Cristi Voicu (39 de ani), omul care a organizat turneul naționalei de fotbal în Antalya în 2016 și mai multe meciuri amicale controversate ale Stelei, a fost săltat în această dimineață de mascați din casa sa din Pantelimon. Finul familiei Reghecampf ar fi vizat în ancheta din dosarul „Rețeaua Denunțurilor”, susțin surse judiciare pentru ProSport. Sursele ProSport susțin că Voicu va fi pus sub acuzare, dar nu reținut.
Contextul. Prima parte. De ce a fost săltat Voicu
Potrivit unui comunicat dat de DIICOT azi, agentul de jucători Cristi Voicu e vizat într-o operațiune complexă. „La data de 18.05.2017 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DGPMB – Serviciul Grupuri Infracționale Violente și Serviciul Criminalistic efectuează un număr de 16 percheziții pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Călărași dintre care o percheziție se efectuează în Penitenciarul Rahova, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, cumpărare de influență și instigare la trafic de influență. În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada martie 2017 – aprilie 2017 s-a constituit un grup infracțional organizat, format din 16 suspecți, în vederea comiterii unor infracțiunii de trafic de influență, respectiv, sub coordonarea și protecția liderului grupului, încarcerat în Penitenciarul București Rahova , un alt membru al grupului a pretins și primit sume de bani, pentru sine și pentru membrii grupului infracțional, de la persoane cercetate penal, lăsând să se creadă că, prin intermediul unei alte suspecte, are influență asupra procurorilor din cadrul DIICOT, promițând că îi va determina pe aceștia să înregistreze denunțuri și să efectueze cercetări în urma cărora cumpărătorii de influență să beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege pentru infracțiunile pentru care erau cercetați”, se arată în comunicatul dat azi de DIICOT.
Sursa foto: facebook Cristian Voicu
Legăturile cu fotbalul
Voicu este un personaj controversat despre care ProSport și Gazeta Sporturilor au scris în mai multe episoade. Apropiat de lumea fotbalului printr-un shortcut realizat de familia Reghecampf, Voicu a organizat meciuri de pregătire pentru FCSB și Concordia în iarna anului 2012 și a pus la cale și un meci amical între cele două, terminat cu un bizar 4-1 pentru Concordia!
În octombrie 2015, Costin Ștucan și Cristian Scutariu scriau în ProSport că două meciuri ale Stelei din vremea când antrenor era Laurențiu Reghecampf au fost trucate de mafia asiatică a pariurilor, potrivit procurorilor din Singapore! Informația apăruse într-un proces în care doi singaporezi, Rajendar Prasad Rai (42 de ani), și Francis Donahue Marcel (39 de ani), erau acuzați că ar fi pus la cale trucarea unui meci din Cupa Ligii, Singapore Recreation Club (SRC) – Khalsa Balestier FC 0-2, jucat pe 19 iulie 2014. Conform rechizitoriului, cei doi au oferit câte 3.000 de dolari către trei sau patru jucători de la SRC pentru a pierde partida. Ambele meciuri au fost arbitrate de același om, un arbitru cu identitate necunoscută. Organizatorii amicalelor au ținut secret numele celui care, pe lângă cele două meciuri mai sus menționate, a mai arbitrat și amicalele Stelei cu Mlada (0-1) și cu Jablonec (1-1). Identitatea arbitrului nu a apărut pe foile de joc, iar comentatorii DigiSport nu au putut în comentariu să-i pronunțe numele. Potrivit informațiilor venite dinspre bookmakeri, arbitrul a fost turc, iar identitatea sa a fost introdusă de casele de pariuri din Asia pe o listă neagră după încheierea turneului.
Potrivit Gazetei Sporturilor, de închirierea terenurilor, de perfectarea jocurilor și de numele arbitrilor care au condus meciurile Stelei s-a ocupat Cristi Voicu. Impresar de meciuri, acesta este nimeni altul decât finul soților Reghecampf, la căsătoria cu fotomodelul Ramona Lăzuran. Contactat în februarie 2013 de jurnaliști, Voicu declara: „De arbitri se ocupa partenerul meu și mai era un tip, Taher. Dar știți cum e în Antalya. Acolo vin la pregătire arbitri din toată lumea, la fel ca echipele, și găsești foarte ușor o brigadă pentru un meci. Îi găsești peste tot! Sincer, nu știu cum îl chema pe arbitrul de la partidele Stelei, nici n-am sesizat dacă e același sau au fost persoane diferite. Numai asta nu mă interesa!”.
