Circa 80 de sportivi și antrenori de la numeroase secții ale CSA Steaua au fost păgubiți de angajator, începând din luna octombrie 2017, cu sume care, cumulate, sunt de ordinul sutelor de mii de euro. Purtați cu vorba de la lună la lună, cei ieșiți în pierdere se gândesc la diverse soluții pentru a-și recupera banii, iar printre variantele discutate s-au numărat greva și procesele.
În cauză sunt toți jucătorii și membrii staffurilor tehnice încadrați cu contract de muncă la Ministerul Apărării Naționale. Aceștia erau plătiți, până astă-toamnă, din două surse:
> solda de cadru militar, care adesea are valoarea salariului mediu pe economie,
și
> banii din contractul adițional, de prestări servicii, care reprezenta cea mai mare parte a sumei, pentru că sportivii și antrenorii de valoare au, uneori, mii de euro pe lună.
Haosul a început după ce guvernul a schimbat legislația privind sistemul de impozitare
CSA Steaua, un club accidentat de legislație
În momentul când, astă-toamnă, a devenit clar că guvernul va modifica sistemul de impozitare a angajaților din România, conducerea CSA Steaua a schimbat contractele sportivilor și ale antrenorilor militari, explicându-le că nu mai pot fi plătiți din două surse (solda + contractul adițional de prestări servicii) și că banii vor fi „blocați”.
De această măsură au scăpat sportivii civili, care nu sunt cadre militare, ei primindu-și toți banii pe baza contractului de prestări servicii.
Lovitura a fost însă năprasnică pentru restul oamenilor și a răvășit în profunzime clubul Armatei, mai ales că i-a afectat doar pe sportivi și pe membrii echipelor tehnice, nu și pe șefii din administrație. Cei păgubiți au purtat discuții, în tot acest timp, cu conducerea clubului, dar fără rezultat. Li s-a promis că se vor căuta soluții, dar timpul a trecut, a venit finalul sezonului în mai toate sporturile și neliniștea celor lăsați fără bani a crescut odată cu suma restantă.
Sportivii și-au făcut grup pe WhatsApp. Printre soluțiile discutate: greva și procesul
Sursele ProSport susțin că jucătorii din echipa de rugby a Stelei au vrut să boicoteze meciul din 19 mai, cu Baia Mare. Până la urmă, după promisiuni din partea administrației, echipa a intrat pe teren, dar a pierdut surprinzător, chiar în Ghencea. FOTO: Mediafax
Sursele ProSport dezvăluie că, treptat, sportivii au încercat să se organizeze pentru a-și apăra drepturile. S-a constituit un grup pe WhatsApp al angajaților nemulțumiți, acolo unde s-a discutat, concret, atât posibilitatea de a declanșa o grevă, cât și de a da în judecată clubul.
Sumele restante strânse între timp au ajuns la sute de mii de euro. Informațiile culese de reporterul ProSport, confirmate de numeroși angajați ai CSA Steaua și, oficial, chiar de comandantul Cristian Petrea, spun că printre disciplinele afectate (unde acum atmosfera este foarte tensionată) se numără rugby, polo, volei, handbal, baschet și scrimă. „La rugby e vorba de 8 persoane, 2 antrenori și 6 sportivi. Au amenințat că fac grevă și nu intră pe teren la semifinala CSA Steaua – CSM Știința Baia Mare. Până la urmă, sportivii au jucat, dar oaspeții au câștigat chiar pe stadionul Steaua cu 20-19, calificându-se neașteptat în finala competiției”, ne-a relatat un jucător din echipa de rugby care, din motive lesne de înțeles, ne-a rugat să-i protejăm identitatea.
Tensiune e și la echipa de handbal. Extrema Ionuț Georgescu (36 de ani), căpitanul echipei și cel mai bine plătit român din lot, pierde o sumă uriașă cu fiecare lună care trece. Diferența între cât a luat și cât ar fi trebuit să primească, din noiembrie 2017 până în mai 2018, s-a apropiat de 30.000 de euro!
Criza banilor tăiați a lovit și echipa de handbal a clubului Steaua. FOTO: Mediafax
Aceeași situație i-a fost relatată reporterului și în cazul echipei de polo. Câțiva jucători au de recuperat sume de ordinul miilor de euro.
Sursele noastre o indică și pe campioana olimpică Ana-Maria Popescu (Brânză), de la scrimă, ca fiind printre cei păgubiți.
O soluție propusă de conducerea CSA Steaua zecilor de angajați supărați ar fi încheierea unor noi contracte acum. Această variantă are însă două probleme majore:
1. revenirea la vechile sume prin semnarea noilor acte ar însemna, din partea angajaților, recunoașterea pagubei din ultimele 7-8 luni.
2. nu se știe cum se va rezolva problema celor care își încheie contractele la sfârșitul acestui sezon și, dintr-un motiv sau altul, nu vor mai rămâne la club. În cazul lor, semnarea unui nou angajament nu are sens, iar dauna va fi totală.
Există printre nemulțumiți suspiciunea că șefii clubului Steaua urmăresc tocmai acest lucru: să scape de o parte din sportivii aflați în situația de mai sus.
Echipa de baschet a fost, de asemenea, afectată de tăierea înțelegerilor civile. FOTO: Mediafax
Colonelul Petrea promite: „Sperăm, cu 1 iulie, să intrăm în normal”
Contactat de ProSport, pentru a lămuri această problemă care macină din interior unul din cele mai mari cluburi din România, colonelul Cristian Petrea, comandantul CSA Steaua, a confirmat situația, dar a menționat că nimeni nu e de vină și că se caută o soluție. „După cum știți, legea de aprobare a OG 38/2017 a fost promulgată în aprilie 2018. La unul din articole, la inițiativa clubului Steaua, a fost făcută o derogare pentru personalul militar și civil din Apărare care practică sportul de mare performanță. Adică poate cumula solda cu veniturile obținute din altă parte. Modificarea s-a făcut, repet, în aprilie 2018. Între timp, prin Legea 25 a fost modificat Codul Fiscal. Dacă, până atunci, impozitul pe venit și contribuțiile erau plătite de sportiv, acum impozitul se plătește la sursă, iar pentru celelalte contribuții, sportivul desemnează clubul sau altă persoană. Noi suntem pe cale de a realiza aceste acte adiționale și sperăm, cu 1 iulie, să intrăm în normal cu achitarea acestor contracte de activitate sportivă (n.r. – diferența octombrie 2017-iulie 2018). O vom negocia și vom găsi o soluție”, a explicat colonelul Petrea.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER