EXCLUSIV Vizat de ancheta DIICOT, Mircea Sandu dă primele explicații: „Proiectarea bazei a costat 225.000 de euro plus TVA. Fac cu cine vreau și plătesc cât vreau. Dacă am bani, pot să mă duc cât vreau”

Cu cătarea DIICOT pe frunte, fostul președinte al FRF, Mircea Sandu, a dat, prin intermediul ProSport, primele explicații detaliate despre banii cheltuiți între 2009 și 2011 pentru ridicarea bazei sportive de la Buftea – bani care fac acum obiectul unei anchete a procurorilor. Nașul a părut iritat de informațiile inexacte vehiculate, dar mai ales neliniștit de turnura întregii afaceri. „Fac cu cine vreau și plătesc cât vreau, n-am nicio problemă”, a repetat fostul președinte, referindu-se la suma plătită pentru proiectarea bazei, pentru a preciza apoi că nu știe de vreun contract de consultanță al Ralucăi Sandu, fiica sa, cu constructorul, contract care, oricum, chiar dacă ar fi existat, nu-l privea pe el.

Pe parcursul dialogului, explicațiile lui Mircea Sandu au părut că se adresează, indirect, mai degrabă procurorilor DIICOT, decât publicului larg.

„Proiectul pentru bază a costat 135.000 de euro, nu 118.000, pentru că primăria Buftea a modificat de două ori PUZ-ul”

„Nu sunt deloc de acord că proiectarea la o investiție de dimensiunile astea se face cu 20-30.000 de euro. (…) Am vorbit cu un rector de la Arhitectură și mi-a spus că nu există o normă. Este negociabil. Pleacă de la minimum 5% din proiect, dar este o chestie internă a Ordinului Arhitecților. Nu face parte dintr-o legislație nici măcar pentru cei care plătesc bugetar. Iar în străinătate, costul proiectării din întregul investiției urcă până la 12-20%„, a explicat Mircea Sandu. Acesta face aluzie la dezvăluirile ProSport, arhitecții consultați de publicația noastră vorbind despre un cost exorbitant în cazul proiectării la complexul de la Buftea, unde în mod normal suma n-ar fi trebuit să depășească 30.000 de euro. „Proiectarea pentru bază, cu terenuri, tribune și hotel, este de 227.500 de euro plus TVA. Să vă spun ceva, proiectarea hotelului n-a costat 118.000 de euro plus TVA (n.r. – atât cât scrie în contract), ci 135.000 de euro plus TVA. Știți de ce? Pentru că primăria Buftea a modificat de două ori Planul Urbanistic Zonal și noi am fost obligați, tot de atâtea ori, să refacem proiectul. Deci a costat 135.000 de euro pentru hotel plus 92.500 de euro pentru restul bazei, la care se adaugă TVA-ul”, a intrat Mircea Sandu în detalii.

Apoi, fostul președinte a trecut la contraofensivă: „Fac cu cine vreau, n-am nicio problemă! Fac cu cine vreau și plătesc cât vreau, n-am nicio problemă! A fost prezentat proiectul în Comitetul Executiv al FRF, am fost prezentat și în Consiliul Local la Buftea, pentru a face contractul de asociere. N-am încălcat legea cu absolut nimic. Pot să mă duc, dacă am bani, cât vreau eu!„.

„Dacă Raluca ar fi semnat, era problema ei cu constructorul, era treaba lui”

Sandu s-a resemnat cu gândul că trebuie, dintr-o zi în alta, să primească și el citație pentru a fi audiat de procurori: „Când ne citează și pe noi la DIICOT, o să discutăm. Asta e. N-am fost citat încă. Dar aștept liniștit. Pe fiecare leu încasat în România, începând din 1967 până azi, am plătit taxe. Nu se pune problema să fi intrat într-o chestie cu spălări de bani”.

Problema legăturilor indirecte cu proiectantul și constructorul, prin intermediul fiicei Raluca, rămâne însă, în mod clar, călcâiul lui Ahile pentru Mircea Sandu, care devine nesigur când discuția ajunge aici. „Sincer, nu știu dacă există (n.r. – contractul de consultanță între Raluca și constructor). Din câte știu eu, nu există. Raluca n-a încasat niciun ban. Din ce știu eu, nu există niciun document care să arate că Raluca ar fi încasat ceva. N-am absolut nicio emoție că ar avea„, spune Mircea Sandu, care nuanțează însă imediat: de fapt, nu are idee și nici vreo bănuială, dar nu și certitudinea neimplicării fiicei sale. „Eu, absolut tot, nu am nici cea mai mică bănuială sau idee că Raluca ar fi încheiat cu cineva un contract de consultanță. Dar, dacă ar fi semnat, din punctul meu de vedere, era problema pe care o discuta cu constructorul sau cu antreprenorul general, era treaba lui. Să-l cheme pe ăla, cine e, să-l întrebe: «Bă, te-a forțat cineva? Ți-a spus cineva să semnezi? Ți-a spus cineva că-ți dă lucrarea dacă semnezi?». Eu cred că așa s-ar spune acum, după informațiile care se vehiculează. N-am știut niciodată că Raluca ar fi încasat vreun ban din acest proiect!„.

Israelianul Ziv Tetelman, proprietarul firmei care a făcut proiectarea complexului, este iubitul Ralucăi Sandu

DIICOT a declanșat marți o anchetă asupra modului în care s-au cheltuit circa 3,5 milioane de euro pentru ridicarea bazei FRF de la Buftea, între 2009 și 2011. Au fost deja audiați mai mulți membri ai Comitetului Executiv al FRF din acea perioadă, dar vizat este Mircea Sandu, fostul președinte, și fiica sa, Raluca.

Potrivit informațiilor ProSport, 1 milion de euro au fost scoși din circuit prin intermediul unui contract de consultanță încheiat de constructor cu fata lui Mircea Sandu. Sumele la care s-a proiectat și construit baza sunt de câteva ori mai mari decât cele normale pe piață. Contractul pentru proiectarea complexului a fost făcut cu firma SC Milenium Clading Sistem SRL, deținută de Ziv Asher Tetelman (42 de ani), un om de afaceri de origine israeliană cu domiciliul în comuna Corbeanca și iubitul Ralucăi Sandu din 2011 – cei doi au și un copil împreună. Firma care a executat construcția complexului a fost SC Baran România SRL, o societate israeliană reprezentată în România de Sharon Zaid Hanan.

Publicat: 25 02. 2016, 17:16
Actualizat: 25 02. 2016, 17:32