Voicu sau partenerul lui, cineva a fost foarte mulțumit de bridaga din Macedonia care a condus până la urmă 4 meciuri ale echipei antrenate de nașul Reghecampf. Cu o iarnă înainte, în 2012, Voicu le-a dus în Antalya pe Steaua lui Ilie Stan și pe Concordia lui Reghecampf, iar acolo a organizat un meci amical între cele două, terminat cu un bizar 4-1 pentru Concordia! Partida a fost arbitrată de niște români din Craiova. „Un băiat din Craiova, Eduard Constantinescu, mi-a cerut voie să meargă în Antalya. Eu nu am habar de vreo recomandare UEFA”, a declarat șeful CCA de atunci, Ion Crăciunescu. Practic, povestea cu arbitri din 2012 s-a repetat în 2013.
Tot el a organizat turneul naționalei României de dinainte de Euro 2016, după ce ar fi fost recomandat de Valeriu Argăseală lui Gabriel Bodescu, secretarul general al Federației Române de Fotbal. Cristian Voicu a organizat acțiunea naționalei din Antalya, deși Anghel Iordănescu și Laurențiu Reghecampf se aflau la cuțite în acea perioadă, după ce tehnicianul FCSB-ului a refuzat să le dea drumul la națională celor șase jucători pe numele cărora a venit convocarea. La acea vreme, președintele FRF, Răzvan Burleanu, a contraatac în forță și a anunțat că cei răspunzători vor plăti în instanță cu trimitere directă la Voicu.
„Ne-a fost recomandat de Steaua!”, spunea președintele FRF, Răzvan Burleanu, pentru Gazeta Sporturilor.
Apropiat al lui „Fane Caran”, omul care conducea din pușcărie o rețea ce promitea în schimbul banilor facilitarea denunțurilor și concretizarea lor la procurori?
Cristi Voicu a fost săltat în această dimineață de mascați pentru că ar fi vizat într-o anchetă din Dosarul „Rețeaua Denunțurilor”, despre care Mediafax a scris azi. 16 percheziții au loc, la ora transmiterii acestei știri, în București, Ilfov și Călărași, una dintre locații fiind Penitenciarul Rahova, de unde Răducan Ștefan zis „Fane Caran” conducea o rețea ce promitea, în schimbul banilor, facilitarea denunțurilor și concretizarea lor la procurori.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că rețeaua era pusă la punct de Răducan Ștefan, zis „Fane Caran” de după gratii, după ce a fost încarcerat în toamna anului trecut. Potrivit surselor citate, din grupare mai fac parte: Mușat Lucia, Ilie Anton Aurel, Cană Adrian , Ciurea Ramona și Ilie Anton Aurel. Gruparea acționa la indicațiile liderului, în schimbul unor sume de bani, liderii lăsând să se creadă că au influență asupra procurorilor din cadrul DIICOT pe care îi pot determina să îndeplinească și să urgenteze activitățile necesare pentru formularea și concretizarea denunțurilor.
„Clienții” grupării erau persoane aflate în curs de urmărire penală sau trimise în judecată pe care formularea de denunțuri îi ajutau în reducererea pedepsei. Un caz a fost cel al inculpatului Ciocoiu Radu Paul, zis „Banat”, „ce se află încarcerat la Penitenciarul Rahova, și care a fost trimis în judecată în 2016 pentru trafic de droguri de mare risc. Bărbatul știa că dacă va face un denunț și acesta va și conta într-o anchetă penală, atunci pedeapsa lui va fi mult redusă.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că Ciocoiu a apelat la gruparea condusă de Răducan Ștefan tocmai pentru a avea garanția că denunțul său va fi luat în calcul. Pentru asta a plătit suma de 1.000 de euro, 1000 lei și un ceas din aur în valoare de 5.000 de euro.
Iar pentru a fi cât mai credibili, cei din gruparea condusă de Caran o prezentau pe Mușat Lucia ca cel mai important intermediar, care are influență asupra procurorilor DIICOT, întrucât a participat în calitate de colaborator în diferite dosare instrumentate de această structură. 16 percheziții au loc la ora transmiterii știrii în București, Ilfov și Călărași, dintre care o percheziție se efectuează în Penitenciarul Rahova, membrii grupării fiind vizați de comiterea infracțiunilor de trafic de influență, cumpărare de influență și instigare la trafic de influență.
Fane Caran a fost prin de polițiștii din Capitală în luna septembrie 2016, după un an de căutări. Liderul grupării Caran se sustrăgea executării pedepsei de 9 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală gravă, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice și conducerea unui vehicul fără permis de conducere. De asemenea, pe numele acestuia era emis și un mandat de arestare preventivă pentru săvârșirea infracțiunilor de șantaj și influențarea declarațiilor.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER