FC Dinamo a raportat, în anul 2018, cheltuieli totale de 27.256.419 lei (5.800.000 de euro), situându-se, la acest capitol, pe locul 5 în Liga 1.
Dacă la costuri „roș-albii” sunt în play-off, în schimb performanțele sportive se situează sub cele ale unor formații care au avut bugete mai mici (Astra și Sepsi): echipa condusă prin intermediar de Ionuț Negoiță a ratat anul trecut calificarea în play-off, clasându-se pe locul 7 în sezonul 2017-2018, iar sezonul de toamnă al campionatului 2018-2019 a fost încheiat pe locul 11.
În același timp, cifrele oficiale – pe care ProSport le-a obținut de la Ministerul de Finanțe – se bat literalmente cap în cap cu situația reală din teren: la Dinamo e o continuă tânguială privind situația financiară grea. Fotbaliștii au contracte mici, bugetul de transferuri este an de an inexistent (se iau doar jucători liberi de contract), clubul trăiește de pe azi pe mâine și se împrumută pentru a plăti fotbaliștii față de care se înregistrează frecvent restanțe salariale.
Teoretic, bugetul de salarii din debutul sezonului 2018-2019 ar fi fost rezonabil – circa 140.000 de euro net pe lună. După doar câteva luni, însă, clubul s-a declarat incapabil să mai plătească aceste contracte, mai ales că echipa care încasa venituri de primele 4 locuri juca de locurile 11-12. Așa că în octombrie a fost adus Rednic. „Mi-au spus că nu se mai pot plăti salariile respective și trebuie să ne încadrăm în bugetul de 100.000 de euro pe lună”, a povestit fostul antrenor marți, în emisiunea ProSport Live.
În aceste condiții, se poate pune întrebarea pe ce s-au dus cei 5,8 milioane de euro, dacă Dinamo funcționează low-cost de ani întregi.
FC Dinamo 1948 a funcționat, în 2018, cu 42 de angajați, a avut venituri de 27.536.614 lei și cheltuieli totale de 27.256.419 lei. Datele sunt oficiale și provin de la Ministerul Finanțelor
ProSport a încercat să descifreze enigma acestor milioane cheltuite de Dinamo, dar care nu se reflectă în performanțele clubului și nici în situația financiară a jucătorilor și angajaților.
Sursele contactate nu au putut oferi o explicație pentru acest nivel al cheltuielilor.
Totuși, în anul calendaristic 2018 – mai ales în vară – la Dinamo au fost aduse câteva zeci de jucători, pentru mulți dintre ei plătindu-se diverse comisioane. Alte câteva zeci au părăsit clubul, unora fiind nevoie să li se plătească mai multe salarii compensatorii.
Mai multe detalii despre aceste operațiuni puteți citi aici: https://www.prosport.ro/fotbal-intern/liga-1/cifrele-delirului-dinamo-65-jucatori-veniti-55-jucatori-plecati-4-antrenori-schimbati-ultimul-an-0-puncte-golaveraj-0-7-aflata-ultimul-loc-plina-criza-manageriala-tehnica-lot-foarte-slab-echipa-ros-18244542
Negoiță și oamenii săi practică un control total asupra finanțelor la Dinamo. Clubul are o relație de afaceri foarte strânsă cu firmele patronului din umbră, către care – spun sursele ProSport – s-au plătit și facturi în valoare totală de 1,5 milioane de euro pe an. Toate acțiunile clubului se fac la proprietățile lui Negoiță, tot către acesta merg și chiriile plătite pentru birouri. De la Rin Grand Hotel se achiziționau, anul trecut, și alimentele pentru echipă, plătite de Dinamo la preț de restaurant de 4 stele. Așa se ajunsese ca gruparea „roș-albă” să plătească 90 de lei pe friptura de mușchi de vită. Contractul a fost reziliat la sfârșitul lui 2018 de fostul președinte, Alexandru David, care a decis ca alimentele să fie cumpărate de la furnizori la un preț normal, afirmă sursele ProSport.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER