima parte, dar… Sunt soluții într-o lume normală, civilizată, cum ar trebui să fie și în sport. Atât i-am spus, apoi a urmat ce ați văzut pe filmare. El n-a înțeles nimic și a reacționat cum a reacționat. El era Highlander și noi muritorii… Pe vremea lui Ceaușescu nu mi s-a întâmplat așa ceva. Apoi, după Revoluție, la al doilea meci cu Villarreal, un reprezentant al Jandarmeriei mi-a zis să sar gardul și să intru la meci, că se va întoarce cu spatele să pară că nu m-a văzut. Oameni și oameni.
Dar nu l-ați provocat în niciun fel pe reprezentantul Jandarmeriei? În niciun fel. Lui i s-a părut că e ceva rău când cineva merge la teatru. Știți ce se va întâmpla în curând? Vom rămâne cu uitatul la televizor. Dacă la un meci liniștit, pe un stadion care nu era plin și nu existau semnale pentru un posibil conflict, iese așa ceva… Atunci nu știu unde ne îndreptăm.
Ce i-ați spune reprezentantului Jandarmeriei dacă l-ați întâlni din nou, la un meci sau pe stradă? Bună ziua. Bună ziua și atât. Și asta voi spune și în continuare. Eu, din anii 70, de când mă duceam pentru Vasile Aelenei și Ion Ion, spuneam „Bună ziua!” la intrare, mă respect pe mine în primul rând procedând astfel. Unii reprezentanți ai forțelor de ordine au impresia că-i înjuri atunci când îi saluți, la intrare, pe stadion.
Dar există și suporteri care nu au un comportament normal pe stadion. Mai greșesc și fanii, așa este, dar numai la noi există o percepție greșită despre suporterii care calcă pe bec. Ce să le facem? Să-i împușcăm? Cine e bolnav trebuie să moară? Nu i se acordă o șansă?
„Voi continua să merg la meciuri, să-mi susțin echipa, să fac poze și să dau „Bună ziua!” la intrare, forțelor de ordine, jandarmilor…”
Cine a greșit la meciul Steaua – Rapid, jucat pe Național Arena, în fața a 36.000 de spectatori? S-a trecut prea repede peste acel episod cu gaze lacrimogene. I-am dat unui prieten, actorului Mircea Rusu, un bilet la tribuna a II-a, dar a fost obligat să plece acasă. Au fost înspăimântați de forțele de ordine copiii, femeile… Ă‚sta e sistemul la noi, jandarmii stau la pândă, polițiștii de la circulație stau după colț.
Dar există legi pe orice arenă de sport. Dar nu trebuie să existe șicane. Și vă dau un exemplu. Am fost în dimineața meciului Steaua – Rapid pe Arena Națională pentru a filma cum băieții din galerie își urcau boxele. Jandarmii i-au lăsat să le care, apoi le-au spus să le ia de acolo pentru că nu au voie.
Ați fost la meciuri în străinătate? De ce mă întrebați asta?
Vă întreb pentru că vreau să-mi oferiți un exemplu de stadion în care conlucrarea supoerteri – forțe de ordine se face fără cusur. Eu sunt suporter din anii ’70, am văzut multe la viața mea. Am fost în Belgia, am fost în Olanda. Susțineam Streaua la handbal, la baschet, la volei. Și o susțin și acum. La Rotterdam, la un meci al lui Feyenoord, pe De Kuip (n.r. – capacitate 51.117 locuri), în cinci minute au ieșit din arenă, firesc, 50.000 de oameni care asistaseră la acea partidă.
Ați început să mergeți în anii ’70 pe Ghencea, susțineți Steaua Armatei acum. De ce? Pentru că așa e normal, e continuatoarea Stelei, drumul spre Ghencea îl știu cel mai bine. Știu ce înseamnă respectul pentru adversari, pentru jucătorii rivalelor. La meciul cu Anvers (n.r.- 1993, 1-1 Ilie Dumitrescu / Alex Czerniatinsky, 0-0 în Belgia), Lupescu și Gică Popescu stăteau în tribune printre steliști. Nimeni nu-i înjura, nimeni nu-i agasa, nimeni nu-i ironiza. Asta înseamnă atitudine, asta avem toți.
Ce fani vă plac azi în România? Cei de la Craiova.
La 24 de ore de la incident, vi s-au sedimentat toate gândurile după ce ați fost umilit la poarta stadionului? Ce vă vine prima dată în minte? Ca să glumesc, o să-l ascult pe reprezentantul Jandarmeriei, o să caut un post cultural. Dar să știți că fanii de pe stadion au cultură. Merg la teatru, citesc, merg la Operă, merg la concerte, merg la expoziții, în funcție de timp, în funcție de bani. Voi continua să merg la meciuri, să-mi susțin echipa, să fac poze și să dau „Bună ziua!” la intrare, forțelor de ordine, jandarmilor.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER