Duminică, 2 iulie, Asociația „Șansa Ta” a organizat a patra ediție a evenimentului sportiv caritabil Cupa „Șansa Ta”, în colaborare cu Federația Română de Sport Corporatist. Competiția s-a desfășurat la centrul pentru copii „The Door” România, în comuna Mogoșoaia. Cupa este dedicată copiilor proveniți din familii cu venituri modeste.
Nouă echipe au luat startul competiției, acestea fiind: Colegiul Tehnic Media, Centrul Sfânta Macrina, Liceul Tehnologic Dumitru Dumitrescu, Liceul Tehnologic Tărtășești, Centrele de Plasament din sectoarele doi, patru și cinci ale Capitalei și două formații din partea „Asociației Șansa Ta”. Turneul s-a împărțit în două categorii, elevii din școala generală și elevii de liceu. Au putut participa numai elevii cu vârsta maximă de 16 ani. Competiția era programată să înceapă la ora 9:00, dar problemele tehnice au întârziat startul cupei.
Sursă foto: Facebook
Arbitrul venit să oficieze meciurile de la Cupa „Șansa Ta” a spus că nu va da drumul competiției, dacă nu va fi prezentă o ambulanță la teren. După numeroase parlamentări, a sosit o ambulanță, dar fără medic! La bordul mașinii se afla doar șoferul! Arbitrul legitimat pe județul Ilfov, cu peste 15 ani de experiență și meciuri în ligile inferioare, a refuzat în continuare să fluiere startul competiției. În cazul unui accident, cine își asuma răspunderea? Exact, arbitrul. Fără un medic care să asiste la competiție, nimeni nu era autorizat să le acorde copiilor îngrijiri medicale. În cele din urmă, arbitrul a părăsit locația competiției, după ce promisiunile organizatorilor privind apariția unui medic, nu s-au materializat.
„Am discutat două-trei zile la rând cu organizatorii despre această competiție. Le-am cerut de fiecare dată, în mod explicit, să asigure prezența unei ambulanțe cu medic. Am spus că fără medic nu arbitrez!”, a declarat arbitrul divizionar prezent în Mogoșoaia.
Chiar și așa, cupa s-a desfășurat. Un profesor aflat pe margine și-a asumat responsabilitatea de a fluiera partidele din cadrul competiției. Pentru dumnealui a fost, probabil, prima zi din postura de „cavaler al fluierului”. Profesoara de Educație Fizică de la Liceul Dumitru Dumitrescu (Buftea), Mihaela Oprea care a însoțit elevii la turneu, a refuzat să-și lase echipa să intre pe teren, în absența unui medic. Decizia dânsei a stârnit controverse din partea organizatorilor și a arbitrului de ocazie. După o discuție prin telefon cu directoarea liceului, doamna profesoară și-a menținut decizia, fiind acoperită de cel mai important pedagog al instituției de învățământ. Între timp, organizatorii mi-au comunicat faptul că directoarea liceului i-a îndemnat pe elevii prezenți în Mogoșoaia, să participe la competiție, indiferent dacă medicul este sau nu prezent la teren. Pentru a afla adevărul, am luat legătura cu doamna directoare, care mi-a confirmat spusele profesoarei!
„Arbitrul este suveran. El decide dacă sunt îndeplinite condițiile pentru desfășurarea unui întreceri sportive. De 28 de ani particip la diverse competiții sportive, fără medic nu se poate face nimic. Copiii sunt mult mai fragili decât adulții, nu poți merge pe ideea că nu se accidentează. Nu puteam să-mi las elevii să intre pe teren, în aceste condiții. Nici echipaj de poliție nu am avut la teren. Sau măcar un bodyguard, orice. Sunt cerințe minime pentru astfel de evenimente.
La toate competițiile la care am participat sau pe care le-am organizat, serviciul de ambulanță a pus la dispoziție un medic. Un astfel de eveniment trebuie organizat la o dată la care, serviciul de ambulanță poate trimite un medic și un autovehicul. Mereu mi-am dorit ca elevii mei să participe la astfel de întreceri, dar în condiții legale. Dacă ne vor invita la ediția următoarea, vom participa cu mare plăcere, dar numai în condiții optime. Îmi pare rău că mi-am dus degeaba elevii până acolo. Erau foarte dezamăgiți pentru că nu au putut să joace. Chiar dacă eu am fost cinstită, cei prezenți acolo m-au luat peste picior. Mi-au spus că mai bine nu veneam dacă îmi țin copiii pe margine”, Mihaela Oprea, cadru didactic la Liceul Dumitru Dumitrescu.
Organizatorii Cupei „Șansa Ta” au spus că s-au străduit să găsească un medic care să asiste la meciuri, dar temperaturile ridicate le-eu dat planurile peste cap. Motivarea privind lipsa unui medic: „Cei de la ambulanță nu au avut pe cine să trimită. Sunt foarte solicitați de pe urma caniculei”.
Cu excepția Liceului Dumitru Dumitrescu, restul echipelor au rămas să joace până la capăt. Organizatorii au spus că își asumă răspunderea pentru orice fel de accidentare a vreunui elev.
Toți elevii prezenți la competiție fuseseră declarați, apți pentru efort fizic.
„Ne bucurăm că am ajuns la a patra ediție a acestei competiții de fotbal, în cadrul căreia copiii din medii defavorizate au parte de foarte multă distracție și de cadouri neașteptate. Mulțumim din suflet partenerilor noștri, cu ajutorul cărora putem implica copiii în activități sportive, oferindu-le o zi de neuitat!”, declara înaintea zile de duminică, președintele Asociației „Șansa Ta”, Gabriel Ciobotaru.
Conform www.puterea.ro, Asociația „Șansa Ta” derulează multe alte proiecte în sprijinul comunității, precum „O șansă caldă” (o masă caldă oferită în fiecare joi persoanelor fără adăpost din București, proiect premiat anul acesta la Gala Societății Civile cu locul I), ,,Zâmbetul din cutie” (cadouri de Crăciun, împachetate în cutii de pantofi, oferite copiilor nevoiași), „Voluntar pentru sănătate” (controale medicale gratuite), „Rechizite pentru viitorul tău” (rechizite și ghiozdane oferite copiilor săraci sau celor din centre de plasament) sau „Să construim speranțe împreună” (construirea de case pentru familiile sărace). Asociația „Șansa Ta” a inaugurat în 2015, la Buftea, o sală de calculatoare, unde își propune să alfabetizeze digital peste 100 de copii proveniți din familii sărace, și în 2016, în județul Dâmbovița, un „Conac social” unde găzduiește și educă copii orfani sau lipsiți de posibilități.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER