EXCLUSIV | Reacția lui Ion Timofte după informația potrivit căreia ar fi relaționat cu o grupare de cămătari din Timișoara

Fostul fotbalist de la FC Porto și Boavista, Ion Timofte, se numără printre persoanele care urmează să fie audiate în dosarul de cămătărie în care au loc 18 percheziții în Timișoara și Suceava. Împrumuturile ajungeau și la 500.000 de euro, iar după ce rămâneau fără case, unele victime erau obligate să stea în chirie și plăteau și 15.000 de euro, anunță Digi 24. Potrivit sursei menționate, fostul semifinalist al Ligii Campionilor (1994-1995) ar fi luat bani cu împrumut de la acești cămătari, iar apoi ar fi relaționat cu aceștia și s-ar fi alăturat rețelei, potrivit suspiciunilor procurorilor. El urmează să fie audiat în acest caz.

ProSport a stat de vorbă azi cu fostul internațional cu 10 selecții și un gol pentru națională. Tim susține că este victima propriilor erori și spune că este asociat greșit cu grupurile de cămătari.

„Am luat acum câțiva ani bani cu împrumut de la cineva și am girat cu casa. Casa am pierdut-o anul trecut, nu sunt victima nimănui, sunt doar victima propriilor erori. Banii i-am luat în anul în care am pierdut și hotelul Boavista din Timișoara. Eu nu fac parte din niciun clan, nu am treabă cu niciun cămătar, nu știu dacă cel de la care am luat bani era cămătar. Este vorba despre un dosar mai vechi, eu am doar calitatea de martor. Repet, sunt doar victima propriilor erori”, a spus fostul mare mijlocaș pentru ProSport.


 

Ion TIMOFTE
Data și locul nașterii: 16.12.1967 / Anina (Caraș Severin)
Înălțime / greutate: 1,77 m / 75 kg
Post: mijlocaș
În prezent: președinte la Poli Timișoara
Dublu campion al Portugaliei cu FC Porto (1992, 1993)
Dublu vicecampion al Portugaliei cu FC Porto (1994) și Boavista (1999)
Semifinalist în Liga Campionilor cu FC Porto (1994)
Selecții / goluri în națională: 10/1
Meciuri / goluri în Divizia A: 65/19
Meciuri/ goluri în Liga portugheză: 215/62

ECHIPE LA CARE A EVOLUAT
1988-1989 Anina / CSM Reșița
1989-1991 Poli Timișoara
1991-1994 FC Porto
1994-2000 Boavista

CONTEXTUL

Mediafax a scris azi că potrivit unor surse judiciare, patru persoane au ajuns la audieri până la ora transmiterii acestei știri, respectiv trei bărbați și o femeie. Unul dintre cei care au ajuns la sediul DIICOT Timișoara este unul dintre frații Martinescu, suspectați că ar conduce gruparea. Acesta a declarat presei că nu știe de ce a fost adus și crede că este un abuz al Poliției, el nu se ocupă de cămătărie, pentru că nici măcar nu are o casă, locuind la sora sa.

Polițiștii au descins în 17 locații din Timișoara și județul Suceava, într-un dosar în care mai multe persoane sunt suspectat de constituire a unui grup infracțional organizat, cămătărie, evaziune fiscală și spălare de bani. Sursele citate spun că din investigațiile de până acum a reieșit faptul că gruparea era condusă de Tuță Martinescu, zis „Profesorul” și fratele său Artur. Aceștia aveau mai mulți intermediari care se ocupau de identificarea și racolarea victimelor – persoane care dețineau clădiri importante în Timișoara și care aveau nevoie de bani.

Victimele erau obligate să semneze contracte de împrumut, cu dobânda inclusă în sumă, cu termene de returnare foarte scurte, garanție fiind puse imobilele victimelor. Cămătarii refuzau orice altă negociere ulterioară, nefiind de acord ca, de exemplu, victimele să vândă ele vilele pentru a returna banii. Când expira termenul, imobilele erau executate rapid și ajungeau la membrii grupării. Împrumuturile ajungeau și la 500.000 de euro, iar după ce rămâneau fără case, unele dintre victime au rămas să stea în chirie și să plătească celor din clanul Martinescu sume care au ajuns și la 15.000 euro.

Anchetatorii au identificat în perioada 2010 – 2017 nu mai puțin de 30 de persoane care au fost victimele cămătarilor. Suspecții vor fi aduși la audieri la sediul DIICOT Timișoara.

17 persoane vor fi aduse la audieri, iar printre cei pentru care există mandat de aducere este și fostul fotbalist Ioan Timofte.

Procurorii DIICOT fac, vineri dimineața, 18 percheziții la Timișoara și Suceava într-un dosar în care mai multe persoane sunt suspectat de constituire a unui grup infracțional organizat, cămătărie, evaziune fiscală și spălare de bani.

„S-a reținut faptul că, în perioada 2010-2017, s-a constituit un grup infracțional organizat de mari dimensiuni, care a acționat coordonat pe raza mun. Timișoara și Suceava, având ca scop desfășurarea de activități infracționale constând în acordarea de împrumuturi de sume de bani, prin contracte perfectate arătau, vineri dimineață, procurorii.

 

Publicat: 17 03. 2017, 16:03
Actualizat: 17 03. 2017, 16:17